LBL LM schreef op 12 september 2018 12:49:
[quote alias=Toekomstbeeld id=11072533 date=201809121223]
IEX bij monde van Dhr Crum (maar ook Ingberg) is onverminderd positief over PostNL (puur en alleen al op basis vh dividend!),
maar schetst ook een realistisch balans van afwegingen die niet anders luiden dan hier op het forum ook al behandeld.
Koersdoel van IEX is overigens 4,50 euro (nav de Postdialoog in juni verhoogd van 4 naar 4,50).
KOPEN OP 12 SEP 2018 OM 11:00
Het zal nog geruime tijd duren voor er definitief helderheid vanuit de politiek komt over de Nederlandse postmarkt. Beleggers in PostNL worden royaal vergoed voor hun geduld dankzij een hoog dividendrendement. Het aandeel is onverminderd koopwaardig, maar louter geschikt voor beleggers die over voldoende geduld beschikken.
door Martin Crum
gepubliceerd 12 sep 2018 om 11:00
De politiek bepaalt bij PostNL
Hoe gaat de politiek om met de veranderde realiteit op de Nederlandse postmarkt? Daar draait het vandaag om in een debat met staatssecretaris Mona Keijzer. Zij wil de postmarkt op de schop gooien.
En dat is nodig ook, gezien de structurele teruggang van de brievenpost. De vraag is of de politiek bereid is andere keuzes te maken. En o ja, dan is er ook nog Brussel, dat niet staat te trappelen om de liberalisering van de Nederlandse postmarkt weer teruggedraaid te zien.
Hoofdpijndossier
Onlangs werd een besluit van de ACM (Autoriteit Consument en Markt) vernietigd. De "aanzienlijke marktmacht" die PostNL zou hebben, blijkt niet te bestaan, als de markt voor digitale post wordt meegerekend.
Prettig voor PostNL: het zet de deur wagenwijd open naar hogere tarieven en belangrijker, onze nationale postbezorger hoeft niet langer concurrenten goedkoop toegang te geven tot het distributienetwerk van PostNL.
De rol van de ACM is hiermee overigens nog niet uitgespeeld: een hernieuwd marktonderzoek kán leiden tot de situatie dat PostNL opnieuw concurrenten toegang moet verlenen tot het distributienetwerk. En daarmee zou het bedrijf alsnog terug zijn bij af.
Kortom: het is een illusie om te denken dat het debat van vandaag definitief helderheid gaat bieden. De politiek zal knopen moeten doorhakken, eventueel de rol van de ACM in dit specifieke geval beperken en heeft dan ook nog wat uit te leggen in Brussel (Europese Commissie).
Conclusie
PostNL zit gevangen in (vooral) een politiek krachtenveld en dat is een weinig benijdenswaardige positie. Tegelijk geldt dat politiek Den Haag de grote dwarsligger was bij de toenmalige overnameplannen van Bpost. PostNL zal toch voldoende winstgevend moeten kunnen opereren op een markt die structureel terugloopt en waarbij sprake is van kunstmatige concurrentie.
De onzekerheid zal met het huidige debat in de Tweede Kamer niet in een klap verdwijnen. Gelukkig is daar het (royale) dividend nog: aandeelhouders worden goed beloond voor hun geduld met een dividendrendement van circa 7,5%.
Disclaimer: Crum heeft geen positie in PostNL en een longpositie in Bpost.
Het is niet oke, omdat copy past vanuit de betaalde versie op het forum te plaatsen. Dat wordt echt niet gewaardeerd.