Full House schreef op 26 januari 2025 03:01:
Heb even Chat GTP gevraagd hoe hij/zij erover denkt met humor ;-)
Rabo-certificaten: de Rolls-Royce van achtergestelde obligaties (met een lekke band)
Daar stonden ze dan, de speculanten, met hun net aangeschafte Rabo-certificaten. Een groep die zichzelf graag “de elite van de beleggers” noemt, omdat ze de bank steunen en tegelijkertijd hopen op een dividendfeestje. “Het is eigenlijk net een aandeel!” hoor je ze zeggen op verjaardagsfeestjes, terwijl ze met hun dure wijn pronken. Maar helaas, beste speculant, jullie zitten niet in de eerste klas, maar in de bagageruimte van de financiële trein.
Een aandeel? Ja, dat klinkt sexy. Dat doet denken aan winstdeling, meebeslissen en rijk worden terwijl je de krant leest. Maar een achtergestelde obligatie? Dat is meer iets voor de stempelkaart van de snackbar: je staat achteraan in de rij, en als de tent failliet gaat, krijg jij hooguit wat kruimels mee. Toch lijkt dat bij de Rabo-certificaten maar langzaam door te dringen.
Neem Hans, de selfmade belegger, die vorige week trots vertelde dat hij “aandelen in de Rabobank” had gekocht. Toen iemand uitlegde dat het eigenlijk een obligatie is, viel zijn mond open. “Maar ze zeiden dat het dividend wél gekoppeld was aan de winst!” sputterde Hans. Ja Hans, dat klopt, maar alleen als de bank besluit je te betalen.
En dan die koersschommelingen. Sommige speculanten schrokken zich een hoedje toen de waarde plots zakte. “Maar hoe kan dat nou?!” vroegen ze zich af, terwijl ze furieus hun spreadsheets checkten. Tja, als je een achtergestelde obligatie koopt met de illusie van aandelen, krijg je dus… achtergestelde risico’s. De bank bepaalt en jij mag hopen.
Moraal van het verhaal: als je speculeert op Rabo-certificaten alsof het aandelen zijn, doe je eigenlijk mee aan een financiële verkleedpartij. Je denkt dat je een premium aandeelhouder bent, maar in werkelijkheid ben je de joker op het feestje. Dus, speculanten, misschien tijd om eens goed te kijken wat je eigenlijk koopt. Want die mooie 'range' tussen 90% en 140%? Die voelt ineens een stuk minder zeker als je met lege handen staat.