bartbas schreef op 20 juni 2024 11:18:
gecorrigeerde reactie op vraag van henk van gisteren om het koersdoel wat ik noemde te onderbouwen. Door niet nalezen op wat ik op mijn ipad intikte is het een wat warrige en taalkundig kromme reactie geworden. Daarom nogmaals met wat meer argumentatie.
De zes euro , die ik noemde is een verwachting gebaseerd op het feit dat Bam nog in een koersherstelfase zit en dat er goede voorwaarden zijn, dat het aandeel daaruit komt en een normaal meer betrouwbaar aandeel wordt wat betreft koersontwikkeling en dividend. Ik verwacht dat die situatie bij zes euro bereikt wordt.
Bam wordt nu nog gehinderd door de lage opbrengst en soms verliezen op projecten die aangenomen zijn in een periode waarin er vooral op infragebied veel concurrentie was en bam zijn mensen aan het werk wilde houden. Daardoor werden aanneemsommen te scherp gecalculeerd en risico's door de aannemer genomen. bam was trouwens niet de enige die dat deed. verder was het bedrijf meer gericht op het uitvoeren van uitdagende maar risicovolle projecten. dat gebeurde deels omdat bam bekend stond met dit soort werk.
Dat vertaalde zich wel in technische hoogstandjes maar niet in mooie bedrijfsresultaten en enkele malen in zware verliezen.
Nu is er een nieuw management dat een fatsoenlijke marge wat meer prioriteit geeft. Los daarvan drogen de probleemprojecten langzaam op en leert men van de missers. Daarnaast is de bsituatie in de bouw verandert. OOk voor infra zijn er goede prijzen te behalen en er zijn goede vooruitzichten voor de woningbouw. Deze situatie kan nog wel duren doordat er een personeelsgebrek is, dat naar het zich laat aanzien niet snel zal verdwijnen. Er is weinig instroom van jonge bouwvakkers en door vergrijzing wel veel uitsroom. Nieuwe bouwtechnieken , kunnen die pijn wat verzachten. IVan het fiod-onderzoek verwacht ik geen hoge boetes. bam heeft op de exotische projecten waar steekpenningen noodzakelijk waren veel verlies geleden en het gaat om een relatief klein aandeel van de omzet.
Kortom: Bam loopt uit de problemen, de cultuurverandering die bij zo'n groot bedrijf veel tijd vergt begint zijn vruchten af te werpen en zal zeker in 2025 tot hogere marges leiden. De situatie in Ierland en het Verenigd Koninkrijk is mij minder bekend, maar ook daar zal men lessen trekken uit het verleden en weet Bam veel en mooie projecten te verwerven. kijkend naar Heijmans, dat een paar eerder ook diep in de ellende zat en de koersontwikkeling daar, lijkt mij gelet op het aantal uitstaande aandelen en een stijging van de marge eind volgend jaar een koers van zes euro haalbaar. Vanaf ongeveer dat niveau zal bam zich als een gewoon bedrijf met een minder stijle koersontwikkeling kunnen gedragen waarbij het uitkeringspercentage aan dividend wat hoger zal liggen dan nu omdat ook het eigen vermogen nog wat .zal moeten groeien in de eerstvolgende periode.