DeZwarteRidder schreef op 9 mei 2023 11:29:
Wie is Max R., de twintiger die rijken miljoenen uit de zak praatte?
Door MARLOU VISSER
Updated Gisteren, 23:22
Gisteren, 16:45
in FINANCIEEL
AMSTERDAM - Het is het scenario voor een spannende Netflix-serie: de 26-jarige Max R. zou rijke ondernemers met leugens maar liefst 26 miljoen euro uit de zakken hebben geklopt. Dat geld wordt niet zoals beloofd belegd, maar gebruikt voor de aankoop van een kapitale villa in Amsterdam Oud-Zuid, auto’s en vakanties per privéjet. Wie is deze jongeman die zich de Quote 500-kringen binnen babbelde?
Max R. groeide op in Diemen. Zijn moeder werkt als verkoopmedewerkster op Schiphol. Zelf heeft hij grotere ambities. In april 2021, hij is dan 24, richt hij een eigen bv op. Aan de Kamer van Koophandel vertelde hij adviezen, diensten en financiering te verlenen aan ondernemingen, vennootschappen en andere rechtspersonen, staat in het register. De enige aandeelhouder is de twintiger zelf.
Piramidespel
Op 11 april van dit jaar werd hij, samen met zijn 29-jarige vriendin Emma H., opgepakt door de FIOD. De twintiger wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en het aanbieden van beleggingsdiensten zonder vergunning. De man zou beleggers maar liefst 26 miljoen euro afhandig hebben gemaakt. Volgens banken, die de FIOD inlichtten naar aanleiding van verdachte grote geldstromen, lijkt R. zich schuldig te maken aan ponzifraude of een piramidespel. Met geld van nieuwe beleggers, die hij torenhoge rendementen belooft, worden dan anderen betaald. H. wordt na verhoor weer vrijgelaten, R. zit nog vast.
Ook ging een groot deel van het geld op aan een extravagante levensstijl. De FIOD nam drie auto’s met een gezamenlijke waarde van zeven ton in beslag, kunst en sieraden ter waarde van anderhalf miljoen, kleding en andere waardevolle spullen. Ook zou R. veel geld uitgeven aan vakanties en de huur van privéjets.
Miljoenenlening
Zijn slachtoffers zijn niet de minsten. Zo geeft de ceo van cryptoplatform Bitvavo, Mark Nuvelstijn, tegenover het FD toe miljoenen te zijn kwijtgeraakt. ’Worstdarmenkoning’ Lex van Hessen liet zich overhalen maar liefst 8 miljoen euro aan R. te lenen zodat die eind 2021 voor 7,5 miljoen euro een villa aan de De Laraissestraat in Amsterdam Oud-Zuid kon overkopen van Denise Boekhoorn, dochter van miljardair Marcel Boekhoorn. Hij charterde haar bovendien om de woning opnieuw in te richten, zou de rekening – naar verluidt gaat het om tonnen – niet hebben betaald. Van Hessen zegt tegen Quote de lening aan R. te betreuren. „Normaal gesproken ben ik uiterst voorzichtig met wie ik zaken doe.”
Penthouse
Marcel Boekhoorn kent R. als buurman aan de Pontsteiger in Amsterdam, waar hij een ruim 300 vierkante meter groot penthouse huurde. „Het leek een keurige jongen, het zou de zoon van een notaris kunnen zijn”, zegt Boekhoorn over de fraudeverdachte tegen het FD.
R. maakte zijn slachtoffers wijs de fijne kneepjes van het investeren te hebben geleerd bij de BinckBank (nu Saxo). Daar heeft hij inderdaad gewerkt: tijdens zijn studie een paar maanden op de klantenservice.
Investeerders moesten minimaal 100.000 euro inleggen, hij beloofde rendementen tot 25% per jaar.
Stichting
Er zijn minimaal tachtig gedupeerden, vertelt Rabi Safi, oprichter van beleggingsplatform De Belegger. Hij had contact met enkele van hen. Zij hebben een stichting opgezet – de Stichting Gedupeerden Max R. – om zo collectief hun belangen te kunnen behartigen en mogelijk geld terug te krijgen.
„De gedupeerden willen samen een zo krachtig mogelijke vuist maken door hun belangen te bundelen”, licht de advocaat van de stichting, Marten Folkeringa, toe. Hij kan verder niet inhoudelijk op de kwestie ingaan.
Safi snapt wel een beetje hoe R. zo succesvol kon zijn. „Hij werd succesvol in 2021, toen de rente heel laag was. Dan is iedereen op zoek naar investeringen met goed rendement, zoals R. beloofde.”
Is dat eigenlijk realistisch, een rendement tot 25% per jaar? Rabi Safi moet lachen. „Absoluut niet. In tijden van lage rente heel misschien, maar zeker niet als je er penthouses van gaat huren.”
DFT Dagelijks