nr36 schreef op 19 juli 2019 05:15:
Miljardendeal liep bijna spaak op onenigheid in top Galapagos
Bestuurder en rvc hielden tot het laatst twijfels over ‘niet-aanvalspact’ met Gilead
Rob de Lange
Amsterdam/Brussel
De megadeal tussen Galapagos en de Amerikaanse farmareus Gilead eerder deze week heeft tijdens de onderhandelingen tot onenigheid geleid binnen de directie van het Nederlands-Belgische biotechbedrijf.
Chef van de onderzoeksafdeling Piet Wigerinck voelde niets voor het plan van ceo Onno van de Stolpe om zich langdurig te verbinden aan het Amerikaanse concern. Ook de raad van commissarissen had ernstige bezwaren. Sommige rvc-leden bleven tot het laatste moment dwarsliggen.
Dat blijkt uit een reconstructie door Het Financieele Dagblad en de Vlaamse krant De Tijd, die morgen in beide dagbladen verschijnt. Journalisten van de twee zakenkranten kregen de afgelopen maanden toegang tot het onderhandelingsproces en bespraken op regelmatige basis met de hoofdrolspelers de voortgang van de miljardentransactie, die in februari 2019 voor het eerst op tafel kwam en afgelopen zondag werd ondertekend.
De overeenkomst tussen beide bedrijven bestaat uit een ‘niet-aanvalspact’ voor tien jaar. In die periode zal Gilead geen overnamebod doen op Galapagos. Verder krijgen de Amerikanen toegang tot de pijplijn van de onderzoekers uit Leiden en Mechelen. In ruil voor licenties op de potentiële nieuwe medicijnen betalen de Amerikanen €4,5 mrd. Met het geld is Galapagos in staat de onderzoekmachine in een hogere versnelling te zetten in de hoop meer en sneller medicijnen op de markt te krijgen.
Behoud van zelfstandigheid is een langgekoesterde wens van ceo Onno van de Stolpe. Hij is dan ook de belangrijkste architect van de megadeal. Maar een van zijn topmedewerkers, chief scientific officer Wigerinck, vond dat Gilead te veel inzage kreeg in de geheimen van Galapagos: de kraamkamer van het bedrijf waar moleculen tegen specifieke ziektenworden ontdekt en ontwikkeld. Hij vond ook een samenwerking van tien jaar veel te lang. Volgens Wigerinck zat Galapagos ruim genoeg bij kas om het biotechbedrijf op eigen houtje uit te bouwen tot een farmabedrijf dat niet alleen medicijnen ontwikkelt maar ook verkoopt.
Zonder de steun van Wigerinck zou de deal op losse schroeven komen te staan. De Vlaming wordt in de sector alom gezien als een van de meest kundige specialisten op het gebied van medicijnontwikkeling in een vroeg stadium. Wigerinck schreef onder meer het patent van Prezista op zijn naam, een HIV-aidsremmer dat nog steeds $2 mrd per jaar opbrengt bij het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson.
De ceo van Gilead, Daniel O’Day, was als geen ander overtuigd van het belang Wigerinck aan boord te houden en bemoeide er zich persoonlijk mee. Pas in het allerlaatste stadium ging Wigerinck — mede onder druk van Van de Stolpe — akkoord met de samenwerking.
Ook de raad van commissarissen van Galapagos dreigde op het laatste moment roet in het eten te gooien. Van de Stolpe wachtte in hun ogen te lang met het volledig inlichten van de rvc over de details van de deal. Hij wilde eerst verzekerd zijn van de onvoorwaardelijke steun van alle directieleden. Raj Parekh, voorzitter van de raad van commissarissen bij Galapagos, speelde een cruciale rol in de laatste fase. Deze Brit, al jarenlang steun en toeverlaat van de Galapagos-ceo, zorgde ervoor dat de rvc uiteindelijk groen licht gaf.
Morgen in FD Weekend: Reconstructie van een miljardendeal