Neem alleen al TomTom vandaag: knappe machine de deze mooie Q2's zag aankomen, het boek en de koers goed las en leest en er ook nog eens goed op handelde of handelt.
Want goed gezien is nog iets anders dan winst in de portemonnee, zoals wij allemaal té goed weten. Bloomberg heeft een interessant overzichtsverhaal van de huidige stand van zaken rond Artificial Intelligence (AI) en handelen & beleggen. En de kop is de vraag die wij ons allemaal stellen op de beurs:
Het antwoord is: nee. Want inderdaad, net als al die andere keren is het ook dit keer niet anders. Hoezo?
De onvoorspelbare markt
In feite geeft Bloomberg zelf ook al dit antwoord. Ja, we krijgen - en dat geldt al helemaal voor de financiële industrie met al zijn resources - steeds meer tools en data in handen om de markt te bespelen, duiden en interpreteren, maar de beurs zelf wordt er niet warm, koud of anders van: even onvoorspelbaar als altijd.
Want ga maar na. In de zeventiende eeuw wuifde u als VOC-aandeelhouder de schepen uit naar het Oosten. Dan moest u hopen en bidden dat die een jaartje later weer terugkeerden volgeladen met kostbare specerijen. Zo niet? Nou, dan niet en restte u slechts een niet. Als die tijd had u nul informatie - op geruchten na.
In de loop van de eeuwen verschenen, kranten, radio, tv, de 24/7 networks en internet. Gratis real time koersen zijn van de laatste vijftien jaar, quants - in feite maken die ook AI - zijn al een jaar of dertig actief en al jaren lezen en berichten bots van de persbureaus ons kwartaalcijfers, macrodata en volgen zelfs persconferenties.
En... de markten zijn nog even onvoorspelbaar, beweeglijk en volatiel als begin 1600. Ze fluctueren ook nog volop en structureel de markt verslaan - ongeacht het IT-, bot- en quant-arsenaal - is nog even zeldzaam als toen alles nog hand- en telraamwerk was. En stock picken? Blijft lastig.
Zie bijvoorbeeld ook maar hoe moeilijk het is voor de automotive industrie om autonoom rijden feilloos te maken. Als het al ooit lukt, want er kan zich altijd een onverwachte situatie voordoen. Op de markt is het niet anders. De beurs heeft ook nog de neiging om in dezelfde situaties iedere keer weer iets anders te doen.
Of we vinden iets op de beurs domweg niet meer interessant, of hechten er ineens juist veel belang aan. Dat kan zomaar gebeuren. Zo ging twintig jaar geleden de VS nog ten onder aan het twin deficit, het tekort op zowel begroting als lopende rekening. Die gaten zijn nog groter geworden, maar niemand die er anno nu nog om maalt.
Knappe bot of algoritme die dit allemaal feilloos aanvoelt. Misschien is dat wel de crux. Er komt veel feeling bij beleggen en handelen kijken; het is tenslotte kunde en geen exacte wetenschap. AI moet misschien nog op heel veel blaren zitten, voor het dit een beetje in de vingers krijgt. Waar deugt AI dan wel voor?
Kan AI de markt verslaan?
Tot slot het hoge woord nog. En ach, denk nou even goed na: AI of niet, we kunnen niet allemaal in een middag risicoloos rijk worden. Die heilige graal bestaat niet. Want geld moet worden verdiend en valt niet als manna uit de hemel. En anders volgt een rekening, zie alle beursbubbels en centrale banken en inflatie maar.
Al die informatiebronnen, eindeloze datareeksen en technologierevoluties die we er in eeuwen bij hebben gekregen maken dat we gemakkelijker en ook goedkoper kunnen beleggen, maar niet dat we ook beter beleggen. En dat gaat ook AI niet veranderen. Laat staan dat we ineens de volgende koerstik van de AEX weten.
Misschien maar goed ook, anders was er ook meteen niks meer aan en waren we allemaal onze grote liefde beurs, beleggen en handelen kwijt. Laat maar horen, hoe zit u in deze AI-wedstrijd?
Arend Jan Kamp is
senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld
als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde
beleggingen.