KooptNederlandscheWaar schreef op 21 oktober 2022 11:20:
Niets aan het handje. Omikron heeft alles anders gemaakt.
Ben zelf arts, laatste echt zieke covid patiënt die ik gezien heb was november 2021. Het gemiddeld ziektebeeld (ook bij kwetsbaren) is 2 dagen milde verkoudheid.
Dan wordt er nog angst in geblazen dat er 500/week covid patiënten worden opgenomen.
In perspectief: dat zijn er 4 per klinisch ziekenhuis per week. Er wordt een veelvoud van patiënten met pneumonie in ziekenhuizen opgenomen, waarvan +/- 50% virale verwekker heeft waarvan covid-19 er een is. Ik kan de cijfers over totaal aantal opnames met luchtwegontstekingen niet vinden om die 500 per week in perspectief te plaatsen.
Wel de cijfers van influenza in seizoen 2018/19 11.000 ziekenhuisopnames. 200 per week. Covid-19 is dus, beetje natte vinger werk, goed vergelijkbaar met influenza qua ernst. Daarvan hebben we geaccepteerd dat het er is en dat is ook goed. Ik verwacht overigens dat covid-19 nog minder tot ziekte zal lijden, conform de andere coronavirussen die volstrekt onschadelijk zijn.
Waar ik dan chagrijnig van wordt is dat we voor deze milde verkoudheid, die nog ietsje pandemisch is met relatief wat meer ziekenhuisopnames maar niet echt een echt probleem is voor de samenleving, nog steeds iedereen moeten testen en zelfisoleren. Vooral werkend in de zorg is er geen ontkomen aan. Maar het is inmiddels flauwekul, het helpt niet tegen verspreiding van het virus, mensen zijn tenslotte al asymptomatisch besmettelijk. Bovendien is er veel weerstand tegen covid onder de bevolking. Waar 2 jaar geleden 50% op een afdeling elkaar besmette, zijn dat er nu enkele (meestal 2) Mensen met covid en milde tot geen klachten worden in zorginstellingen echter nog steeds geïsoleerd op kamer. Medewerkers moeten thuisblijven tot klachten vrij wat serieuze problemen geeft in werkbezetting. De maatregelen leveren niets op, zijn bloed irritant en komen de kwaliteit van zorg (personeelsuitval) niet ten goede.