FatCool schreef op 5 juli 2020 11:24:
Willem Engel :
Er zijn mensen die serieus onderzoeken of Rutte strafrechtelijk vervolgd kan worden, omdat hij aangezet zou hebben tot lichamelijk letsel, door het kapot waren van de handen.
Er is nog heel wat toe te voegen aan "Waar haalt hij het vandaan?" en Gewoon gezond verstand".
Normale hygiëneGewoon na een toilet bezoek de handen wassen met normale zeep: perfect. Door de dag zo nu en dan herhalen (zeker na winkelen, café bezoek), niets mis mee. Zo nu en dan je omgeving (klinken, tafels, etc.) wassen met een sopje, helemaal goed. Geen handen schudden, misschien zo slecht nog niet.
Anti-bacteriële zeepVoegt weinig toe, bevat wat biociden om dat te bewerkstelligen. Goede bacteriën worden ook dood gemaakt, en je hebt in seconden opnieuw je handen "smerig".
Alcohol/ethanol ontsmettingsmiddelenTwee totaal verschillende facetten: de praktische en de chemische aanpak. De meeste ontsmettingsmiddelen bevatten 70% ethanol.
Praktisch aanpakOppervlakken schoon maken met een doekje met alcohol (WC brillen, klinken, etc.) perfect.
Handen schoon maken: slecht voor de huid (ontvetten), slecht voor immuunsysteem, en opnieuw, ook goede bacteriën gaan dood en je hebt zo weer nieuwe (niet per definitie betere).
Chemische aanpakAls alle chemische stoffen met biocide werking valt ethanol onder drie wetten: CLP, BPR en REACH. CLP bepaalt de giftigheid. REACH bepaalt de risico's bij gebruik. Alle biociden vallen onder de BPR. Elke stof wordt door de fabrikant zelf op giftigheid beoordeelt. Voor sommige stoffen wordt dat centraal door de Europese unie gedaan.
De hete aardappel ethanol is al jaren gaande. De ambtenaren in Brussel zijn dol op hun vrijdagmiddag borreluurtje. Hoewel dat ook met een eigen voedselwet nog wel mogelijk zou zijn, is het slordig als ethanol een hoge giftigheid zou hebben.
Sinds kort is CLP eruit: er is een beslissing genomen, maar die is nog niet publiek. De ethanol industrie heeft al gevraagd vooral niet voor de hoge klassering kankerverwekkend 1B te gaan.
Dat zou namelijk betekenen dat ethanol niet meer aan consumenten mag worden verkocht als ontsmettingsmiddel (volgens de BPR). Zelfs niet aan professionals, maar de BPR zal wel voor een ontheffing voor professionals gaan (in analogie aan rattenbestrijdingsmiddelen); dan mogen volgens de BPR de huidige handontsmettingsmiddelen alleen nog worden gebruikt door professionals met veiligheidsbrillen op, volgelaatsmasker en handschoenen aan. Een mogelijke uitvlucht zou kunnen zijn dat alcohol wordt gereguleerd onder de cosmetica wetgeving.
REACH laten we hier verder maar even buiten, net als 10% ethanol in onze benzine, etc.
Het RIVM en ctgb (voor BPR) zijn van dit alles op de hoogte. Het huidige beleid kan over enkele jaren niet meer gevoerd worden als de praktische aanpak wordt vervangen door de chemische aanpak.
Vooruitlopend op deze wetgeving en gezien de beelden van kapotte kinderhanden denk ik dat er opnieuw nalatigheid aan onze experts kan worden verweten.
fc