Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Aanscherpen jaartop

Hoeveel neerwaartse ruimte is er nog in het zeerkortetermijnbeeld? Ik verwacht zeer beperkt en dat de aandelenindices binnenkort een voorlopig laatste poging zullen ondernemen om de jaartop verder aan te scherpen.

Daarna houd ik rekening met een volgende (beperkte) terugval als aanloopje voor de beweging naar mijn koersdoel van 400 tot 420 punten voor de AEX. De markten liggen er krachtig bij. De technische indicatoren hebben nog genoeg opwaartse ruimte en de belangrijkste indices braken bijna gelijktijdig hun jaartoppen in de afgelopen week.

In de gehele stijging vanaf de recente hogere bodem bij 362,30 zijn drie opwaartse gaps gevormd.

  • De meest recente werd medio vorige week gevormd met een ondergrens van 381,30. Deze gap staat nog steeds voor twe tiende open, maar de kans is reëel dat de AEX deze gap vandaag zal dichten. Vlak daaronder ligt nog een steunpunt bij de voormalige jaartop van 380,20.

  • De tweede openstaande gap ligt tussen de 377,30 en 378,50.

Beperkt omlaag
De vanaf de recente bodem steil stijgende bodemlijn ligt ondertussen alweer bij 376,50 en zal aan het einde van de week al tegen de 380 aandrukken. Bij koersen onder deze bodemlijn lijkt de opwaartse koek al op te zijn en mag een verdere daling worden verwacht.

Ik houd echter rekening met zeer beperkt neerwaarts potentieel in de komende dagen, als ondergrens houd ik de voormalige jaartop van 380,20 voorlopig aan. Hierna mag in de komende twee weken een verdere aanscherping van de jaartop worden verwacht.

Ik gaf in de afgelopen weken al aan dat een beweging naar de bovenkant van het sinds begin 2012 smalle stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek realistisch was; vandaag bij 390.

Laatste aanscherping
Een eventuele overshoot naar het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van 391 sluit ik ook niet uit. Dit is het projectieniveau van de vierde correctieve beweging van vorige maand (daling van 380 naar 362). Met een huidige top van vorige week (385,90) is de AEX al redelijk dicht in de buurt geweest.

De kans is aanwezig dat hiermee al de top is gezet, maar ik houd nog rekening binnenkort met een laatste aanscherping. We moeten dan ook alert blijven op topvormingssignalen, die de laatste terugval zullen kunnen inluiden (maximaal 5% vanaf de jaartop).

Dit zou naar mijn mening het laatste aanloopje kunnen worden voor de beweging naar 400+. Een opwaartse en structurele opwaartse doorbraak van de 390 tot 391 zou betekenen dat het verwachte aanloopje niet gaat plaatsvinden en de AEX direct naar de 400+ kan oplopen.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500: nieuwe jaartop
Na de daling van 80 punten tijdens de recente correctie (bodem bij 1630) snelde de S&P 500 naar een nieuwe jaartop bij 1730. Dit betekende een stijging van 100 punten in een korter tijdsbestek als de correctie duurde.

Bij de 1730 werd een tweezers top (dubbele top) gevormd, waarna de index  vrijdag precies terugviel naar zijn voormalige jaartop van 1709. De kans is reëel dat hier een bodem gevormd wordt als aanloopje voor een beweging naar de stijgende toppenlijn in het langere termijnbeeld die nu net boven de 1760.

Mocht de S&P 500 onder de 1709 terechtkomen, wordt er een groter aanloopje gestart en dan zijn nog steunniveaus te vinden bij 1691 en 1680.

S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

Euro-dollar: richting jaartop
Interessant is verder ook de verwachte voortzetting van de krachtige situatie van de euro ten opzichte van de dollar. Er is sprake van een duidelijke stijgende trend en medio vorige week brak dit valutapaar door de 1,34-weerstand. Hiermee werd ook een stijgende driehoek afgerond.

Een terugtest is nog mogelijk naar dit niveau (tot zelfs iets lager), maar een verdere stijging naar de jaartop van 1,37 is binnenkort realistisch. Uiteindelijk houd ik dit jaar nog rekening met een opwaartse doorbraak daarvan en voorzetting naar 140 tot 142.

Euro-dollar

Klik op de grafiek voor een grote versie

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 november

    1. Samengestelde inkoopmanagersindex november (Jap)
    2. Inflatie oktober (Jap)
    3. Prijzen bestaande koopwoningen oktober (NL)
    4. Ackermans & Van Haaren Q3-cijfers
    5. Bekaert Q3-cijfers
    6. Economische groei Q3 def. (Dld)
    7. Detailhandelsverkopen oktober (VK)
    8. Samengestelde inkoopmanagersindex november (Dld)
    9. Samengestelde inkoopmanagersindex november (eur)
    10. Samengestelde inkoopmanagersindex november (VK)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht