United We Stand schreef op 19 december 2021 22:19:
[...]
U mag op uw beide oren slapen: uw kerstcadeaus worden op tijd geleverd om een plekje onder de kerstboom te krijgen. Dat garandeert Dirk Tirez, sinds deze zomer CEO van bpost. Een uitgebreid gesprek over pakjes, eindejaarsdrukte, uitbuiting in de sector en een aandeel dat nog half zoveel waard is als de koers waartegen het in 2013 naar de beurs ging.
Robbe van Lier 15-12-21, 04:05 Laatste update: 15-12-21, 10:16
Dirk Tirez (57) werd in maart van dit jaar benoemd tot CEO van bpost. Hij bracht rust in de tent, want bpost komt uit een woelige periode, erkent hij zelf ook. Zijn voorganger moest plaats ruimen, de eindejaarsperiode van 2020 werd een chaos, en ondanks een recordomzet door de coronapandemie, vielen de financiële resultaten vorig jaar tegen. Maar sinds zijn benoeming tot CEO in maart van dit jaar, eerst ad interim en sinds deze zomer definitief, lijkt het tij te keren. De kwartaalcijfers kleuren positiever en vooralsnog kan Bpost de pakjesstroom dit keer wél aan. “Samen met de nieuwe raad van bestuur denk ik dat we de rust hebben doen terugkeren na een moeilijke periode vorig jaar.”
Vorig jaar liep het in deze eindejaarsperiode stevig mis voor bpost. Uw bedrijf kreeg de grote aantallen pakjes niet verwerkt. Pakketten bleven liggen in de magazijnen en veel klanten moesten de feestdagen in zonder kerstcadeau of het dan maar zelf afhalen. Garandeert u dat dit niet opnieuw zal gebeuren?
“Ik kan aan iedereen zeggen: bestel uw pakje met een gerust hart, het komt voor Kerstmis toe. Eigenlijk begint de eindejaarspiek voor ons al met Black Friday (vrijdag 26 november, red.) en Cyber Monday (29 november, red.) en is die dus al drie weken volop bezig. Ook al zijn de winkels nu open, we draaien nog altijd drie keer zoveel volume als in 2019. Op dit moment verwerken we zo’n vijf miljoen brieven en meer dan 600.000 pakketten per dag (vorig jaar noteerde het bedrijf op 3 december 2020 de absolute uitschieter, met 630.000 pakjes, red.). Ondanks die enorme volumes verloopt alles vlot.”
Daarvoor steekt u ook zelf de handen uit de mouwen. U bent al een aantal keren op het terrein gaan helpen. Waarom doet u dat?
“We zijn dit voorjaar al begonnen met het voorbereiden van deze eindejaarspiek om te vermijden wat vorig jaar gebeurd is. Daarop hebben we onze sorteercapaciteit verhoogd en hebben we nu elke week contact met onze grote klanten om correcte volumevoorspellingen te maken. Waar dat nodig is, hebben we extra rondes geïnstalleerd om het volume aan te kunnen.”
“Daarnaast organiseren we op dit moment het grootste teamevent in België, met 650 medewerkers van het hoofdkantoor die deze weken gaan helpen op het terrein met het verdelen van de pakjes. Ik doe dat ook zelf en zie op die manier collega’s die in weer en wind alles doen voor een zo goed mogelijke dienstverlening. Al is het niet zo dat wij de mensen uit het hoofdkantoor willen gebruiken of dat het operationeel nodig is. Voor mij gaat het om solidariteit en het versterken van de teamspirit onder alle 26.000 bpost-werknemers in België. Dat creëert een band. En die verbondenheid tussen collega’s vind ik belangrijk.”
CEO Dirk Tirez op pakjesronde: "Voor mij gaat het om solidariteit en het versterken van de teamspirit onder alle 26.000 bpost-werknemers in België. Dat creëert een band. En die verbondenheid tussen collega’s vind ik belangrijk."
