Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Onfrisse geur van limoenen

Afgelopen zaterdag adverteerde Buijze Financial Consultancy in een landelijk dagblad. Zij schermen met een gegarandeerd rendement van 20,56% op uw investering van 25.000 euro (of een veelvoud daarvan). Jarenlang! Bovendien kunt u uw investering er dit jaar al weer uithebben.

“Concreet kan dit betekenen dat u jarenlang een rendement ontvangt, zonder dat er nog een euro van u in zit”, meldt de website van Buijze. U kunt nu nog instappen, maar dan moet u wel snel zijn, want de aanbieding geldt tot 31 januari 2002.

Waar voor uw geld?
Te mooi om waar te zijn! Of zit er een luchtje aan deze zaak? Ruiken we hier de (on-)frisse geur van limoenen? Limoenen, vraagt u. Precies. Voor uw investering van 21.900 dollar (zo’n 25.000 euro) ontvangt u namelijk:
  • 12.000 m2 limoenplantage in Costa Rica (voor wie het niet weet, Costa Rica is een bananenrepubliek in de smalle spaghettisliert die Noord- en Zuid-Amerika aan elkaar verbindt en dat thuishoort in het illustere rijtje Panama, El Salvador en Guatamala). De plantage genereert een rendement van gemiddeld 20,96%.
  • Verdubbelt u uw investering (43.800 dollar), dan krijgt u ook nog eens twee tickets naar Costa Rica om het wonder met eigen ogen te aanschouwen. Hoewel het niet vermeld staat, gaan we er gemakshalve van uit dat het retourtickets zijn.
  • U krijgt ook nog eens 475 aandelen van de holding, die in de loop van dit jaar naar de beurs gaat. In mei of juni, meldt de website. Of in september of mogelijk oktober.
  • Daarna verkoopt u uw aandelen, want bij een koers van 48 dollar heeft u uw volledige inleg terug.
  • Stijgt de koers nog verder, dan houdt u zelfs geld over, terwijl u uw 12.000 m2 limoenplantage, met zijn jaarlijkse rendement behoudt.

    Vragen?!
    “Wij kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft…”, meldt de website. Dat klopt, maar we kunnen er helaas niet mee aankloppen, want “Buijze Financial Consultancy is van 22 januari tot 26 januari in het buitenland.” Dat is op zijn zachtst gezegd een nare timing, zo vlak voor het sluiten van de markt. We bellen we toch maar even, het hele bedrijf zal toch niet in het buitenland zijn?

    Het antwoordapparaat kraakt en piept en is kortaf: “Buijze Financial Consultancy staat vanaf 28 januari weer tot uw beschikking. Goedendag.” Goeie dag! Dan resten ons dus nog precies vier dagen om te beslissen of we onze kostbare 25.000 euro (of een veelvoud daarvan) in deze goudmijn willen stoppen…

    Maar, ik had nog wat vragen:

  • Buijze noemt een gemiddeld jaarlijks rendement van 20,56% op de limoenplantage. Een overzicht per jaar laat zich niet vinden.
  • Een prospectus is ook al niet op te vragen via de site. Daardoor wordt de onderliggende financiële constructie moeilijk te doorgronden.
  • Een beursgang in mei of juni, die ook in september of oktober kan plaatsvinden, biedt weinig garanties.
  • Wie garandeert een koers van 48 dollar, waarbij we de investering terug zouden hebben?

    Wat wordt wel duidelijk?

  • De plantage is een project van Triple Guarantee Project Ltd (TGP), dat als doel heeft hoogrenderende investeringsprojecten te ontwikkelen, met als speerpunt de Costaricaanse limoenen,
  • Er is al 1500 ha limoenplantage verkocht, met name aan Nederlandse individuele investeerders, “die een uitstekend rendement krijgen op hun investering met maximale zekerheden”,
  • Bovendien werden er onderhands aandelen verkocht van de holding door de grootaandeelhouders,
  • In september 2001 is het meerderheidsbelang van de holding verkocht aan een beursgenoteerde Amerikaanse onderneming die niets anders doet dan bedrijven naar de beurs brengen,
  • Deze onderneming heeft het belang weer ondergebracht bij vijf grote institutionele beleggers.
  • De verwachte waarde van het aandeel is vele malen hoger dan nu het geval is,
  • Over drie weken worden alle namen van de betrokken partijen wereldkundig gemaakt, niet eerder in verband met de voorschriften van de SEC (de Amerikaanse STE).

    STE en DNB geven geen uitsluitsel
    We bellen met de Nederlandse STE (Stichting Toezicht Effectenverkeer). Buijze blijkt wel geregistreerd, maar dan als tussenpersoon en mag daarom zelf geen product aanbieden, maar een cliënt wel aanbrengen bij een partij die daartoe wel de vergunning heeft. Omdat het onduidelijk is of dit project onder effectenverkeer valt, verwijst de STE door naar De Nederlandsche Bank.

    “Als TGP in ons register staat, dan kunt u er van uitgaan dat het redelijk betrouwbaar is. In dat geval zijn ze namelijk getest”, meldt de medewerker aldaar. “Is dat niet zo, dan heeft het meer weg van een loterij en loopt u kans uw investering kwijt te raken. Er zijn heel wat mensen gespecialiseerd in het opzetten van teakhoutprojecten en daarna, met de poen, verdwijnen met de noorderzon.”

    Voorzichtigheid geboden dus. De medewerker van de Nederlandsche Bank loopt zijn register door. TGP blijkt niet te zijn geregistreerd. “Het is mogelijk dat ze nog niet geregistreerd staan, maar al wel een aanvraag daartoe hebben lopen”, klinkt het nog weinig overtuigend. Zelfs zoekmachine Google weet overigens niets op te dissen over TGP.

    Ponzi
    “U kunt natuurlijk wel een aanvraag doen naar een prospectus, voor alle zekerheid, maar waakzaamheid lijkt geboden”, besluit de medewerker van DNB. Het is, gezien de onbereikbaarheid van Buijze, maar zeer de vraag of een eventuele prospectus voor de 31e in de bus ligt.

    Het feit dat Deloitte & Touche een rapportage heeft geschreven maakt al evenmin indruk. “Zo’n rapportage kan een accountant wel schrijven, maar dat biedt u geen enkele garantie. Ik wil niet zeggen dat er in dit geval een luchtje aan de zaak zit, maar het is beter om hier niet zomaar in te stappen”. Aldus de DNB’er.

    Een luchtje aan de zaak? De (on-)frisse geur van limoenen, misschien? Enige gelijkenis met het vermaarde Ponzi doemt in ieder geval tussen de mistflarden op. U kunt om uw geheugen op te frissen een duik nemen in enkele artikelen die vorig jaar op IEX.nl verschenen:

    Michael Kraland: Ponzi leeft!
    Michael Kraland: Ponzi en wat te doen tegen zoete koek


    Peter van Kleef, eerder bekend als Debutant op deze site, is nu redacteur bij IEX. Op moment van publicatie had Van Kleef geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl
    Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
  • Macro & Bedrijfsagenda

    1. 07 april

      1. Industriële productie februari (Dld)
      2. Handelsbalans februari (Dld)
      3. Detailhandelsverkopen februari (eur)
      4. Consumentenkrediet februari (VS)
    2. 08 april

      1. Alfen jaarvergadering
      2. NX Filtration beleggersdag en jaarvergadering
      3. Consumptie huishoudens februari (NL)
      4. Inflatie maart (NL)
      5. Nedap Q1-cijfers
      6. Ondernemersvertrouwen mkb maart (VS)
    de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht