stocktrader schreef op 20 februari 2023 13:30:
Waar de bouwsector krimpt, groeit een grote jongen als Heijmans juist door
AMSTERDAM/ROSMALEN - De bouwsector krijgt flinke tegenwind. Er worden minder huizen gebouwd nu particulieren en beleggers terughoudend zijn. En stikstof maakt veel nieuwe wegen hoogst onzeker. Maar Heijmans uit Rosmalen lijkt het niet te deren.
Maarten van Helvoirt 17-02-23, 17:43 Bron: BD
Het grootste bouwbedrijf van Brabant verwacht ook dit jaar te groeien. Dat is tegen de stroom in, want het Economisch Instituut voor de Bouw voorspelt na jaren van forse groei juist krimp. Dit jaar 1,5 procent en volgend jaar nog eens 2 procent.
Alleen op het gebied van energiezuinig en duurzaam bouwen valt de komende jaren nog te groeien. En dat is precies een van de speerpunten van Heijmans. Al jaren. Onlangs werd het Rosmalense beursgenoteerde bedrijf nog door vakblad Cobouw en accountantskantoor PwC uitgeroepen tot meest duurzame bouwbedrijf van Nederland.
Elektrische walsen en graafmachines
,,We plukken nu de vruchten van eerder gezette stappen”, zei topman Ton Hillen vrijdagmiddag bij de presentatie van de jaarcijfers van 2022. ,,Verduurzaming is een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering. Omdat we dit zelf willen, maar ook omdat onze opdrachtgevers en de huidige samenleving erom vragen.”
Hij doelt daarbij niet alleen op de bouw van energiezuinige woningen en gerecycled beton op fietspaden, maar bijvoorbeeld ook op een investering van 34 miljoen euro in elektrische walsen en graafmachines. Dat moet net als de aanschaf van alleen nog maar elektrische leaseauto’s voor minder luchtvervuiling zorgen.
Achthonderd woningen minder
De snel stijgende hypotheekrente en de hoge energielasten zorgden er afgelopen jaar voor dat mensen minder konden lenen voor een koophuis. Dat had ook zijn weerslag op Heijmans, dat daardoor ruim achthonderd woningen minder opleverde dan in 2021 (toen waren het er 2682).
Maar omdat het Rosmalense bedrijf in verschillende takken van de bouw actief is, werd Hillen daar allerminst onrustig van. De poot infrastructuur bracht bijvoorbeeld 700 miljoen euro in het laatje, met belangrijke projecten zoals onderhoud op Schiphol en de dijkverzwaring tussen Waardenburg en Gorinchem. ,,En we zien groei in de vervanging en renovatie van bruggen en wegen.”
Dat de woning¬markt na jaren van groei een stapje terug doet is gewoon gezond
Ton Hillen, ceo Heijmans
,,Dat de woningmarkt na jaren van groei een stapje terug doet is gewoon gezond, met waarschijnlijk ook een daling van de bouwkosten tot gevolg. De woningmarkt heeft nu dus even last van tegenwind, maar aangezien er tot 2030 nog altijd 900.000 woningen bij moeten komen – wat nog een flinke uitdaging is – hebben wij voldoende vertrouwen in de woningmarkt op de middellange termijn.”
Zoals voor veel bouwbedrijven was 2022 ook voor Heijmans in financieel opzicht al met al een goed jaar: de omzet groeide licht naar 1,8 miljard euro (60 miljoen winst). Volgens Hillen heeft zijn bedrijf daarmee de financieel moeilijke periode 2008-2016 definitief achter zich achtergelaten en zit het in de positie om niet in te schrijven op projecten die om wat voor reden dan ook onzeker zijn.
Een op de vijf vacatures vervuld door vrouw
De grootste uitdaging voor de bouwwereld de komende jaren is volgens Hillen het vinden en houden van voldoende personeel, zeker mensen die met hun handen werken. Toch stonden er in 2022 tweehonderd mensen meer op de loonlijst bij Heijmans dan het jaar ervoor. ,,Deels door twee overnames, maar ook omdat we alles doen om personeel aan ons te binden. Bijvoorbeeld via opleidingen. Maar we hebben ook 20 tot 25 statushouders een kans gegeven. En een op de vijf vacatures is afgelopen jaar vervuld door een vrouw.”www.bd.nl/brabant/waar-de-bouwsector-...