Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

BoE geleid door een Canadees

Oh Dear.

"De Canadese centralebankpresident Mark Carney wordt de nieuwe gouverneur van de Britse centrale bank." Veel Britser dan de Bank of England  kun je het niet krijgen; gaat The Old Lady of Threadneedle Street serieus worden geleid door een bloody foreigner?

Okay, technisch gesproken blijft het binnen het Gemenebest en welbeschouwd heeft er niemand in de wereld iets tegen Canadezen, maar we kijken er toch van op. De Britten zelf ook, trouwens.

Hun eilandmentaliteit ten spijt, kunnen de Britten soms met het grootste gemak nationale instituties in handen van buitenlanders geven, denk aan Chelsea, Liverpool en Manchester City. Het Engelse nationale team werd al een keer geleid door een Italiaan en British Telecom had zelfs een Nederlander (Ben Verwaayen) aan het hoofd.  

Come to think of it, er was zelfs al eens een Nederlander koning van Engeland, maar dat was lang geleden. Enfin, even terzake: is er een heuse transfermarkt voor centrale bankiers op gang aan het komen? Dit is al een opvallende move, maar die van vorige week, toen Nout Wellink als eerste en enige buitenlander toetrad tot de board van de Bank of China mocht er ook zijn. 

Dat wordt nog interessant als Ben Bernanke komend jaar moet worden opgevolgd. Misschien is een Amerikaans paspoort niet eens een vereiste. De grote vraag is natuurlijk: wat vindt Queen_UK hiervan? Ze blijkt er geen problemen mee te hebben, sterker, ze heeft er zelf de hand in gehad, twittert ze.

Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 09 september

    1. Economische groei tweede kwartaal (Jap)
    2. Consumenten- en producentenprijzen augustus (Chi) CPI: +0,7% YoY. Producentenprijzen: -1,4% YoY volitaliteit verwacht
    3. Industriële productie juli (Fra)
    4. Groothandelsvoorraden juli (VS)
    5. D'Ieteren halfjaarcijfers
    6. Oracle cijfers eerste kwartaal (VS)
  2. 10 september

    1. Inflatie augustus def. (NL)
    2. Industriële productie juli (NL)
    3. Inflatie augustus def. (Dld)
    4. Werkloosheid juli (VK)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht