DeZwarteRidder schreef op 22 december 2024 10:44:
„Velen zullen naar hun gevoel niet of niet volledig hebben geprofiteerd van de indrukwekkende stijging van 24% in Amerikaanse aandelen in 2024. Sommigen zouden zelfs zeggen dat het erger is als je de rally van 133% in de bitcoin hebt gemist of niet meer hebt geïnvesteerd in deze digitale valuta”, aldus senior beleggingsstrateeg Thijs van Uchelen van vermogensbeheerder MN.
Bekijk ook:
Turbulente tijden bij techaandelen: zo creëer je rust in je portefeuille
Hij haalt het boek Confusion of Confusions uit 1688 aan. „In dit tijdloze klassieke werk over de psychologie van de aandelenmarkt beschreef Don Joseph de la Vega het gedrag en de emoties van beleggers en speculanten:
Hij die aandelen koopt en ze ziet dalen, is woedend dat hij ze heeft gekocht. Als ze stijgen, is hij boos dat hij er niet meer heeft gekocht. Als hij met winst verkoopt en ze stijgen verder, is hij boos dat hij te vroeg heeft verkocht. Als hij niet koopt en de prijzen stijgen, is hij boos dat hij zijn plan niet heeft gevolgd. Als hij niet verkoopt en de prijzen dalen, is hij gefrustreerd dat hij niet heeft verkocht. Goed advies dat te laat wordt gegeven of slecht advies dat te vroeg wordt gegeven, leidt beide tot woede. Zo is beleggen een constante strijd tussen angst, spijt en woede, een mix van lijden en geluk, opwinding en rust, waanzin en plezier wanneer men zich niet aan een plan houdt.”Plan
Van Uchelen stelt dat elke belegger deze emoties keer op keer ervaart. „Met een plan, dat een gestructureerd beleggingsproces omvat voor zowel rustige als extreme markten, is de emotionele achtbaan die De la Vega beschreef te minimaliseren. Dit is niet gemakkelijk, maar een gestructureerd kader gericht op de lange termijn en eventueel ondersteund door objectieve modellen en indicatoren helpt hierbij.”
Beleggingsspecialist Justin Blekemolen van broker Lynx sluit zich hierbij aan. „Emoties blijven altijd aanwezig bij beleggen. Maar je kan er wel voor zorgen dat deze beperkt blijven door je aan bepaalde regels te houden. Zoals dat één aandeel nooit meer dan een bepaald percentage van je portefeuille mag uitmaken.”
Beleggerstrainer Hans Oudshoorn van Saxo adviseert sowieso niet elke dag naar je beleggingen te kijken. „Dat creëert rust. Zeker beleggers die slapeloze nachten hebben als het even minder gaat, doen er voorts verstandig aan de hoofdmoot van hun belegd vermogen in aandelen-etf’s te stoppen. En wel door gespreid in de tijd in te leggen. Met het ouder worden zou je geleidelijk richting obligatiefondsen kunnen schuiven.”