DeZwarteRidder schreef op 20 juni 2022 08:09:
Iedereen beticht elkaar van leugens in het stikstofdebat, maar hoe zit het nou?
Het stikstofdebat verloopt steeds verhitter. Komende week staat een Kamerdebat op de agenda terwijl overal in het land boeren protesteren. Voor- en tegenstanders roepen van alles. Maar hoe zit het nou echt?
Marcia Nieuwenhuis, Hans van Soest 20-06-22, 08:00
1. ‘Als wij minder stikstof moeten uitstoten, dan zij ook’
Veel boeren voeren actie omdat zij het gevoel hebben dat zij alle pijn moeten dragen. Zo legden actievoerders vorige week het treinverkeer stil tussen Winterswijk en Zutphen onder het motto ‘als wij minder stikstof moeten uitstoten, dan zij ook’. Het sentiment dat alleen boeren de klos zijn en bijvoorbeeld de industrie niet, leeft breed.
Maar dat is wat voorbarig. Weliswaar heeft het kabinet streefcijfers gepubliceerd over hoe ver de uitstoot van stikstof moet worden teruggedrongen per gebied, maar hóé dat moet staat nog allerminst vast. Provinciebesturen gaan het komende jaar kijken hoe de doelen kunnen worden gehaald. Daarbij wordt niet alleen naar de agrarische bedrijven gekeken. Ook ‘industrie en mobiliteit’ moeten een bijdrage leveren, aldus het kabinet. Denk bijvoorbeeld aan de binnenvaart, waar dieselaggregaten op de kade in de ban moeten. Maar wellicht eist de provincie ook schonere alternatieven voor de dieseltreinen die de boeren vorige week demonstratief stillegden.
De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat het leeuwendeel van de opgave op het bordje van de boeren wordt gelegd. Letterlijk stelt het kabinet dat er voor boeren drie mogelijkheden zijn: ‘verduurzamen, verplaatsen of beëindigen’.
2. ‘We hebben helemaal geen stikstofprobleem’
Volgens oud-VVD-Kamerlid Gert-Jan Oplaat, die tegenwoordig lobbyist is voor de vleesverwerkende industrie, ‘hebben we helemaal geen stikstofprobleem’. Hij zei in Op1 dat in rechterlijke uitspraken en richtlijnen die het kabinet dwingen tot bescherming van de natuurgebieden ‘het woord stikstof niet eens voorkomt’. Maar de Raad van State oordeelde op 29 mei 2019 dat de Nederlandse stikstofaanpak in de prullenbak kon. En in die uitspraak komt het woordje stikstof welgeteld 312 keer voor.
Tot dat moment mocht stikstof worden uitgestoten, ook al was dat mogelijk schadelijk voor beschermde natuurgebieden, als er maar andere toekomstige maatregelen werden getroffen die positieve gevolgen zouden hebben. Sindsdien liggen allerlei bouwprojecten stil en moet het kabinet van de rechter eerst zorgen dat de stikstofuitstoot omlaag gaat.
3. ‘De metingen deugen niet’
Veel tegenstanders van de maatregelen zeggen dat het beleid is gebaseerd op verkeerde aannames. Vorige week nog stemde een meerderheid van de VVD-leden op een partijcongres tegen de plannen. In een motie stond: ‘Offer niet onze agrarische bedrijven op aan een achterhaalde theoretische methode, maar kies voor beleid op basis van feiten.’
De motie sloot aan bij een sentiment dat al zo lang leeft als de stikstofdiscussie woedt. Boerenorganisaties zeggen al jaren dat niet duidelijk is hoeveel stikstof er eigenlijk neerslaat in natuurgebieden. Reden waarom het vorige kabinet emeritus hoogleraar Leen Hordijk van de Wageningen Universiteit vroeg de manier te onderzoeken waarop nu in natuurgebieden de neerslag wordt gemeten van ammoniak en stikstofoxiden (de vorm waarin stikstof neerslaat). Zijn rapport uit 2020 stelt dat de meetmethode op onderdelen verbeterd kan worden, maar dat die ‘van voldoende tot goede kwaliteit’ is.
Hordijk is boos om de VVD-motie. Hij noemde het een aanval op de wetenschap: ,,Metingen zijn geen meningen.’’ Het RIVM meet op zo’n zestig locaties in ons land de luchtkwaliteit en op ruim driehonderd meetpunten in natuurgebieden de ammoniakconcentratie.
4. ‘De veestapel groeit, er komen alleen maar dieren bij’
Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver is ‘de veestapel de afgelopen jaren niet kleiner geworden, maar groter’. ,,Er komen alleen maar dieren bij’’, zei hij bij Khalid & Sophie. Maar een blik op de cijfers van het CBS leert iets anders. Zo is de totale rundveestapel sinds 2016 10 procent gedaald van ruim 4,2 naar 3,8 miljoen vorig jaar. In 1984 was de rundveestapel zelfs nog 5,5 miljoen dieren groot. Van elke tien koeien die een boer toen had, zijn er nu dus zeven over.
www.ad.nl