Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

'Fedbeleid drijft goudprijs op'

Beleid Federal Reserve drijft goudprijs op

Hoewel de Amerikaanse Federal Reserve vaak te lang vasthoudt aan stimuleringsbeleid, duurt het dit keer echt veel te lang. Dat stelt goudmarktexpert Joe Foster van Van Eck Global in zijn maandelijkse nieuwsbrief.

Het ruime monetaire beleid van de Fed, ondanks de recente rentestijging met een nog altijd extreem lage rente, is ingegeven door de zorg dat de inflatie te laag blijft.

Iets wat volgens Foster overdreven is. De lage inflatie is volgens hem vooral te danken aan de gedaalde olieprijs. Als olie en voedsel buiten beschouwing worden gelaten, komt de inflatie op dit moment neer op meer dan 2%.

Zorgen over aandelenmarkten

De Fed moet ook de situatie op de arbeidsmarkt in de gaten houden. Met een werkloosheid van ongeveer 5% is er volgens Foster nagenoeg sprake van volledige werkgelegenheid.

Er is dus geen enkele reden om vast te houden aan het ruime monetaire beleid. Toch maakt de Fed zich extreme zorgen over de gebrekkige inflatie. En dat terwijl Fedpresident Janet Yellen zich druk zou moeten maken over de opdrijvende werking van het Fedbeleid van koersen op aandelenmarkten en de huizenmarkt.

Het gevaar van dit beleid is dat dit alles uitloopt op een periode van hoge inflatie. Aangezien die waarschijnlijk gepaard gaat met een periode van lage groei, gebruikt Foster het doembeeld van stagflatie als toekomstscenario. In dat soort omstandigheden is goud een traditionele toevluchthaven voor beleggers.

Stijging goudprijs

Volgens Foster zijn er tekenen dat beleggers goud kopen als bescherming tegen het beleid van centrale bankiers. Dat zorgde voor een prijsstijging waarna de goudprijs begin maart een hoogste punt van het jaar bereikte.

Beursgenoteerde indexfondsen die zich richten op de goudmarkt hebben de beste maanden sinds jaren achter de rug. Voor de hele goudsector was het het beste kwartaal sinds 1986.

Lees ook: 'Goudrally nog lang niet over'

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 15 november

    1. Economische groei derde kwartaal (Jap)
    2. Industriële productie oktober (Chi)
    3. Detailhandelsverkopen oktober (Chi)
    4. Aegon Q3-cijfers
    5. Inflatie oktober def. (Fra)
    6. Alibaba Q2-cijfers
    7. Detailhandelsverkopen oktober (VS)
    8. Importprijzen oktober (VS)
    9. Industriële productie oktober (VS)
    10. Bedrijfsvoorraden september (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht