S&P500: +9,5% | Dow Jones: +7,9% | Nasdaq Composite: +12,2% | SOX-index: +18,7%
- Wall Street is fors hoger gesloten nadat president Trump een tarievenpauze van 90 dagen had ingelast voor veel landen
- Het importtarief op Chinese producten gaat daarentegen fors omhoog naar 125%
- Of het uitstel ook geldt voor goederen uit de EU is nog onbekend
- Ook de bitcoinkoers en de olieprijzen zaten in de lift
- De financiële markten verwachten in meerderheid dat de Fed ook in mei het rentetarief gelijk houdt
Eén bericht van een paar regels op socialmediaplatorm Truth Social zorgde woensdagavond op Wall Street voor een opluchtingsrally die we zelden tegenkomen:
Tariefverlaging
In het bericht kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat hij de wederkerige importtarieven 90 dagen opschort voor alle landen die niet hebben teruggeslagen. Dit betekent niet dat alle tarieven van tafel gaan: het basistarief van 10% dat voor alle landen geldt, blijft bestaan.
Tijdens de tarievenpauze gaat de VS met andere landen onderhandelingen over de tarieven. De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent heeft gezegd dat dit 'Chefsache' wordt: Trump zal er 'persoonlijk bij betrokken' worden.
... maar nog veel onduidelijk en diverse uitzonderingen
Niet iedereen kan op de coulance van Trump rekenen. De Amerikaanse president draait de duimschroeven voor China zelfs nog wat harder aan: de importtarieven voor Chinese producten gaan zelfs per direct omhoog naar een hallucinante 125%. Het is een vergelding voor de tarieven van 84% die China aan de VS heeft opgelegd in reactie op de Amerikaanse tariefverhoging van 104% (die weer volgde op een heffing van 34% van China, die weer een reactie was op... volgt u het nog?).
Ook voor Mexico en Canada verandert er waarschijnlijk niets. Aan hen waren geen wederkerige tarieven opgelegd, maar ze kijken nog wel aan tegen een importtarief van 25% op staal, aluminium en sommige auto-onderdelen.
De aanstaande Duitse bondskanselier Friedrich Merz reageerde opgetogen: 'Wij Europeanen verenigen ons om onself te verdedigen en dit laat zien dat deze benadering werkt. We moeten naar een tarief van 0% op alle transatlantsche handel. Dan is het probleem opgelost'.
Het is de vraag of hij niet te vroeg juicht, want of de tarievenpauze ook voor de EU geldt, is nog onzeker. De Europese Unie had namelijk vandaag ingestemd met een tegentarief van 25% op diverse Amerikaanse producten, waaronder kip, graan, kleding en metaal. Dit als vergelding voor de tarieven van 25% die de VS heft op staal en aluminium. En zoals Trump aangaf, geldt de tarievepauze alleen voor landen die niet hebben teruggeslagen.
Gestegen obligatierentes lijken de druppel te zijn geweest
Wat heeft Trump, die al die dagen zo vasthoudend was, uiteindelijk over de streep getrokken om toch - voor even - over zijn hart te schrijven? De handelwijze stuitte op felle kritiek; van miljardairs die hem hebben gesteund in zijn campagne, maar ook bijvoorbeeld van Jamie Dimon, de invloedrijke CEO van JP Morgan, die in een brief aan aandeelhouders schreef dat de recente tarieven waarschijnlijk de inflatie aanjagen en de kans op een recessie vergroten.
Ook de gestegen rentes op de obligatiemarkt hebben ongetwijfeld een belangrijke rol gespeeld. Zoals u in deze analyse van IEX-analist Martin Crum heeft kunnen lezen moet in de VS dit jaar ruim $9.200 miljard aan aflopende staatsobligaties geherfinancierd worden. 'Letterlijk elke basispunt lager is meegenomen', schrijft hij.
Nvidia eindigt 18,7% hoger
Ondanks de onduidelijkheid over de reikwijdte van de tarievenpauze en aanhoudende onzekerheid over de handelsoorlog, reageerden beleggers opgelucht. De S&P500 eindigde mar liefst 9,5% hoger. De Dow Jones-index schoot in luttele uren met 3.000 punten omhoog: de grootste rally in vijf jaar. Vooral techaandelen gingen als warme broodjes over de spreekwoordelijke toonbank. De Nasdaq Composite won ruim 12% en de SOX-index met chipaandelen zelfs 18,7%.
Alle Magnificent 7-aandelen werden hoger gezet, waardoor hun gezamenlijke beurswaarde in één klap met meer dan $1 biljoen toenam. De dagwinsten:
- Nvidia: +18,7%
- Tesla: +22,7%
- Meta: +14,8%
- Apple: +15,3%
- Amazon: +12%
- Microsoft: +10%
- Alphabet: +9,9%
De koersstijging van Tesla en Apple is opmerkelijk. Beide bedrijven hebben een flinke exposure in China, dat juist wordt geconfronteerd met nóg hogere tarieven.
Ook andere techbedrijven zagen hun koersen met dubbele cijfers stijgen, waaronder AMD (+23,7%), Palantir (+18,8%), Broadcom (+18,3), Texas Instruments (+15,9%), Qualcomm (+15%), Marvell Technology (+21,8%), het in Nederland gevestigde NXP (+21%), Lam Research (+17,8%), Texas Instruments (+15,9%) en ons eigen ASML (+15,4%).
Aandelen van bedrijven die sterk afhankelijk zijn van consumenten hadden eveneens een prima dag. Zo stegen Walt Disney, Walmart en Boeing alle drie met dubbele cijfers.
Bitcoinkoers 8% hoger en ook olieprijzen in de lift
Andere assets die eerder nog onder druk stonden, deden enthousiast mee aan de rally. Zo staat de bitcoinkoers 8% (ruim $6.000) hoger. De olieprijzen zitten eveneens stevig (met ruim 6%) in de lift nu andere landen wat respijt krijgen van Trump. Ze noteren daarmee weer boven de $60 per vat nu er sprake is van (voorlopige) de-escalatie van het handelsconflict.
Bill Ackman is blij
Miljardair Bill Ackman, die eerder forse kritiek uitte op de tarievenregen, is ook tevreden:
Markten verwachten een rentepauze van de Fed
Het raakte er wat door ondergesneeuwd, maar vanavond zijn ook de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve gepubliceerd, van 19 maart. De Fed laste toen een rentepauze in. In de stukken wordt verwezen naar de toegenomen onzekerheid, onder andere als gevolg van het Amerikaanse handelsbeleid, zonder overigens Trump bij naam te noemen. De vergadering vond overigens plaats vóór 'Liberation Day', wat het een beetje een non-event maakt.
De financiële markten houden nu rekening met een nieuwe rentepauze, zo valt op te maken aan de FedWatch-tool van CME. Aan het begin van de avond was de kans dat de Fed de rente zou handhaven fifty-fifty, maar inmiddels is dat toegenomen naar 77,4%. De kans dat de Fed de rente gaat verlagen is slechts 22,6%:

Lees ook ons DOSSIER HANDELSOORLOG: alles wat u moet weten