Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Kooplijst 2023: Niels Koerts

Kooplijst 2023: Niels Koerts

Nog heel even en we kunnen 2022 achter ons laten. Maar niet voordat Niels Koerts, analist bij de IEX Beleggersdesk, zijn drie favoriete aandelen voor het aankomende beursjaar tipt.

2022 is een beursjaar dat de meeste beleggers snel willen vergeten. De AEX-index noteert op het moment van schrijven ruim 11% onder het slot van 2021.

Twee van de drie aandelen die vorig jaar op het boodschappenlijstje van Niels Koerts stonden hebben de storm goed doorstaan: verzekeraar ASR en de Belgische bierbrouwer AB InBev. Toch staat de miniportefeuille onder water. Dat is te wijten aan Meta, het voormalige Facebook.

Goede spreiding is essentieel

"Ik heb vorig jaar gekozen voor twee waarde-aandelen en één groeiaandeel. Die laatste keuze is niet goed uitgepakt", blikt Koerts terug. Dit laat volgens hem maar weer eens zien hoe belangrijk het is om een goede spreiding in de portefeuille aan te brengen. "Als je slechts drie namen kiest, weegt elk aandeel zo zwaar dat het de hele portefeuille onderuit kan halen."

Bij zijn eigen beleggingen zorgt Koerts er dan ook voor dat geen enkel aandeel meer dan 10% van de portefeuille uitmaakt, hoezeer hij ook van dat aandeel overtuigd is. "Bij beleggen draait het er niet om dat je outperformance behaalt, maar een mooi rendement op de lange termijn."

Voor de kooplijstencompetitie voor 2023 heeft Koerts opnieuw twee waarde-aandelen en één groeiaandeel geselecteerd.

1. NN Group

Koerts omschrijft NN Group als het ultieme waarde-aandeel. "De verzekeraar is solide gefinancierd en heeft een solvabiliteitsratio van 205%", zo licht hij toe. "Ik schat in dat NN Group in staat is om op langere termijn de vrije kasstroom met zo'n 5% per jaar te verhogen."

Daarnaast kent de verzekeraar een dividendrendement van 6% en koopt die 1,8% van de eigen aandelen in.

Hier staat tegenover dat NN Group, in tegenstelling tot ASR en Aegon, niet weet te profiteren van de hogere rente. Dit heeft ertoe geleid dat de obligatieportefeuille in waarde is gedaald. "NN dekt de risico's van een lagere rente af. Daar heeft het bedrijf in eerdere jaren van geprofiteerd, maar afgelopen jaar niet."

Maar Koerts rekent dat NN niet aan. "Het verandert niets aan mijn visie voor de langere termijn."

2. Bayer

De keuze voor Bayer lijkt opmerkelijk, gelet op de lange reeks rechtszaken over onkruidverdelger Roundup, die kankerverwekkend zou zijn. Maar de Duitse chemiereus laat volgens Koerts sterke prestaties zien. "Afgelopen jaar steeg de zogeheten core winst (de winst gecorrigeerd voor buitengewone posten) met maar liefst 20%. Volgend jaar zal de winstgroei naar verwachting wat minder uitbundig zijn, maar nog altijd circa 3%."

Daartegen afgezet is de waardering laag, vindt Koerts. "Een waardering van zeven keer de verwachte winst zou eigenlijk passen bij een krimpaandeel." Verder is de schuldpositie op orde, met een netto schuldratio van 2,5. Ook de netto kasstroom is sterk.

Beleggers moeten nog wel rekening houden met schadeclaims, maar volgens Koerts is het einde in zicht. "De meeste pijn is al genomen. De overige schikkingen zullen naar verwachting op korte tot middellange termijn worden getroffen. Als dat is afgerond, ligt een koersexplosie zeer voor de hand."

3. Besi

De vraag naar chips neemt sterk toe, door de digitaliseringstrend. Daar profiteert BE Semiconductor Industries (Besi) van. Het concern is volgens Koerts sterk in hybrid bonding: het koppelen van chips. "Bank of America omschreef Besi laatst als het nieuwe ASML op het gebied van hybrid bonding. Als die visie klopt, kan dat de waardering een flinke impuls geven", zegt Koerts. Hij voegt eraan toe dat Besi efficiënt opereert en zelfs hogere winstmarges heeft dan ASML.

Besi is wel wat meer conjunctuurgevoelig. "Maar op langere termijn is het een mooi aandeel om in portefeuille te houden. Ook het dividendrendement van 6% - vrij uniek voor een groeiaandeel - is voor beleggers natuurlijk aantrekkelijk."


Meer Kooplijsten 2023

Lees ook: Kooplijst 2023: Nico Bakker

 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 11 februari

    1. Kering Q4-cijfers (Fra)
    2. Wereldhave Q4-cijfers
    3. Barco Q4-cijfers
    4. Wereldhave Belgium Q4-cijfers
    5. BP Q4-cijfers (VK)
    6. Ondernemersvertrouwen mkb januari (VS)
    7. Coca-Cola Q4-cijfers (VS)
    8. DuPont Q4-cijfers (VS)
    9. Deutsche Boerse Q4-cijfers (Dld)
    10. Montea Q4-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht