MyNameIsNobody schreef op 8 januari 2025 22:50:
Mooi hoe het allemaal gepresenteerd wordt: Galapagos bevrijdt zich van het Amerikaanse juk, krijgt meer flexibiliteit, etc. etc. Zoals ik al eerder vandaag aangaf is mijn beeld anders.
- na de reorganisatie heeft Galapagos nog Euro 500 miljoen in kas, en een jaarlijkse cashburn van Euro 175 miljoen a Euro 225 miljoen. Met andere woorden, Gilead geeft Galapagos de mogelijkheid om het huidige pad met de Car-T cellen in de komende 2,5 a 3 jaar af te lopen. Galapagos heeft altijd gezegd dat bij succes er zo rond 2028 een medicijn op de markt zou moeten kunnen komen, en de resterende kas van Euro 500 miljoen plus de cashburn van rond Euro 200 miljoen per jaar past bij dit tijdpad. Gaat dit pad niet tot succes leiden, dan lijkt het na 2,5 a 3 jaar einde oefening voor Galapagos (want dan zal het geld zo'n beetje op zijn). Galapagos heeft vertrouwen in dit traject, Gilead blijkbaar niet (of in elk geval niet voldoende).
- Gilead haalt in feite de rest van de nog overgebleven middelen weg bij Galapagos, om hiermee via een nieuw bedrijf kansrijke externe medicijnen in ontwikkeling over te nemen. In wezen zouden dergelijke overnames ook vanuit het huidige Galapagos kunnen worden gedaan, maar Galapagos heeft op dit vlak de afgelopen jaren - op de twee kleine overnames rond de Car-T trajecten na - niets gedaan. Blijkbaar wil Gilead hier meer actie, en ziet Galapagos dit (om welke redenen dan ook) niet zitten.
Worden in dit nieuwe deel succesvolle acquisities gedaan, dan kan de koers van de aandelen van het nieuwe bedrijf t.z.t. natuurlijk gaan stijgen. Iedere acquisitie is natuurlijk altijd ook een gok: aan iedere acquisitie zal een aardig prijskaartje hangen, en leidt een acquisitie uiteindelijk toch niet tot een (commercieel) succesvol medicijn, dan zal er behoorlijk wat geld verbrand zijn. Het aantal overnamepogingen zal dus (ook bij een beschikbaar budget van Euro 2,5 miljard) beperkt zijn.