ronald64 schreef op 13 november 2017 12:35:
Artikel in het FD vandaag
FINANCIËLE SECTOR
Robots en innovatielab voor 200 jaar oude Kas Bank
MARTINE WOLZAK
Nieuwe diensten zoals blockchain moeten omzet met kwart verhogen
Amsterdam
Zomer vorig jaar was het dieptepunt voor financieel dienstverlener Kas Bank. Het bedrijf moest het interim-dividend overslaan: aandeelhouders kregen geen winstuitkering bij de halfjaarcijfers. Een nederlaag voor het als saai en degelijk bekendstaande beursfonds. Maar het kon niet anders, er werd nauwelijks nog winst gemaakt.
Ruim een jaar later ziet het er bij de kleine Amsterdamse bank — die effecten bewaart en beleggingsadministratie uitvoert voor onder meer pensioenfondsen en verzekeraars — een stuk rooskleuriger uit, constateert bestuursvoorzitter Sikko van Katwijk. ‘We hebben de afgelopen twaalf maanden hard ingegrepen’, zegt hij tijdens een gesprek in het nieuwe hoofdkantoor van Kas Bank in Amsterdam-Zuidoost.
Het personeelsbestand is in een jaar tijd teruggebracht van ruim 700 naar 470. Het oude hoofdkantoor in hartje Amsterdam is verkocht ‘voor de hoofdprijs’. De ruim €?21 mln boekwinst maakte het mogelijk netjes afscheid te nemen van ontslagen medewerkers en 2016 met winst af te sluiten; zonder de vastgoedtransactie was er verlies geleden. Afgelopen maand trok Kas Bank in het nieuwe kantoor, een huurpand vlakbij het Ajax-stadion. Verhuizing en reorganisatie brachten de kosten fors omlaag. Over 2017 wordt weer winst gemaakt uit de gewone activiteiten, niet uit de verkoop van vastgoed.
Van Katwijk, nu twee jaar bestuursvoorzitter, grijpt het moment ook aan om de ruim 200 jaar oude Kas Bank niet alleen uiterlijk, maar ook als bedrijf een ‘make-over’ te geven. De afgelopen eeuwen zat Kas Bank in het centrum van Amsterdam, in statige oude panden met houten lambrisering, weinig ramen en een echte kluis. Vroeger, voor de digitalisering, bewaarde Kas Bank daar nog fysiek de effecten van klanten. Het contrast met het nieuwe pand kan bijna niet groter: dat is licht, met open vloeren en de huiskleuren wit en groen.
Op de bovenste verdieping is een innovatielab ingericht, het Kas Lab, waar jonge medewerkers samen met ondernemers en deskundigen van buiten deze middag werken aan blockchaintoepassingen. Vorige week zijn ideeën op papier gezet voor een geheel eigen aanpak die passief beleggen goedkoper en veiliger moet maken. Eerder al ging Kas Bank met robots werken om effectentransacties sneller en met minder fouten (en minder mensen) te kunnen verwerken.
‘We gooien het verleden van ons af’, zegt Van Katwijk. Op de oude locatie pleegde hij te zeggen ‘welkom in het effectenmuseum’, wat niet iedereen grappig vond. ‘Maar er zat wel een kern van waarheid in.’ De slechte resultaten van vorig jaar — en de magere jaren die eraan voorafgingen — hebben volgens hem geholpen medewerkers, medebestuurders en aandeelhouders te doordringen van de noodzaak Kas Bank in een modern jasje te steken.
Vooral de aanhoudend lage rente zat de afgelopen jaren dwars. ‘Dat was onderliggend het grootste probleem. Kas Bank was te weinig een ‘fee’-gerichte organisatie en te afhankelijk van rente-inkomsten.’ In het proces van effectenbewaring stallen klanten geld bij Kas Bank, die dat herbelegt in zeer veilig schuldpapier. Het rendement daarop was altijd een belangrijke pilaar onder het verdienmodel. Maar de rentevergoeding is al jaren extreem laag en daarmee is de pilaar verzwakt.
Daarom zet Van Katwijk nu in op diensten waar gewoon een rekening voor gestuurd kan worden, zoals de producten die worden bedacht in het lab. Die moeten over drie tot vijf jaar voor een kwart (€?25 mln) extra omzet per jaar zorgen. ‘En als de rente weer gaat stijgen, wat op termijn zal gebeuren, is dat natuurlijk ook mooi.’