Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

"Pas op voor een loongolf"

Wat een feeststemming bij Goldman Sachs. Dat het fonds per 23 september in de Dow Jones Industrial Average Index komt, viert het huis bijvoorbeeld vandaag met gierende nieuwe koersdoelen voor ASML, ASMI, TomTom en Unit4. Dat past overigens in het grotere plaatje van de zakenbank.

The Long Good Buy - The case for equities continues, heet een hyperbullish rapport van Goldman Sachs dat in mijn mail ploft. Ik zit met mijn handen in mijn grijze haren, want het 35 pagina's dikke rapport staat vol interessante data en grafieken. Welke moet ik nou nemen? Eerst maar de conclusie:

 

Goldman Sachs hanteert ook een marktcyclus en in het geval van Europese aandelen gaan we nu van de Hoop naar de Groei fase. Lees even mee:

 

Dat levert voor de Eurostoxx 600 de volgende winstverwachtingen en feestkoersdoelen op:

Dat geldt overigens ook voor de rest van de ontwikkelde markten:

 

Loongolf
Goldman Sachs denkt dus dat bedrijven winsten kunnen blijven opvoeren, wat hogere koersen rechtvaardigt. Ik heb ook een bearish geluid voor u, wat ik nog niet eerder ben tegenkomen. Anders dan de bekende schulden in de wereld, gebrek aan groei en hervormingen, gelddrukkerij bij centrale banken et cetera.

Afgelopen lente zei Corné van Zeijl mij dat de aandelen in de opkomende markten achterbleven door een loonexplosie in het Verre Oosten. De lonen stijgen harder dan de winsten en dat is funest voor aandelen. Dat was nog voor er deze zomer massaal geld aan deze beurzen werd onttrokken (om andere redenen, maar goed).

Die loonexposie is een feit en ik krijg een rapport van het Australische (!) Minack Advisors, een afsplitsing van Morgan Stanley Australia als ik het goed heb. Dat kijkt kritisch naar Amerikaanse arbeidsmarktdata en waarschuwt ook voor een loongolf in de VS! Met alle gevolgens van dien voor bedrijfswinsten. Check:

 

Dat is duidelijk; de Amerikaanse economie mag dan wel - in Fed-jargon - moderate tot modest groeien, maar het inkomen van de gemiddelde Amerikaan blijft achter.

 

 

Faster taper
Minack schrijft:

"This labour squeeze is the most important reason why profits have done well in a recovery that has been weak. Weak household income growth was also the most important reason to have doubted the sustainability of the expansion. The good news on that front, however, is that forward-looking indicators are improving."

"This is despite the soft August payroll report. Job hiring indicators from the ISM surveys have picked up over the past three months (Exhibit 8). In addition, the drag from public sector cut-backs should moderate. The sting in the tail is the increased hiring and, perhaps, higher wages growth, will likely end the margin expansion."

"That points to earnings growth falling short of consensus forecasts. Finally, the labour market seems to be the Fed’s most important indicator. Signs of sustainable improvement would likely encourage the market to price an even faster taper by the Fed."

Kortom, zo bezien kan het wel eens gedaan zijn met de bullmarket op Wall Street. Toch maar Europese aandelen kopen, of juist de al afgestrafte opkomende markten? Of...

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 januari

    1. Faillissementen december (NL)
  2. 14 januari

    1. Lavide bava
    2. Inflatie december def. (NL) volitaliteit verwacht
    3. Ondernemersvertrouwen mkb december (VS)
    4. Producentenprijzen december (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht