Money Never Sleeps schreef op 24 oktober 2023 10:32:
Deze was al geplaatst , maar toch nog even de aandacht hierop. Wie heeft er gelijk? Of allebei?
Richting 2030 worden grote stappen gezet in de vervanging van fossiele brandstoffen. Energieagentschap IEA schat dat vanaf dat jaar de vraag naar fossiele brandstoffen wereldwijd zal afnemen, mede doordat er dan mogelijk tien keer zoveel elektrische auto's rondrijden als nu.
Het IEA adviseert landen over energiebeleid. Het agentschap voorziet dat er steeds meer elektrische auto's op de weg komen en dat de Chinese economie langzamer groeit en overschakelt op schonere energie. Daardoor neemt de vraag af en zijn er minder investeringen in fossiele brandstoffen nodig.
Het rapport van het agentschap staat in schril contrast met de visie van de OPEC. Het oliekartel verwacht juist dat de vraag naar olie tot lang na 2030 zal toenemen en roept op tot biljoenen aan investeringen in de oliesector.
Maar het IEA denkt dat de vraag naar olie, aardgas en steenkolen dit decennium al zal pieken. Deze voorspelling is gebaseerd op het huidige beleid van overheden.
'Hoe eerder, hoe beter voor ons allemaal'
"De transitie naar schone energie vindt wereldwijd plaats en is niet te stoppen. Het is geen kwestie van of het gebeurt, het is alleen een kwestie van hoe snel het gebeurt. En hoe eerder, hoe beter voor ons allemaal", zegt IEA-directeur Fatih Birol.
Het IEA vreest wel dat de stappen die nu worden gezet niet voldoende zijn om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Dat akkoord is bedoeld om de opwarming van de aarde in deze eeuw te beperken tot 1,5 graden.
We koersen volgens onderzoekers van het agentschap nu af op een opwarming van 2,4 graden. Om toch de doelen van het klimaatakkoord te halen, zijn volgens het agentschap meer investeringen in duurzame energie nodig.