voda schreef op 31 januari 2022 08:26:
Als de bitcoin daalt, dalen de aandelenbeurzen mee
Pim Brasser 30 jan 14:00
De bitcoin is voor alle beleggers een serieus risico geworden, nu institutionele beleggers zijn ingestapt en de cryptomarkt in november een (nu bijna gehalveerde) marktwaarde van $3000 mrd aantikte. Foto: Armend Nimani/AFP
Beleggers die zich afvragen waarom hun aandelen nou alweer lager staan, kunnen vanaf nu cryptomunten de schuld geven. Vooral de bitcoin begint grip te krijgen op traditionele aandelenmarkten. Sinds de coronacrisis veroorzaakte de volatiele bitcoin ongeveer een zesde van het aantal koersschommelingen van de Amerikaanse beursgraadmeter S&P 500, blijkt uit recent onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds.
De bitcoin is voor alle beleggers een serieus risico geworden, nu institutionele beleggers zijn ingestapt en de cryptomarkt in november een (nu bijna gehalveerde) marktwaarde van $3000 mrd aantikte. Cryptomunten kunnen vooral op tumultueuze dagen als afgelopen maandag net dat extra zetje richting een correctie geven.
'Een scherpe daling van de bitcoin kan beleggers risicoschuw maken en zorgen voor minder investeringen in aandelenmarkten', schrijft het IMF. De scheidslijn tussen bitcoin en beurs vervaagt. In beleggingsapps zoals eToro en Bux staan crypto's tussen traditionele aandelen, en ze zitten ook vaker in beleggingsfondsen. Ook gaan meer cryptobedrijven naar de beurs, en zetten beursbedrijven zoals Tesla bitcoins op hun balans.
Zo bepalen crypto's voor een steeds groter deel het sentiment op de aandelenmarkten, en brengen ze de stabiliteit van het hele financiële systeem in gevaar, stelt het IMF. Toezicht is er nog nauwelijks. 'Het scherp in de gaten houden van cryptomarkten en het invoeren van regulering zijn gerechtvaardigd, om de potentiële risico's voor het financiële systeem in te dammen.' Daar is acute haast bij, aldus de onderzoekers.
De bitcoin is niet het nieuwe goud
De wederzijdse beïnvloeding van de bitcoin en techaandelen was afgelopen weken groter dan ooit, blijkt uit data van Bloomberg. Het besmettingsgevaar geldt overigens ook andersom: in de afgelopen maanden daalde de bitcoin fors in navolging van techaandelen, die het slecht doen door de inflatie en dreigende renteverhogingen.
De bitcoin bewoog in tegenovergestelde richting van veilige havens zoals Amerikaanse staatsobligaties en goud, zo concludeerde de Franse crypto-onderzoeker Kaiko. Beleggers zien de bitcoin dus als risicovolle investering en niet als het nieuwe, digitale goud. De extreme risico's en het grote stroomverbruik maken het voor nu onwaarschijnlijk dat bijvoorbeeld pensioenfondsen en banken massaal instappen.
Dat zet behoorlijk wat voorspellingen op losse schroeven. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs stelde bijvoorbeeld dat de bitcoin in vijf jaar naar de $100.000 kan. Het beleggingsvehikel van bitcoinfan Cathie Wood denkt zelfs dat hij over acht jaar de $1 mln kan aantikken, bleek afgelopen week.
Maar voor deze voorspellingen geldt: institutionele beleggers moeten eerst enthousiast worden over de zeer risicovolle bitcoin. Vooralsnog beweegt hij volgens het IMF niet als een veilige staatsobligatie maar, net als veel aandelen, als een bedrijfslening met rommelstatus (junk).
Grootste cryptogevaar blijkt wél veilige haven
Opvallend genoeg wordt het controversiële cryptoruilmiddel tether wél gebruikt als veilige haven, analyseert het IMF. Tether is een stablecoin met een vaste waarde van $1, waarin beleggers blijken te vluchten bij calamiteiten. Het IMF zet daar vraagtekens bij, omdat toezichthouders de ruim 78 miljard tethers zien als een van de grootste gevaren in de cryptowereld.
Tether beweerde dat elke crypto door een harde dollar werd gedekt, maar stopte het onderpand stiekem in Chinees schuldpapier en cryptobedrijven, waarvan onduidelijk is of ze de leningen terugbetalen. Daarmee lijkt tether een minder veilige haven dan sommige beleggers denken.
Als het veruit belangrijkste ruilmiddel van de cryptowereld zinkt, hebben niet alleen deze beleggers een probleem. Een groot deel van de cryptohandel kan stilvallen, waardoor cryptokoersen kunnen crashen, en beurzen kunnen omvallen. Gezien de oplopende vervlochtenheid met de aandelenmarkt, kan het hele financiële systeem worden geraakt.
De problemen met tether lijken de belangrijkste reden voor de bezorgdheid bij Amerikaanse toezichthouders. Als het Congres niet snel voor wetgeving stemt die stablecoins onder zeer strenge bankregels laat vallen, gaan toezichthouders op eigen houtje ingrijpen met het mandaat dat ze al hebben.
Ze vrezen dat Tether, mocht het misgaan, ook nog de bedrijfsschuldenmarkt laat overstromen. Als Tether bij een bankrun niet iedereen kan terugbetalen, zal het proberen in korte tijd zoveel mogelijk schuldpapier te verkopen. Dat kan op de hele markt bodemprijzen veroorzaken, wat onder meer de bankensector hard kan raken.
Lees het volledige artikel:
fd.nl/financiele-markten/1428162/als-...