Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Cruciale steunniveaus nog intact

TA: Cruciale steunniveaus nog intact

De Europese markten reageren opgelucht nu de Europese Centrale Bank (ECB) haar belangrijkste rentetarief heeft verhoogd met 0,75%. Om de hoge inflatie tegen te gaan was de centrale bank bijna gedwongen om een grote renteverhoging door te voeren, hoewel dit ook een recessie kan aanwakkeren. 

Linksom of rechtsom lijkt het scenario van een recessie steeds waarschijnlijker, aangezien de extreem hoge inflatie de koopkracht van huishoudens ook onder druk zet, waarmee de schade voor de economie wellicht zwaarder zou zijn dan niet ingrijpen. 

De afgelopen weken hebben de financiële markten, door de toegenomen recessie-angst, dan ook veel ruimte moeten prijsgeven. Nu de geest echter uit fles is, kunnen beleggers weer vooruitkijken. Hoe staan de grafieken ervoor na deze rumoerige periode?

Ik behandel deze week de DAX, de AEX en de Bel 20, die allen hun cruciale niveaus weer zijn genaderd.

DAX

De beurs van onze oosterburen heeft het de afgelopen tijd niet makkelijk gehad. Vanaf het begin van het jaar heeft de beurs onder druk gestaan. De dalende toppen signaleren dat de verkopers het koersverloop nog steeds domineren. 

 

 

Na een mooie poging om deze zwakke periode van zich af te schudden, is de koers onlangs gestuit op zowel de bovenkant van de dalende fase als de 200-dagenlijn. Hierdoor is de koers teruggekeerd naar het belangrijke vangnet op 12.438,85 (bodem van 11 maart), waar de koers nu wat steun weet te vinden. 

De neerwaartse fase wordt gecontinueerd zodra de DAX-index onder deze steun breekt. Dan mag men verdere koersdalingen niet meer uitsluiten. Na een doorbraak onder de steun 12.438,85 punten wordt 11.450,08 het volgende neerwaartse koersdoel.

AEX

De Nederlandse beurs (AEX) is na een sterke opmars afgeketst op de stevige horde rond 743,05 (gevormd op 8 april). Het beeld leek even op te klaren, nadat de AEX de correctieve fase wist te verlaten en zelfs boven de 200-dagenlijn wist terug te keren, maar helaas hield dit herstel geen stand. 

 

De recente correctie heeft de index weer teruggebracht richting het dieptepunt op 632 punten. De bewegingen binnen deze bandbreedte zijn volatiel, maar duidelijke richting blijft vooralsnog uit. Nu de koers zich wat weet te herpakken ligt een tussentijds herstel op de loer, al zit een structurele stijging er waarschijnlijk nog niet in. 

Indien de koers een hogere bodem weet te vormen zal het beeld verder klaren en ruimte vrijkomen voor een nieuwe aanval op de weerstand 743,05 (gevormd op 8 april). Van belang is dat de steun op 632,12 (top van 17 februari 2020) intact blijft.

Bel 20 

Ook de Belgische beurs houdt het spannend. Door de recente correctie is de koers zelfs even nipt onder de steun gebroken, maar wist er snel alweer hierboven te keren. De lagere koerspieken duiden op aanhoudende verkoopdruk. Echter, zolang de steun op 3.560,00 stand weet te houden, oogt het beeld nog niet dramatisch. 

 


De neerwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls indien dit vangnet overtuigend wordt gebroken. Verdere koersdalingen mogen dan niet meer uitgesloten worden. Na een doorbraak onder steun 3.560,00 wordt 2.998,54 het volgende neerwaartse koersdoel. 

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 februari

    1. Industriële productie december (NL)
    2. UniCredit Q4-cijfers (Ita)
    3. NX Filtration Q4-cijfers
  2. 11 februari

    1. Kering Q4-cijfers (Fra)
    2. Wereldhave Q4-cijfers
    3. Barco Q4-cijfers
    4. Wereldhave Belgium Q4-cijfers
    5. BP Q4-cijfers (VK)
    6. Ondernemersvertrouwen mkb januari (VS)
    7. Coca-Cola Q4-cijfers (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht