Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Pharming Group NL0010391025

Laatste koers (eur)

0,842
  • Verschil

    -0,024 -2,77%
  • Volume

    1.767.311 Gem. (3M) 5,5M
  • Bied

    0,842  
  • Laat

    0,843  
+ Toevoegen aan watchlist

Vandaag 31.5

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. qlas 31 mei 2007 09:19
    Nederland krijgt het image van biotechparadijs

    Sector krijgt op 's werelds grootste beurs complimenten voor samenwerking met universiteiten en overheid

    KRIS VAN HAMME

    BOSTON - Ruim vijftig Nederlandse biotechbedrijven en onderzoeksinstellingen namen dit jaar deel aan de grootste handelsbeurs van deze snelgroeiende industrie. In het Amerikaanse Boston gingen ze op zoek naar interessante partners, klanten en investeerders.

    'De Nederlandse biotechindustrie krijgt een enorme impuls. De overheid, de academische wereld en de industrie investeren de komende vijf jaar samen euro 1,5 mrd in biotech', zegt Jorg Janssen, verantwoordelijk voor strategie en business development bij Topinstituut Pharma. TI Pharma was een van de ruim vijftig deelnemers van Hollandbiodelta, het Nederlandse paviljoen op de 2007 BIO International Convention. De biotechbeurs, die eerder deze maand plaatsvond in Boston, is uitgegroeid tot de belangrijkste beurs in de sector. Dit jaar waren er ruim 22.000 bezoekers en deelnemers uit 64 landen.

    De uitgebreide Nederlandse delegatie presenteerde zichzelf in een opvallend knaloranje paviljoen. Op de eerste dag van de beurs organiseerde ze een seminar waar de troeven van de Nederlandse biotechsector in de verf gezet werden. 'We hopen daarmee buitenlandse investeerders aan te trekken', legt Janssen uit. 'Ik heb positief verbaasde reacties gekregen op de manier waarop in Nederland de overheid, de academische wereld en het bedrijfsleven samenwerken. Dat is ook uniek in de wereld, zeker op de schaal waarop wij het doen.'

    Het in juli 2006 opgerichte TI Pharma is een van drie publiek-private partnerschappen die de krachten in de Nederlandse life science-sector probeert te bundelen. TI Pharma focust op de ontwikkeling van medicijnen, terwijl de andere partnerschappen zich bezighouden met diagnosetechnieken en biomedische materialen en hulpmiddelen. De overheid financiert de helft van het budget van TI Pharma, de industrie en de academische wereld nemen elk een kwart voor hun rekening. TI Pharma heeft momenteel 44 projecten lopen waarbij minstens één industriële en één academische partner samenwerken.

    'Dankzij het seminar en onze aanwezigheid op de beurs kunnen we duidelijk maken dat het klimaat in Nederland de voorbije jaren veranderd is', stelt Janssen. 'Zo toonde de Amerikaanse biotechreus Genzyme, die een kleine vestiging in Nederland heeft, zich aanvankelijk kritisch over het Nederlandse investeringsklimaat. Maar dat oordeel bleek gebaseerd te zijn op de situatie van enkele jaren geleden. Nederland presenteert zich in het buitenland nu ook als één campus.' TI Pharma hoopt de brain drain van Nederlands talent richting het buitenland om te zetten in een brain gain. 'De biotechindustrie heeft immers veel potentieel. Omdat de gezondheidszorg steeds duurder wordt, is de overheid bereid de sector te stimuleren om zo hopelijk goedkopere oplossingen te ontdekken. Tegelijk krijgt de kenniseconomie een impuls en worden er meer economische activiteiten naar Nederland gehaald.'

    Joost Holthuis, bestuursvoorzitter en medeoprichter van het op Euronext Amsterdam genoteerde OctoPlus , bevestigt de opmars van de Nederlandse biotechindustrie. 'Er is veel kennis en technologie aanwezig in Nederland, en er is de voorbije jaren veel geïnvesteerd. Amerikaanse biotechbedrijven hebben zich in ons land gevestigd, en daaruit zijn veel kleine bedrijfjes ontstaan. Vergeet ook niet dat Nederland zelf enkele belangrijke farmabedrijven heeft.'

    Een van die grote Nederlandse farmabedrijven - DSM - was opvallend aanwezig op BIO 2007, met een eigen omvangrijke stand. Het farma - en chemieconcern had hoog bezoek met kersverse bestuursvoorzitter Feike Sijbesma en Leendert Staal, directeur van de farmadivisie DSM Pharmaceutical Products. 'Wij komen elk jaar naar deze beurs', vertelt Staal. 'Het is belangrijk voor ons. Dit is het grootste evenement in de biotechwereld en DSM is heel actief in de sector. We ontmoeten hier bestaande en nieuwe klanten.'

    Volgens Sijbesma zit de Europese biotechsector sinds enkele jaren in de lift. 'Maar de VS staan intussen niet stil', voegt hij er nuchter aan toe. De Amerikaanse biotechindustrie blijft de toon zetten en is goed voor het merendeel van de wereldwijde investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Het is daarom extra interessant voor Nederlandse biotechbedrijven om potentiële Amerikaanse partners tijdens de beurs te ontmoeten. Dat geldt vooral voor de kleinere bedrijven die onvoldoende geld hebben om de dure fase III van het klinisch onderzoek van nieuwe geneesmiddelen te financieren. Dat is de laatste fase alvorens een medicijn op de markt gebracht kan worden. Kleine biotechbedrijven beschikken evenmin over de marketing- en distributiemogelijkheden van de grote jongens.

    Het Nederlandse OctoPlus, dat zich specialiseert in nieuwe toedieningsvormen van bestaande medicijnen, gebruikte de biotechbeurs hoofdzakelijk om partners te zoeken. De deelnemers konden op voorhand via de computer mogelijke partners selecteren en afspraken vastleggen. 'Drie van onze mensen doen tijdens de hele duur van de beurs niets anders dan potentiële partners en klanten ontmoeten in individuele sessies. Eén medewerker heeft zelfs 34 afspraken op één dag', zegt OctoPlus-topman Holthuis. Zijn bedrijf heeft alvast een kantoor in Boston geopend met twee medewerkers. 'Het is belangrijk om aanwezig te zijn. Amerikanen doen liefst zaken met mensen die hier gevestigd zijn omdat het tijdsverschil met Europa dan niet speelt.' OctoPlus realiseerde vorig jaar 30% van zijn omzet in de VS.

    Ook DSM is in de VS aanwezig. De groep heeft haar Amerikaanse hoofdkantoor en een productiefaciliteit in de staat New Jersey, een fabriek in North Carolina en sinds vorig jaar een laboratorium in Massachusetts. Het labo is een joint-venture met het Nederlandse Crucell. Dat de Amerikaanse markt belangrijk is voor DSM, blijkt uit de overnameambities van de groep. 'We kijken nog naar acquisities in de Amerikaanse biotechsector', bevestigt Sijbesma.

  2. Hans 5 31 mei 2007 12:01
    2 2.960 3,09 3,10 17.169 11
    6 9.191 3,08 3,11 13.500 3
    9 7.175 3,07 3,12 19.210 4
    4 7.025 3,06 3,13 29.960 4
    6 14.105 3,05 3,14 2.500
13 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 februari

    1. Beurs Shanghai gesloten (Chinees nieuwjaar)
    2. Inkoopmanagersindex industrie januari def. (Jap)
    3. Omzet detailhandel december (NL)
    4. Inflatie januari vlpg. (NL)
    5. Inkoopmanagersindex industrie januari (NL)
    6. Inkoopmanagersindex industrie januari def. (Dld)
    7. Inkoopmanagersindex industrie januari def. (eur)
    8. Inkoopmanagersindex industrie januari def. (VK)
    9. Inflatie januari vlpg (eurozone) +2,5% YoY volitaliteit verwacht
    10. Inkoopmanagersindex industrie S&P januari def. (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht