Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Vakantiekriebels

Vakantiekriebels

Beleggen is niet enkel weggelegd voor zij die data, fundamenteel of technisch, analyseren. Vaak zijn gebeurtenissen de trigger van een trendwijziging.

Data vanuit bijvoorbeeld oorlogen, evenementen en wetgevingen hebben een belangrijke invloed op de koersevolutie van beleggingsinstrumenten zoals wisselkoersen, aandelen en termijncontracten.

Zo heeft het weer de afgelopen maanden een enorme invloed gehad op ons dagelijks leven. Niet enkel in België maar over de ganse wereld sneuvelden hitte- en droogterecords. 

De zon, en het gebrek aan regen, vulden de pagina's op journaals en kranten. Gevolgd door de boeren en hun tractoren met grote watertonnen af- en aanrijdend van bij de kanalen en zelfs bedrijven die hun gezuiverd afvalwater beschikbaar stelden.

Prijsschommeling tarwe

De slimme belegger wordt dan wakker in ons: wat met de productie, kwaliteit en beschikbare hoeveelheid van granen? Heeft deze hitte en droogte invloed op de prijzen van de granen? 

In de beleggerswereld kunt u de prijsschommeling van graan opvolgen via aandelen, trackers en termijncontracten. In deze bijdrage bespreek ik de prijsschommeling op het termijncontract tarwe, dit is namelijk de puurste vorm.

Andere termijncontracten, zoals maïs (bericht VRT-Journaal op 20/08: België amper kolven), haver (bemesting en voeding runderen) zijn natuurlijk ook te volgen bij zo'n droogte.

Tarwe (Wheat)

Definitie: een termijncontract (of future) is een overeenkomst tussen een verkoper en een koper om een goed op een bepaald tijdstip in de toekomst te kopen of te leveren tegen de vastgelegde prijs.  

  • Beurs: CBOT – Chicago Board of Trade
  • Prijs tarwe: 540 dollar
  • 1 dollar prijsverandering = 50 dollar
  • Aankoop termijncontract = 3 dollar
  • Vereiste margin (cash op rekening) 1550 dollar

Voorbeeld: koop je één future tarwe (long) en stijgt de prijs van 540 dollar naar 550 dollar, dan heeft u 500 dollar winst.

Technische analyse

De voorbije vier jaar beweegt de prijs van tarwe in een nauwe range met af en toe een korte uitbraak binnen een overheersend dalende hoofdtrend. Sinds begin dit jaar komt er verandering in deze beweging. 

U ziet in de grafiek onderaan deze column een stijging van de volatiliteit en de procentuele bewegingen nemen toe: +22%, -15%, +22%, -13%, +23%. Heel belangrijk zijn de hogere toppen en hogere bodems want dit zijn de eerste signalen van een belangrijke trendkeer. 

Op grafiek 1 ziet u de prijs van tarwe over de laatste vijf jaren. Duidelijk zichtbaar zijn de rode dalende toppen en bodems. Tijdens die periode is verkopen aan een hogere prijs enkel weggelegd voor gedreven professionelen.

Op grafiek 2 ziet u de prijs van tarwe over het voorbije jaar. De toppen en bodems zijn nu duidelijk stijgend. Ook de toename in volatiliteit is goed waar te nemen:

  • Van 09/2017 tot 02/2018: kleine koersbewegingen
  • Sinds 02/2018: grote koersbewegingen

Tarwe werkt zich door de weerstand gevormd in de jaren 2014/2016.

Op korte termijn is een terugval richting ongeveer 500 gevolgd door een opwaartse beweging een nieuw ideaal instapmoment. Weliswaar gebruikt u een stoplossniveau. Dit is het niveau waarbij u uitstapt mocht de opwaartse trend opnieuw doorbroken worden.

Om te onthouden

Uit dit artikel onthouden we twee elementen uit de technische analyse die ons helpen om succesvol in aandelen te beleggen:

  1. Trendbeleggers kopen in een opwaartse koersbeweging, bij doorbraak of steun.
  2. Volg gebeurtenissen met een beleggersoog, het zijn vaak winstgevende opportuniteiten op korte of lange termijn.

Paul Gins is een veel gevraagd spreker en docent aan de EHSAL Management School in Brussel. Naast columns voor Beursduivel.be en Belegger.nl schrijft Gins voor de Vlaamse Federatie van Beleggers en is hij zaakvoerder voor CompuGraphics nv. Daarnaast is hij de uitgever van TransStock en Beursgrafiek.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 februari

    1. Handelsbalans januari (Jap)
    2. Ontex Q4-cijfers
    3. ASR Q4-cijfers
    4. Philips Q4-cijfers
    5. Vopak Q4-cijfers
    6. Consumenten- en producentenprijzen januari (VK)
    7. HSBC Q4-cijfers (VK)
    8. Hypotheekaanvragen wekelijks (VS)
    9. Woningbouw en bouwvergunningen januari (VS)
    10. Aedifica Q4-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht