Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Trend omhoog intact

De AEX blijft gevangen zitten in een steeds smaller wordende handelszone:

  • 319,60 tot 320,20 aan de onderkant
  • 328 aan de bovenkant

Gisterochtend ondernam de AEX nog een poging om de dalende toppenlijn te testen. Dit was ook het richtpunt voor die handelsdag, maar het slot was uiteindelijk aanzienlijk lager.

Zolang de genoemde grenzen in stand blijven, blijft dit naar mijn mening een proces van bodemvorming voor een volgende opwaartse beweging in de komende weken. De vrijdag gevormde hammer als positief omkeerpatroon bleef ook in stand.

Toppenlijn
Belangrijk is wel dat de AEX binnenkort opwaarts door de dalende toppenlijn breekt. Deze lijn ligt vandaag gelijk aan de horizontale weerstand van 328 en daalt dagelijks ongeveer 0,70 punt. Daarboven ontstaat direct een volgende verbetering richting de top van 337,20 tot de zone 343 – 347.

Tussenliggende weerstand ligt nog bij 332,50. De belangrijkste steun aan de onderkant ligt bij 319,60: het niveau van een voormalig uitbraakniveau als het eerste Fibonacci-retracementniveau van de stijging sinds het dieptepunt van 291 in december vorig jaar.

De afgelopen vier handelsdagen probeerde de AEX deze steun te bereiken. Het dieptepunt van de afgelopen dagen ligt bij 320,20 en dat is het eerste steunniveau. Zoals Arend Jan Kamp vorige week al opmerkte, blijft het rommelen om het 325-niveau (overigens geen technisch relevant niveau meer is).

Verder omhoog
Onder de 319,60 ontstaat meer zwakte en mag een verdere terugval naar de volgende Fibonacci-niveaus van 314,40 en 309 worden verwacht. Deze vallen toevallig ook samen met belangrijke horizontale steunniveaus. Zolang de AEX echter boven de 319,60 blijft, blijft de huidige opwaartse trend intact en sterk.

Een terugval naar het ‘eerste’ Fibonacci-niveau is een normale terugtest in een sterk opgaande markt. Ik ga er dan ook vanuit dat in de komende dagen de AEX uiteindelijk opwaarts door de genoemde dalende toppenlijn zal breken en verder kan oplopen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Goud naar 2100
Ook goud blijft interessant. De koers weet zich te handhaven boven de sinds begin 2010 stijgende bodemlijn die nu rond de 1620 beweegt. Goud testte recent dit niveau al, maar is nu opnieuw deze bodemlijn genaderd.

Hieronder vindt een verzwakking plaats en mag een verdere daling worden verwacht naar 1530 tot 1550. Maar zolang de stijgende bodemlijn intact blijft, verwacht ik in de komende weken een opleving naar de top van 1800.

Daarboven wordt een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon afgerond met een te berekenen koersdoel van 2100, gelijk aan een Fibonacci-projectieniveau en al langere tijd mijn koersdoel.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 15 januari

    1. Internationale handel november (NL)
    2. Consumenten- en producentenprijzen december (VK)
    3. Inflatie december def. (Fra)
    4. Industriële productie november (Eur)
    5. BlackRock Q4-cijfers
    6. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    7. Citigroup Q4-cijfers
    8. Goldman Sachs Q4-cijfers
    9. JPMorgan Chase Q4-cijfers
    10. Wells Fargo Q4-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht