michel123 schreef op 24 juni 2022 19:07:
Goedenavond heren en dames, Vanaf 57 euro ben ik ook weer ingestapt in URW. Mijn inkomsten bestaan met name uit huuropbrengsten uit fysiek vastgoed. Momenteel zie ik in Nederland onder beleggers een verschuiving van woningen naar commercieel vastgoed om nog enig rendement te halen. (Bij woningen is het al moeilijk om 4% netto rendement te halen op nieuwe aankopen).
Zelf heb ik ook enkele woningen verkocht en koop ik daar nu aandelen URW van, mede omdat ik in de huidige markt van fysiek onroerend goed geen scherpe aanbiedingen weet te vinden. (ondanks ik jaren fulltime met vastgoed bezig ben)
Eens, de prijzen zijn nu dusdanig hoog, dat er weinig rendement meer uit valt te halen. Sterker nog: de kans wordt nu steeds groter dat de markt in elkaar gaat zakken, waardoor je niet alleen lage huurrendementen haalt, maar ook met een waarde te maken krijgt die nog jaren onder je koopprijs blijft hangen. Zie bijvoorbeeld de huizenprijzenindex in de bijlage: de jongere vastgoedbeleggers/huizenkopers zijn gewend geraakt aan de jarenlange prijsstijgingen sinds 2014, maar de keerzijde is dat kopers op het vorige hoogtepunt in 2008/2009 (toen de financiële bubbel knapte) 10 jaar hebben moeten wachten totdat hun aankoop weer boven water stak.Hoewel ik denk dat als je inkomen wil genereren uit beleggen het niet verstandig is een fors deel te beleggein in 1 aandeel/bedrijf heb ik dit wel gedaan omdat het beleggen op de beurs voor mij een tweede (en niet de hoofdtak) van inkomen is. Daarom heb ik momenteel heb ik in mijn portefeuille nagenoeg alleen URW en wel om de volgende redenen.
Ik ben natuurlijk een beetje de dominee die probeert te preken voor zijn eigen parochie (met mijn 105 verschillende aandelen in mijn mix… and still growing…), maar laat ik het zo zeggen: nog maar zo’n 3 jaar geleden zat ik in een misschien wel beetje vergelijkbare situatie als jij, en had ik naast een appartement met huurinkomsten ook slechts één aandeel: Galapagos. Na een wilde koersrit van 100 naar 250 en weer terug naar 100, besloot ik dat het mooi was geweest en dat beleggen (en dus ook een beetje gokken) op de prestaties van één aandeel, niets voor mij was, en verkocht ik de boel. De koers stortte daarna nog verder in en fladdert nu rond de 50. Nu is elk aandeel anders en voor hetzelfde geldt stond het aandeel nu op 300, maar achteraf gezien was dit avontuur precies de les die ik nodig had, omdat ik erdoor ging nadenken wat voor behoeftes ik heb en wat voor type belegger het beste past bij mijn behoeftes. Ik hoop natuurlijk voor ons allen URW beleggers, dat de URW koers dit soort bewegingen niet gaat maken en dat we mooie rendementen gaan meemaken, maar ik weet wel van mezelf dat ik mijn aandelenvermogen nooit meer op één paard wil inzetten. Ik voel me tegenwoordig het prettigst bij een heel stal aan paarden, die allemaal ook nog eens ergens anders goed in zijn. Het ene paard springt heel goed, een ander is razendsnel, eentje danst als een ballerina, er zitten ook onvoorspelbaar vurige volbloeden bij, terwijl ik ook doodgewone bonkige werkpaarden heb die zonder morren het hele veld omploegen. Ik gok echter niet meer op één wonderpaard en ik hoop dat als er een nieuw paardenvirus rond gaat waren niet al mijn paarden allemaal tegelijkertijd het loodje leggen. Echter: de kans dat ik met één of enkele van mijn paarden de jackpot haal (zeg een olympische medaille) is ook behoorlijk klein. Ik ga daar ook niet voor, maar ik heb wel alle respect voor mensen die dat wel doen: het kan een passie zijn en een geloof in één bepaald paard, waardoor het ook extra pijnlijk wordt als dat paard toevallig een been breekt. Dat topsporters leven is dus niets voor mij en ik heb liever een wat saaier maar hopelijk stabielere stal.