Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Effecten van de crisis

Door de lagere winsten bij de bedrijven ontving de Staat vorig jaar minder belasting, de 25 grootste beursfondsen betaalden 30% minder dan het jaar ervoor. De afdracht daalde naar 14,5 miljard euro. De vennootschapsbelasting van de bedrijven is overigens een klein deel van het totaal. Dat ligt op 110 miljard euro en anders doen we gewoon de btw omhoog of flitsen we iets meer langs de weg.

Wie van het weekend de kranten doorlas, kwam diverse slechte berichten over de financiële sector tegen. Een ervan was het verlies van Bank Insinger de Beaufort. Ondanks een grote winstdaling was dit bericht niet schokkend. Een echt stuitend artikel was het weekoverzicht in het FD; daar werd heel journalistiek een mix gemaakt van de berichtgeving over de reorganisatie bij Dexia Nederland en de berichtgeving over het ontslaan van bankiers op Wall Street.

Een citaat: “Het vroegere Labouchère wordt het hardst geraakt. Medelijden? Veel van de nu ontslagen mensen verdienden goed, vooral op Wall Street. Veel mensen die daar op straat zijn komen te staan, kwamen uit de hogere rangen met een gemiddeld inkomen van 1,3 miljoen dollar. Met een flink aantal maanden doorbetaling is medelijden echt niet nodig”.

Ontslag!
Het is dat mijn vorige werkgever niet meer mijn abonnement betaalt, anders had ik deze krant alsnog opgezegd. Wat slaat het FD de plank mis! Denkt deze journalist nu echt dat Labouchère mensen heeft werken op Wall Street? Of denkt hij dat het gemiddelde salaris in Nederland gelijk is? Nee, eigenlijk is het te triest om hier op in te gaan.

Hoe zou u zich voelen als u 56 bent, altijd in de effectenhandel heb gezeten en uzelf niet heb rijk gestolen, zoals een enkeling dit wel heeft gedaan? U krijgt op een dag te horen dat u twee jaar salarissen mee krijgt en u wordt bedankt wordt voor de medewerking. Het bedrag lijkt hoog, maar de belastingdienst heeft ook bloedjes van kinderen te voeden, dus u houdt minder dan de helft over.

De sector snijdt overal en wereldwijd, dus de kans dat u weer aan de slag komt is klein. Wat moet u dan gaan doen, eigenlijk kan u helemaal niets anders dan een trucje. Mocht u ooit weer aan het werk gaan, dan gaat u zeker terug in salaris. Geen medelijden? Wat is deze man meer of minder dan een staalarbeider?

Het effect op de rest
De reorganisaties bij de banken en de andere financiële instellingen hebben grote invloed op de rest van de economie, neem de informatiseringbedrijven zoals Getronics, CMG et cetera. Veel automatiseringsplannen staan op ‘hold’. Dit kan ook gemakkelijk, omdat er geen tijdslijn meer is zoals bij het millenniumbug, de invoering van de euro, de samenvoeging van de effectenbeurzen et cetera.

Veel plannen kunnen zelfs helemaal afgeblazen worden, zonder al te veel problemen binnen de banken. De it-sector zal het dus moeilijk blijven houden, zij kunnen niet zonder deze projecten. Ter illustratie om aan te geven hoe het gaat in deze sector: de Rabobank schrapt 250 banen bij een automatiseringsdochter.

Bij Getronics zal het dus niet snel beter gaan…

Leveranciersproblemen
Dan zal er gesneden worden op dagelijkse kosten: minder reizen of niet meer business class. Dat heeft effect op bedrijven zoals KLM, die het toch ook al niet breed hadden. Telecomkosten kunnen efficiënter (altijd leuk voor de telecommers) en ook andere kosten die omlaag kunnen zijn de datafeed-kosten en informatiesystemen, de koerssystemen maar ook minder kranten. Met minder mensen heb je sowieso minder van dit soort info nodig, dus problemen voor bedrijven als Reuters en Bloomberg.

Verdere effecten
Minder mensen betekent ook minder lease-auto’s en dus een nog een verdere terugloop van de toch al dalende autoverkoop. In het eerste kwartaal viel de autoverkoop in Nederland weer omlaag, deze keer 5% minder auto’s.

Het vastgoed zal ook verder onder druk komen te staan. Neem Dexia (Labouchère) maar even als voorbeeld. Als we de kwaliteitskrant NRC (van afgelopen woensdag) moeten geloven, dan wordt hun nieuwe pand aan het Amsterdamse IJ al te ruim en worden er verdiepingen verhuurd. Dus aanbod in de toch al ruime markt van kantoorpanden.

Wat laten zij achter aan oude panden? Alweer aanbod… Er was al veel aanbod van vastgoed van de Telecommers en andere bedrijven met grote schulden. Zij maakten hun panden ten gelde om hun schulden af te lossen. Het idee was om te gaan huren, maar ik begreep laatst van een ingewijde makelaar dat er ook huurschuld is onder de telecommers…

Geen vreugdevuur voor de anti-Vandongenisten
Behalve het aanbod van de panden en een verminderde vraag is er ook het effect van de ontslagen werknemers. Minder vraag naar duurdere woningen (zeker als ze het FD-bedrag kregen). Vorig jaar zaten de bankiers nog zonder bonus en dit jaar zelfs een grote kans op ontslag. Zelfs Van Dongen kan door een kortzichtige visie van de hedendaagse managers vroegtijdig expireren.

Het schijnt share holder value op te leveren. Voordat de anti-Vandongenisten een vreugdevuur ontsteken en de champagne laten knallen; dit is ‘slechts’ een kans van één op drie. Voorlopig ga ik ervan uit dat ik slimme managers heb die verder kijken. Persoonlijk heb ik meer te doen met de journalisten, die zonder baan komen en de particulieren die weer lekker op de top long zijn gegaan in de vastgoedfondsen. Om over de mensen in Bosnië et cetera al helemaal niets te zeggen.

Voor we verzanden
Terug naar het vastgoed, een wandeling over de grachten leerde me afgelopen week dat er ook daar volop aanbod is op de toplocaties. Er komt nog meer aanbod aan, als ik kijk naar de panden waar aannemers bezig zijn. Voor we het vastgoed vergruizen, wellicht zullen er meer van die jongens zijn zoals bij Rodamco? Het komt het allemaal goed.

Het laatste wat ik nog even wilde noemen, was de revolutie in boekhouden. Maandag gaat Ahold de analisten een uitleg geven over het creatief cijferen.

Laten we voor de bulls hopen dat de uitleg goed is, immers we zijn op een heel belangrijk punt beland. Namelijk onder de lange termijn steunlijn.


Frank van Dongen is het pseudoniem van een bekende Amsterdamse handelaar. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt voor zijn werkgever vooral in afgeleide produkten zoals warrants en opties, en deze posities kunnen op elk moment veranderen. Privé belegt hij alleen in index- of obligatie-opties. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.
Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 april

    1. Inkoopmanagersindex diensten maart def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex diensten (Caixin) maart (Chi)
    3. Inkoopmanagersindex diensten maart def. (Dld)
    4. Inkoopmanagersindex diensten maart def. (eur)
    5. Producentenprijzen februari (eur)
    6. Acuity Brands Q2-cijfers
    7. Handelsbalans februari (VS)
    8. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    9. Inkoopmanagersindex diensten (S&P) maart def. (VS)
    10. Inkoopmanagersindex diensten (ISM) maart def. (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht