In 2009 hield Griekenland de beurzen in zijn greep. Het land was niet in staat om aan zijn verplichtingen te voldoen, waardoor de yields op obligaties door het dak gingen. Hierdoor was het aantrekken van geld voor het land nagenoeg onmogelijk. Maar twee bailouts van de eurozone en het IMF verder, lijkt Griekenland een faillissement te hebben afgewend. De Grieken kunnen zich weer voorzichtig gaan focussen op de toekomst.
Zesjarige recessie
Daar is overigens nog wel een lange weg te gaan. Griekenland heeft zes jaar last gehad van een recessie, het BBP ligt 27% lager dan vier jaar terug en de werkloosheid is met 28% schrikbarend hoog. Voor jongeren is de situatie nog vervelender: 60% kan geen baan vinden. Geen wonder dat Grieken hun geluk ergens anders zoeken. Door migratie is de bevolking geslonken tot 10 miljoen mensen en we hoeven in de komende periode niet te rekenen op een groei van de bevolking. Daarnaast blijft het voor de belastingdienst erg moeilijk om fraudeurs aan te pakken en hebben bedrijven moeite met de pensioenverplichtingen.
![](http://bin.snmmd.nl/m/m1mwql0jaegg.jpg)
Waarom Griekenland dan toch interessant is? De beurs beweegt altijd wat a-typisch aan de werkelijke economie en kijkend naar de aandelenkoersen, lijken de negatieve effecten volledig ingeprijsd. De situatie verbetert daarnaast ook, al is er nog veel werk aan de winkel. Investeerders lijken Griekenland in ieder geval weer het voordeel van de twijfel te geven. Afgelopen maand werd de eerste obligatieveiling in vier jaar tijd geopend. Griekenland wist voor 27 miljard dollar aan kapitaal aan te trekken.
Zelfs Angela Merkel is positiever. De Duitse bondskanselier eiste twee jaar geleden nog harde maatregelen. Merkel geeft nu aan dat Griekenland in de laatste anderhalf jaar goede stappen heeft gezet, waarbij er nu meer kansen dan problemen zijn. En daar sluit ik me bij aan: er ontstaan nu mooie kansen.
Goedkoop
Wie alleen naar de aandelenmarkt kijkt, moet zeker vanuit een waardeperspectief al geïnteresseerd raken. Griekse aandelen behoren, ondanks de recente rally, tot de goedkoopste in de wereld. Veel aandelen verwisselen van eigenaar tegen enkelcijferige koerswinst-verhoudingen, waar dat nu voor de gehele S&P 500-index rond de 22 ligt.
Op de Griekse beurs zijn genoeg kansen te vinden, maar net zoals bij elke opkomende markt (want dat is Griekenland nu ook), zijn er wel risico's. Spreiding is dan het devies en in dit geval kan dat erg gemakkelijk met een tracker. De Global X FTSE Greece 20 ETF (NYSE: GREK), speelt in op de Griekse economie en de aandelenmarkt. De tracker zit in financials, de consumentensector, telecom, materiaal en nutsbedrijven, energie en industrials. Voor meer informatie over de tracker klik hier.
De beste kansen voor een campingrally, zie ik nu ontstaan in Griekenland. De aandelen zijn nog goedkoop, de kansen nemen toe en de economie krabbelt op. Met de ETF heb je genoeg spreiding en een liquide manier om in te spelen op Griekenland.
![](http://bin.snmmd.nl/m/m1mwql0jkugh.jpg)
Peter Berger is oprichter van Beursplein6. Deze column wordt op persoonlijke titel geschreven en is geen concreet handelsadvies. Op Beursplein6.nl kunnen beleggers tips vinden over kansrijke (dividend)aandelen én de dividendportefeuille volgen. Ook kunnen beleggers gratis het boek ‘word een dividendmiljonair’ downloaden.