The Third Way... schreef op 30 mei 2024 09:35:
Ook fitnessen straks dure grap door hoger btw-tarief: ‘Dit zal miljoenen sporters in de portemonnee raken’
Ook
sportscholen en zwembaden zijn de dupe van de door het nieuwe kabinet afgesproken btw-verhoging in de sportsector. De strijd aangaan met de kilo’s, en de conditie en spieren trainen worden daardoor een stuk duurder. Het Platform Ondernemende Sportaanbieders is woest en spreekt van ‘een desastreuze ontwikkeling voor de gezondheid en het welzijn van alle Nederlanders’.
Afgelopen week luidden onder meer sportkoepel NOC*NSF en voetbalbond KNVB al de noodklok over wat de ‘grootste kaalslag ooit in de Nederlandse sport’ werd genoemd. Niet alleen de btw op wedstrijdkaartjes gaat omhoog van 9 naar 21 procent, ook het verhogen van de kansspelbelasting en de verlaging van gemeentelijke sportsubsidies zorgen ervoor dat de sport in Nederland het zwaarder zal krijgen.
Ter nuancering: amateurverenigingen zijn over het algemeen vrijgesteld van btw. Maar commerciële sportaanbieders als sportscholen, zwembaden, maneges, dansscholen en padelbanen zijn dat niet. Toegangskaartjes en abonnementen worden dus duurder. Dat heeft grote impact, stelt het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS).
Ruim 7 miljoen Nederlanders sporten volgens het POS bij een commerciële sportaanbieder. ,,De voorgenomen btw-verhoging zal dus miljoenen sporters in hun portemonnee raken. En nog erger: een half miljoen Nederlanders zal stoppen met sporten”, stelt POS-directeur Lodewijk Klootwijk, die namens zijn achterban een brandbrief heeft geschreven aan de formerende partijen.
Slechtere gezondheid en zwemvaardigheid
Het POS vreest dat de kabinetsplannen zullen leiden tot slechtere fysieke en mentale gezondheid en slechtere zwemvaardigheden. Dat staat volgens het platform lijnrecht tegenover de door de nieuwe coalitie uitgesproken ambitie om sport en bewegen in te zetten als middel om de stijgende zorgkosten te bestrijden.
De plannen van de nieuwe regeringscoalitie lijken niet positief uit te pakken voor de sportsector.
De sportaanbieders vrezen dat sportende klanten door de btw-verhoging te maken krijgen met een totale lastenverzwaring van 200 tot 260 miljoen euro, en de aanbieders zelf met een omzetdaling van 110 tot 155 miljoen euro. Als ondernemers daardoor kopje onder gaan, zal dat zorgen voor een kleiner aanbod aan sportfaciliteiten, is de angst.
Maatregel voor de rijken?
Overigens bleek vorig jaar uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Financiën dat het lagere btw-tarief lang niet in alle gevallen doelmatig is. Sport was in de studie een van de in het oog springende voorbeelden. Vooral mensen met veel geld in de portemonnee profiteren van het lagere tarief, omdat zij in verhouding een veel groter deel van hun inkomen aan dit soort activiteiten uitgeven, was de conclusie.
Kortom: het voordeel komt nu, als de lagere btw bedoeld is om armere mensen aan het sporten te krijgen, op de verkeerde plek terecht. POS-directeur Klootwijk is het daar niet mee eens. ,,Ik vond de onderbouwing voor die conclusie heel dun. Ik heb vooral het idee dat er in het nieuwe kabinet een paar partijen zitten die minder op hebben met cultuur, en dat sport daar in de slipstream slachtoffer van is geworden, misschien wel zonder dat de partijen zich dat hebben gerealiseerd.”
Volgens Klootwijk is bijvoorbeeld een fitnesscentrum juist een voorziening die mensen uit lagere inkomensgroepen trekt. ,,Een verhoging van de prijzen met 12 procent, dat is voor mensen met een kleine portemonnee heel veel geld. En dat terwijl bekend is dat mensen met een lager inkomen gemiddeld veel eerder overlijden, omdat ze ongezonder leven.”
Het voor sportend Nederland weinig florissante hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB komt in een week dat sportkoepel NOC*NSF juist bekendmaakte dat Nederland weer steeds meer aan het bewegen is, na een forse dip in coronatijd.
www.ad.nl/binnenland/ook-fitnessen-st...