CEO Dirk Tirez op pakjesronde: "Voor mij gaat het om solidariteit en het versterken van de teamspirit onder alle 26.000 bpost-werknemers in België. Dat creëert een band. En die verbondenheid tussen collega’s vind ik belangrijk." © Joel Hoylaerts / Photonews
Een undercoverreportage van VTMNieuws en Het Laaste Nieuws bij uw concurrent PostNL, toonde aan hoe via onderaannemers illegalen, zwartwerkers en zelfs kinderen worden ingezet om pakjes rond te brengen in ons land. Hoe reageert u daarop?
“Ik was niet verbaasd, maar het maakt me wel bijzonder triest. Het toont aan dat er een structureel probleem is. Wie het eerlijk speelt, zoals bpost, betaalt belastingen en sociale zekerheid. Maar zij die vals spelen, komen er structureel onderuit. De economische machtsverhoudingen maken het voor de onderaannemers moeilijk om correcte voorwaarden te onderhandelen. Daarom vind ik dat zij door de wetgever in bescherming genomen moeten worden.”
“Ik wil ook onderstrepen dat het om buitenlandse ondernemingen gaat die in handen zijn van klassieke postale operatoren: GLS is eigendom van Royal Mail, DPD is onrechtstreeks in handen van La Poste Française en PostNL is uiteraard een Nederlands bedrijf. Ik kan me niet voorstellen dat een van die drie in hun thuisland doet wat we in de reportage hebben gezien.”
Bpost heeft een filosofie van sociale duurzaamheid. Wij bieden onze mensen arbeidscontracten aan van onbepaalde duur. 98 procent van het werk doen wij met vaste mensen.
Dirk Tirez, CEO van Bpost
Wat moet er dan gebeuren?
“Bpost spreekt zich niet over welke regulering noodzakelijk is. Ik geef wel graag het voorbeeld van Duitsland, waar de postale operatoren aansprakelijk en verantwoordelijk zijn voor de betaling van sociale zekerheid en belastingen. Men mag daar niet zomaar aan ontsnappen door een wirwar aan structuren op te zetten. Ik hoop dat er ook bij ons structureel wordt ingegrepen om een eerlijk speelveld te creëren. Het is aan de overheid - die toch miljoenen belastingen misloopt - om dat op te lossen. Bpost vraagt daarbij geen voordelen, maar wel dat iedereen in de markt op een correcte manier belastingen en sociale zekerheid betaalt. En dat het spel eerlijk wordt gespeeld.”
Zet bpost onderaannemers in?
“Bpost heeft een filosofie van sociale duurzaamheid. Wij bieden onze mensen arbeidscontracten aan van onbepaalde duur. Op zeer uitzonderlijke piekmomenten werken wij met 1 à 2 procent interimmers of subcontractors. 98 procent van het werk doen wij met vaste mensen.”
Tegelijk hebben de onthullingen bpost geen windeieren gelegd. Enkele grote spelers zijn uit onvrede met de gang van zaken afgehaakt bij de concurrentie om over te schakelen op bpost.
“Ik mag geen namen noemen, maar er zijn inderdaad verschillende grote marktspelers die klachten kregen van hun klanten en hun volumes geswitcht hebben naar bpost. Het toont aan dat veel mensen gechoqueerd zijn over wat er gebeurt. En dat heeft dan weer impact. Want zij willen niet bestellen bij bedrijven die een loopje nemen met sociale duurzaamheid.”
PostNL blijft ondertussen wel zijn pijlen richten op ons land. Het heeft al negen depots in België. En daar komen binnenkort nog twee hoogtechnologische verdeelcentra bij. Wat is het antwoord van bpost daarop?
“Bpost verwelkomt concurrentie, maar vraagt wel eerlijke concurrentie en geen valsspelers. Wat bpost zelf betreft: ik zet volledig in op maximale tevredenheid van onze klanten. Wij willen de beste dienstverlening waarborgen, met een kwaliteit die niemand anders bereikt. Capaciteit, prijs, kwaliteit en duurzaamheid zijn de troeven die we uitspelen. Bpost is een duurzaam, sociaal en ecologisch bedrijf. We worden een van de meest groene operatoren. Daarin onderscheiden we ons van onze concurrentie.”