jkoets schreef:
Beste hgm lees eens het rapport van de PVDA. [/quote]
Ik neem aan dat vooral hoofdstuk 4 in dit kader relevant is. Toch schrik ik er niet echt van wat ik daar lees:
9. De overgang naar het nieuwe systeem moet geleidelijk gebeuren; er moet rekening worden gehouden met de belangen en verplichtingen van de zittende eigenaar- bewoners en huurders;
[/quote]
Ten aanzien van de HA staat er specifiek dit:
[quote]Ten aanzien van de eigen woning, sluit de projectgroep aan bij het verkiezingsprogramma van de PvdA, waarin wordt voorgesteld om het maximale aftrektarief op 42% vast te leggen. Op langere termijn moet worden toegewerkt naar een belasting van het eigen huis in box 3. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan een vermogensvrijstelling, waarbij huishoudens een bijdrage van de belastingdienst ontvangen wanneer hun woninggebonden vermogen kleiner is dan het vrijstellingsbedrag. Door dit vrijstellingsbedrag af te laten hangen van het inkomen, het huishoudenstype en de zorgbehoefte, ontstaat een fiscale subsidie die te vergelijken valt met de woontoeslagen voor de huursector.
Het verkiezingsprogramma behelst aftopping van het aftrekpercentage op 42%, VOOR NIEUWE GEVALLEN. Wat die lange termijn betreft, dit is een oplossing die ik een tijdje geleden zelf al geopperd heb. De box-3 heffing op de WOZ-waarde van het huis komt in de plaats van het EWff (waarbij waarschijnlijk weer een soort 60% reductie komt vanwege bewoonde staat als we destijds bij de VB kende), en de hypotheekschuld is aftrekbaar in box-3. Bij een rente van 3,6% betekent het 1,2% box-3 tarief in feite dat je nog altijd 33% van je rente terugkrijgt (en bij 3% is de teruggaaf 40%). Mensen die niet voldoende box-3 vermogen hebben om die aftrek te gelde te maken, krijgen een woontoeslag. Mensen die de toeslag niet krijgen hebben van zichzelf genoeg vermogen om de aftrek volledig te benutten. Weinig pijn, dus.
Daarnaast wordt de overdrachtsbelasting afgeschaft:
[quote]Tot slot willen we de overdrachtsbelasting afschaffen. Deze belasting dient geen duidelijk doel en beperkt de mobiliteit op de woning- en de arbeidsmarkt. De overdrachtsbelasting zorgt er namelijk voor dat mensen die naar een andere woning willen verhuizen, bijvoorbeeld omdat ze groter willen wonen of omdat ze een andere baan hebben gevonden, onnodig op kosten worden gejaagd. Om de kansen van koopstarters te bevorderen wordt voorgesteld om de overdrachtsbelasting voor deze groep direct af te schaffen. Voor de zittende eigenaarbewoners kan de overdrachtsbelasting geleidelijk worden afgebouwd door het belastingpercentage stapsgewijs te verlagen. Tenslotte zouden ook herstructureringsprojecten vrijgesteld kunnen worden van overdrachtsbelasting, zodat de kosten van deze projecten niet onnodig hoog oplopen.