voda schreef op 17 januari 2018 14:57:
'2018 wordt het jaar dat bedrijven internet of things omarmen'
TECHContainers die live te tracken zijn, slimme verkeersborden, op het internet aangesloten bruggen en gemalen. In 2018 moeten bedrijven en overheid het Internet der Dingen ook daadwerkelijk gaan gebruiken, hopen KPN, T-Mobile en Vodafone.
David Bremmer 17-01-18, 10:43 Laatste update: 11:17
Draaide het internet lange tijd om de PC en daarna de smartphone, momenteel worden steeds meer apparaten online aangesloten. De voorspellingen liegen er niet om: in 2020 zijn er ruim 20 miljard connected apparaten, verwachten Ericsson en Gartner. Van wearables, slimme koelkasten en thermostaten tot smart straatverlichting, containers, vuilnisbakken, verkeerslichten en melkkoeien.
Providers zien een nieuw verdienmodel in dat internet der dingen, vandaar dat KPN drie jaar geleden startte met de aanleg van een landelijk dekkend Long Range Low Power-netwerk (LoRa). Een investering van tientallen miljoenen euro’s. Het is bedoeld voor apparaten die slechts af en toe met het internet contact maken. Neem een vuilniscontainer: die hoeft slechts een melding te geven als hij vol is.
,,Voordeel van het LoRa-netwerk is dat het nauwelijks stroom vraagt van sensoren in apparaten,” vertelt Carolien Nijhuis, directeur Internet of Things van KPN. ,,De batterij gaat tot tien jaar mee. Bovendien kan de locatie van apparaten zeer nauwkeurig worden vastgesteld.”
Camerabeveiliging
Medio 2016 was KPN’s duizend zendpunten tellende netwerk klaar. De provider was daarmee de eerste ter wereld met een nationaal dekkend IoT-net. Afgelopen maanden rolde KPN een tweede netwerk uit naar Den Haag en Rotterdam: LTE-M(achine). ,,Voor bepaalde taken voldoet LoRa niet,” legt Nijhuis uit. ,,Voor camerabeveiliging of videomonitoring is meer bandbreedte vereist.” LTE-M, een variant van het huidige 4G-netwerk, voorziet daarin.
Dit kwartaal is LTE-M in héél Nederland commercieel beschikbaar en bestrijkt KPN het gehele internet of things. Via de dit najaar gelanceerde dienst KPN Things probeert het bedrijf momenteel zoveel mogelijk klanten te interesseren. ,,Voor klanten regelen we alles op IoT-gebied. Maar alleen een deel kan ook.”
KPN is de enige niet: Vodafone en T-Mobile bouwden afgelopen twee jaar hun eigen netwerken. Koos KPN voor LoRa, de andere twee hebben NarrowBand-IoT: de technologie van 3GPP. Dat internationaal samenwerkingsverband is eveneens verantwoordelijk voor de 2G, 3G en 4G-standaarden. Daarnaast rolt Vodafone net als KPN een LTE-M netwerk uit. Voor de zomer is dat klaar.
Wij kunnen klanten helpen de verzamelde data te analyseren en een businesscase te maken
Carolien Nijhuis, directeur IoT van KPN
Klanten
Tot nu toe zagen bedrijven het internet of things vooral nog als kostenbesparing
Maarten van Vliet, mobiel expert bij Telecompaper
,,Dankzij NB-IoT en onze wereldwijde schaal kunnen we klanten overal in de wereld bedienen,” zegt directeur Zakelijke Markt John van Vianen van VodafoneZiggo. ,,Niet voor niets rust BMW al zijn auto’s met onze simkaarten uit.”
De netwerken zijn dus klaar, nu de klanten nog. KPN sloot inmiddels ruim 3 miljoen apparaten aan op het internet. In absolute cijfers een aardig aantal, doch relatief weinig. ,,Internet of Things was een hype, maar nu moet het echt gaan gebeuren,” concludeert Nijhuis dan ook. ,,2018 moet het jaar worden dat bedrijven er echt mee aan de slag gaan.”
De afgelopen twee jaar investeerde het telecombedrijf veel energie in de bewustwording. Zo lanceerde KPN twee jaar terug een speciale IoT Academy, waar bedrijven gratis workshops kregen. Honderden ondernemers hebben die gevolgd.
Modewoord
Vuilniscontainers kunnen op het internet worden aangesloten en geven een melding als ze vol zijn.
Vuilniscontainers kunnen op het internet worden aangesloten en geven een melding als ze vol zijn. © Gemeente Leusden
Heilige graal voor providers is datamanagement. ,,Wij kunnen klanten helpen de data te analyseren en te gebruiken,” zegt Nijhuis van KPN. Ook veiligheid is essentieel. ,,Alle data via LoRa is versleuteld, verder kunnen wij data desgewenst in Nederland opslaan als de klant dat wil.”
Volgens Maarten Van Vliet, mobiel expert van onderzoeksbureau Telecompaper, omarmen steeds meer bedrijven IoT-technologieën. ,,IoT is wellicht nog een modewoord, de onderliggende digitale transformatie die gaande is, komt meer en meer tot wasdom.”
Tot nu toe zagen bedrijven internet of things vooral als kostenbesparing, zegt hij. ,,In 2018 gaan ze kijken: kunnen we er ook geld mee verdienen, is er een goede businesscase?”
Wat de technologie betreft is er volgens Van Vliet in principe weinig verschil tussen LoRa van KPN en de netwerken van T-Mobile en Vodafone. ,,Beiden kennen hun voordelen en nadelen. Er wordt vooral ingezet op bereik, accuduur en datatransmissie en wat er met de vergaarde data kan worden gedaan. Ook zal security steeds belangrijker worden.”
De providers lopen gelijk op, stelt Van Vliet. ,,Hun netwerken zijn nu allemaal landelijk dekkend.”
Topprioriteit
Een connected koelkast of wasmachine, veel mensen zien de toegevoegde waarde nog niet
Van Vliet, expert Telecompaper
Vodafone noemt Internet of Things een topprioriteit. ,,Ons wereldwijde platform telde dit najaar 62 miljoen aansluitingen en daar komen maandelijks 1,3 miljoen bij,” zegt Van Vianen. Onlangs sloot Vodafone het Nederlandse 24Care, dat patiënten op afstand monitort, als duizendste bedrijf aan op het wereldwijde platform. ,,Wij zetten wereldwijd jaarlijks €700 miljoen om in IoT, 1400 mensen bij de Vodafone Group zijn er continu mee bezig.”
Duidelijk is in ieder geval dat de adaptatie bij bedrijven sneller verloopt dan bij de consument. ,,Voor de consument zit Internet of Things nog te veel in de gadget-sfeer,” zegt Van Vliet van Telecompaper. ,,Een connected koelkast of wasmachine, veel mensen zien de toegevoegde waarde van veel toepassingen nog niet.”
Maar als het eenmaal gaat lopen worden de aantallen connected devices écht enorm en overstijgen die de zakelijke markt. ,,Bij de consument begint het met de slimme thermostaat, speaker en verlichting. Van digitaal wordt de huiskamer steeds meer smart.”
www.ad.nl/economie/2018-wordt-het-jaa...