Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Veilige beleggingen de hoge prijs waard?

Zijn veilige beleggingen te duur?

Al voor het Britse referendum over het lidmaatschap van de EU, waren safe haven assets als obligaties, goud, Amerikaanse dollars en defensieve aandelen populair. Na Brexit is dat nog verder versterkt, waardoor beleggers nog meer moeten betalen voor veiligheid. Maar is die hoge prijs wel gerechtvaardigd?

Dat is wat David Brett, Investment Writer van Schroders, zich afvraagt. 

“Beleggers waren al voorzichtiger, maar zijn dat na Brexit nog meer geworden. Ze zijn bang voor een recessie in het VK, een knauw in de economische groei in Europa en wereldwijd, en het uit elkaar vallen van de EU.”

“Nu is er natuurlijk geen enkel scenario uit te sluiten, maar als beleggers nu nog meer in safe haven assets stappen, moeten ze stevig betalen voor die veiligheid. Een andere oorzaak dat ‘veilige’ beleggingen zo duur zijn, is dat het geld dat centrale banken met QE in de economie pompen, als eerst naar meest kwalitatieve assets gaat, en dan pas naar de meer risicovolle”, legt Brett uit. 

29 keer de winst

“We zitten nu in de op één na langste bullmarkt ooit, en het geld stroomt vooral naar defensieve aandelen. Kijk maar eens naar Unilever, dat gewaardeerd wordt op 22 keer de winst. En Reckitt Benckiser, een vergelijkbaar bedrijf dat we kennen van merken als Cillit Bang en Calgon, heeft zelfs een koers-winstverhouding van 29.”

De veiligheid wordt dus duur betaald. Maar de expert vindt zo’n hoge prijs een risico op zich. “Net als wanneer je een huis op de top van de markt koopt, heb je het risico dat de prijs niet veel verder stijgt. Of nog erger, dat de prijs flink onderuit gaat. En hoewel veilige beleggingen bescherming bieden in tijden van onrust, dragen ze momenteel ook een risico in zich vanwege de hoge prijzen.”

Zijn ze die hoge prijs waard? Brett: "Het punt is dat andere opties beperkt zijn. Goud is de ultieme veilige haven, omdat het waardevast is. Het grote nadeel is dat het geen inkomen verschaft.”

Kansen in cyclische aandelen

Maar wat moeten beleggers dan? “De vlucht naar veiligheid creëert weer andere mogelijkheden in sectoren die eerst als risicovol werden gezien, zoals cyclische aandelen: aandelen die meebewegen met de ups en downs in de economie.”

“Als de economie herstelt of als de angsten van beleggers niet uitkomen, dan is de kans groot dat de prijzen van cyclische aandelen fors stijgen. En als die angsten wel uitkomen, is dat met deze aandelen niet het einde van de wereld. Er worden ook mooie dividenden betaald, dus daar kan een beter rendement behaald worden dan bij traditionele safe havens.”

Financials zijn momenteel de goedkoopste sector, en bieden gemiddeld een dividend van meer dan 4%. Let wel op, waarschuwt Brett, want aandelen in deze sector kunnen zeer volatiel zijn.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 december

    1. Chinese beurs Shanghai open, Hongkong gesloten
    2. Europese beurzen gesloten op Tweede Kerstdag
    3. Steunaanvragen wekelijks (VS)
    4. Wall Street regulier open op Tweede Kerstdag
    5. Olievoorraden wekelijks (VS)
  2. 27 december

    1. Case Shiller huizenprijzen oktober (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht