henkbres75 schreef:
weer een leuk topic, wat binnen no time wordt gefload met reacties als, "ik denk het niet", "we zitten in een recessie" etc.
Vind het echt jammer dat veel mensen hier denken dat ze op fok forum aan het posten zijn en gewoon wat aan het schreeuwen zijn.
Ik ben namelijk wel geinteresseerd in een analyse van de situatie. Wat mij betreft koppel je daar helemaal geen koersdoel of voorspelling aan, als het maar leerzaam en interessant is.
Okay hier mijn idee. Het EV per aandeel van ING is nu 13,50. Dat is dus op fair value. Dus alle aandelen die ze hebben, staan gewoon op huidige marktwaarde in de boeken. Het lelijkste deel van hun balans waren hun alt-a hypotheken (hoewel die imo minder lelijk waren dan mensen in paniek denken, ook in de VS wil je geen bad credit en wil je dus wel je schulden aflossen). Deze zijn nu opgeruimd.
Dus om het even uit te spellen: ING heeft EV per aandeel van 13,50 euro, en maakte in 2007 (jaar zonder crisis) een winst van 4,40 euro per aandeel.
Wat verwachten we van de toekomst? ING heeft een balans van 1300 miljard euro. Grootste deel daarvan (ong. 650 miljard euro) zijn leningen aan particulieren (meeste in nederland). Dat zijn uiteraard meestal leningen met onderpand, oftewel hypotheken. De tweede grote bulk zijn leningen aan centrale banken en andere banken. Daarnaast is er nog een (veel kleiner) potje investeringen. Daarbij moet je denken aan aandelen en onroerend goed. Let wel, die dingen staan tegen fair value in de boeken.
De lelijkste en minst verhandelbare zaken op de balans zijn dus al weg en in die zin is er een groot risico uit het aandeel.
De kwetsbaarheid zit nu in leningen bij andere banken, en de nederlandse huizenmarkt. Mocht nederland het voorbeeld van amerika volgen en de huizenmarkt helemaal instorten, waarbij mensen hun hypotheek niet meer kunnen aflossen, dan heeft ING een heel groot probleem (de andere nederlandse banken overigens ook).
M.b.t andere banken, mochten zich nog een paar lehmann's voordoen, waarbij een bank niet genationaliseerd wordt maar failliet gaat en leningen niet worden terugbetaald, dan kan ING ook enorm lijden.
Belangrijk in dit geheel is dat dit beide niet ING-specifieke risico's zijn. Veel banken lijden onder een faillisement van een andere grote bank, en alle nederlandse banken komen in de problemen als nederlanders hun hypotheken niet meer kunnen terugbetalen. Het voordeel voor ING is dus dat overheden dit zullen proberen te voorkomen. Na Lehmann is het niet meer waarschijnlijk dat een grote systeem bank failliet gaat, overheden zullen waarschijnlijk ingrijpen. Hetzelfde geldt voor leningen aan nederlandse consumenten. De nederlandse overheid zal er alles aan doen (en met haar de EU) om te voorkomen dat de nederlandse consument en alle nederlandse banken daarmee, failliet gaan.
Kortom, ING is inderdaad een gevaarlijk aandeel, maar nog een upside is dat het erop lijkt dat Bos heel anders opereert dan de regering in belgie. Hij stelt zich schappelijk op naar ING, en heeft inmiddels al 32 miljard euro geinvesteerd in het bedrijf. Hij zal het dus niet zomaar om laten vallen.
Laten we het van een andere hoek bekijken. ING heeft over 2008 een verlies gemaakt van 400 miljoen euro. Dat lijkt niet veel, maar dat verlies zat volledig in Q4, toen ze 4 miljard verloren. Laten we die 4 miljard extrapoleren en ervan uitgaan dat 2009 4*Q4 is. In dat geval gaat ING nog 16 miljard verliezen. Ze hebben nu een EV van ong. 30 miljard euro, ze zouden dan nog 14 miljard euro EV over hebben, oftewel ongeveer 6 euro per aandeel.
Laten we vervolgens ook kijken naar de winst. Die was in 2007 4,40 per aandeel. Laten we zeggen dat die permanent met 75% daalt, en dat ING (als ze deze crisis overleven) uitkomt op een winst van 1 euro per aandeel.
Dan hebben we het dus over een aandeel met een EV van 6 en een winst van 1 euro per aandeel. Waarde aandeel zetten we dan op EV + 12*W = 18 euro.
Kortom, mijn analyse is dat mocht ING door deze crisis komen dat zelfs in een conservatief scenario ze terug kunnen naar 18 euro. Echter, er zit nog zeer veel engs in de markt, en als het tegenzit dan kan het zo maar zijn dat er nog veel ellende aankomt en ING een tweede Fortis wordt.
Kortom, ik denk dat er heel veel paniek in het aandeel zit geprijsd, en ING een zeer risicovol aandeel is op het moment. Een aandeel als Shell lijkt me nu vele malen veiliger, dus je moet ING m.i. zien als een aandeel voor een gokje. Reele kans op zeer hoog rendement, maar ook reele kans op totaal verlies. Daarbij moet je nog 1 ding in gedachten houden, alle psychologisch onderzoek laat zien dat mensen risico-advers zijn. Als mensen 50% kans hebben op 100 euro, of zeker 50 euro, dan kiezen mensen massaal het laatste. Wat betekent dit voor de beurs? Dat risicovolle aandelen in het algemeen zijn ondergewaardeerd.
Ik weet uiteraard niet of er een rally komt, maar als je geld over hebt en niet wakker ligt als je dat geld verliest dan denk ik dat je prima kan instappen in ING.
En overigens, de berichten van "je kan er nu nog uit, het is zeer binnenkort afgelopen", die staan hier dus al dagelijk sinds begin oktober....