Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Ageas BE0974264930

Laatste koers (eur)

50,750
  • Verschil

    +0,050 +0,10%
  • Volume

    356.545 Gem. (3M) 332,1K
  • Bied

    50,400  
  • Laat

    50,950  
+ Toevoegen aan watchlist

Nieuwsdraad 16-02-09 Alleen nieuws!!! A.U.B.

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 februari 2009 08:42
    Ultieme poging tot verzoening Fortis en BNP

    [Fortisbaas Karel De Boeck onderhandelt vandaag met aandeelhoudersverenigingen, Van Rompuy en Reynders spreken met BNP Paribas.]
    Fortisbaas Karel De Boeck onderhandelt vandaag met aandeelhoudersverenigingen, Van Rompuy en Reynders spreken met BNP Paribas.
    Karel De Boeck roept alle belanghebbenden in de Fortiszaak op om opnieuw rond de tafel te gaan zitten. De gedelegeerd bestuurder van de Fortis Holding hoopt zo alsnog een akkoord van de kleine en grote aandeelhouders te krijgen over de verkoop van de Fortis Bank. Volgens vicevoorzitter van de nationale bank Luc Coene heeft dit alleen zin als er 'heel snel' beslissingen worden genomen.

    De Boeck verklaarde gisteren dat hij binnen tien dagen een alternatief plan op tafel hoopt te leggen zodat de verkoop van de Fortis Bank aan BNP Paribas alsnog kan doorgaan.

    "Tien dagen is veel te lang", reageert vicevoorzitter van de nationale bank Luc Coene. "De overheid kan het zich niet permitteren om de onzekerheid rond de Fortis Bank nog zo lang te laten duren. Dit komt de positie van de bank niet ten goede. Ik juich het initiatief van De Boeck toe, maar als de aandeelhouders hun mening nog willen bijstellen, zullen ze heel snel moeten zijn."

    Zo niet dan gaat de verkoop aan BNP Paribas niet door en wordt de Belgische overheid opnieuw voor honderd procent eigenaar van de Fortis Bank, zegt Coene. Het kan zijn dat er dan een andere partner wordt gezocht, maar volgens Coene zal dat geen prioriteit zijn. "Belangrijker is om eerst de stabiliteit rond de bank te herstellen. Daarna kan er in alle rust aan een mogelijk nieuw samenwerkingsverband gewerkt worden."

    Afgelopen woensdag werd de verkoop van de Fortis Bank aan de Franse groep BNP Paribas met een kleine meerderheid van 50,26 procent van de stemmen afgekeurd. Gedelegeerd bestuurder Karel De Boeck noemt de afwijzing een "emotionele schreeuw" van de aandeelhouders waardoor de holding "armer is geworden".

    Hij wil de onduidelijkheid over de toekomst van Fortis die is ontstaan zo snel mogelijk wegnemen door alle betrokken partijen opnieuw aan het woord te laten. "Bedoeling is een oplossing uit te werken die wel een ja kan opleveren op de volgende aandeelhoudersvergadering eind april", verduidelijkt De Boeck.

    Betrokken partijen zijn de vertegenwoordigers van de minderheidsaandeelhouders zoals Deminor, advocatenkantoor Modrikamen, de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs (VFB) en de Nederlandse VEB. Maar ook vertegenwoordigers van de meerderheidsaandeelhouders zoals Ping An, het Nederlandse pensioenfonds ABP en het VSB Fonds worden uitgenodigd voor een gesprek.

    Volgens De Boeck mag er niet veel tijd verloren gaan. Aan het einde van deze maand verloopt het protocollair akkoord dat de Belgische overheid afsloot met BNP Paribas over de verkoop van de Fortis Bank. Daarom wil hij binnen tien dagen een doorbraak bewerkstellingen.

    Een mogelijke piste is dat de overheid de 25 procent aandelen die ze op dit moment van de Fortis Bank bezit opnieuw in de holding onderbrengt, aldus Kathleen Steels, woordvoerster van de Fortis Holding.

    Advocaat Laurent Arnauts van Modrikamen slaat deze aangereikte hand niet meteen af. "De teruggave van de 25 procent aandelen is onze minimale eis. Maar er moeten over meer zaken afspraken gemaakt worden, zoals de eventuele oprichting van een SPV (special purpose vehicle, JM) of bad bank."

    Ondertussen zet ook de regering de onderhandelingen over Fortis voort. Vandaag hebben premier Herman Van Rompuy en minister van Financiën Didier Reynders een afspraak gepland met de top van BNP Paribas. Reynders verklaarde op RTBF nog altijd voorstander te zijn van een (gedeeltelijke) verkoop aan BNP Paribas of aan een andere partner. Een stand-alone van Fortis Bank is volgens Reynders "een verhoogd risico voor de Belgische staat en hogere kosten voor de belastingbetaler". (Janine Meijer)
    16/02/09 06u43

    Goedemorgen...!
    Fijne dag iedereen
  2. [verwijderd] 16 februari 2009 10:35
    Nieuws

    PERSBERICHT: Samenstelling Raad van Bestuur Fortis holding
    16-02-2009 10:01:00
    De Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Fortis N.V heeft
    vandaag ingestemd met de benoeming van de heren De Mey, Ugeux en
    Zegering Hadders als niet uitvoerend lid van de Raad van Bestuur tot
    na afloop van de Jaarlijkse Algemene Vergadering in 2011.

    De heer De Boeck was tijdens de Algemene Vergaderingen van
    Aandeelhouders van 1 en 2 december 2008 al benoemd tot lid van de
    Raad van Bestuur tot na afloop van de Jaarlijkse Algemene Vergadering
    van 2010.

    De Raad van Bestuur heeft de heer De Mey gekozen tot Voorzitter. De
    heer Ugeux heeft besloten terug te treden.

    Hiermee is de nieuwe Raad van Bestuur geldig samengesteld. De nieuwe
    Raad treedt per direct in functie onder voorbehoud van goedkeuring
    door de toezichthoudende instanties.

    Het percentage van het aandelenkapitaal dat in Utrecht was
    vertegenwoordigd bedroeg 20,09%.
  3. Adek 2001 16 februari 2009 10:38
    Maandag in De Financiële Telegraaf:

    Fortis gaat dialoog aan
    BRUSSEL - Het geplaagde Fortis gaat na maanden bitse juridische strijd alsnog het gesprek aan met de boze kleine aandeelhouders van de ontmantelde bankverzekeraar.

    Topman Karel De Boeck gaat nu ook spreken met de boze kleine aandeelhouders van Fortis. Foto: REUTERS Ads door Google
    Daarbij worden vanochtend Deminor, Dolor, de Vlaamse beleggersfederatie en de Nederlandse VEB op het hoofdkantoor in Brussel ontvangen. Later op de dag is tevens topoverleg gepland tussen de Belgische regering en BNP Paribas.

    „We moeten nu met alle partijen om de tafel. Dus ook met de aandeelhouders, die we tijdens het weekend hebben uitgenodigd om met ons te komen praten”, aldus Fortis-bestuursvoorzitter Karel De Boeck.

    Jan-Maarten Slagter van de VEB bevestigt dat hij gisteren een uitnodiging van De Boeck heeft ontvangen en blij is met de stap van Fortis. „We zullen er bij zijn en vinden het een goed initiatief. We hebben steeds aangegeven dat we altijd beschikbaar zijn voor constructief overleg.”

    De stap van Fortis Holding is opmerkelijk, daar de afgelopen maanden louter via de rechter en de interruptiemicrofoon met elkaar werd gecommuniceerd. De door de ’nee’stem van vorige week in al grotere financiële en juridische problemen verkerende Fortis Holding staat echter met de rug tegen de muur en beseft dat de tijd dringt.

    Vrijdagavond werd bekend dat het gezaghebbende ratingkantoor Standard & Poor’s de kredietwaarde van Fortis tot de junk-status BB had verlaagd, terwijl bovendien BNP Paribas op 28 februari zonder financiële consequenties zal mogen weglopen van de onderhandelingstafel.

    Volgens De Boeck moet er binnen tien dagen een oplossing komen waar alsnog iedereen achter zal kunnen staan. „We willen daarom nu ook van de aandeelhouders horen wat hun voorstellen zijn en welke oplossingen ze zien. We willen weten waar een ’ja’ ligt. Want als we met z’n allen iets uit weten te dokteren dan moet dat een alternatief kunnen zijn voor de weggestemde ’betere’ oplossing die we vorige week zelf hadden voorgesteld.”

    Fortis Holding zal vervolgens – door de aandeelhoudersvergadering gedwongen –opnieuw gesprekken met de Belgische en Nederlandse overheid en BNP Paribas moeten aanknopen om alsnog uit de impasse te komen.

    Ook de Belgische regering beseft dat het geen dag mag verliezen. Het kabinet lijkt ondanks het eerdere dreigement dat de aandeelhouders met een ’nee’ hun eigen graf zouden delven nu toch bereid een nieuwe oplossing te vinden. Duidelijk is immers dat het alternatief een jarenlang juridische gevecht zal betekenen met aan het eind mogelijk miljardenclaims tot gevolg.

    De, na het afwijzen van de deal met Paribas, zwaar onder vuur liggende minister Reynders (Financiën) vertelde gisteren dat later vandaag in Brussel topoverleg zal plaatsvinden tussen premier Van Rompuy en de Franse bank, waarbij mogelijk ook Fortis Holding zal mogen aanschuiven.

    Door de blokkade van de Fortis-aandeelhouders blijft Fortis Bank België voorlopig voor 100% eigendom van de Belgische staat, waarbij in België een steeds luidere roep klinkt om Fortis alsnog als staatsbank voor het land te behouden.

    Reynders blijft daarentegen voorstander van een verkoop aan Paribas, waarbij hij vooral wijst op de ruim E 10 miljard aan rommelkredieten. Indien België Fortis zou nationaliseren zou dit de toch al torenhoge staatsschuld fors verhogen en extra kosten en risico’s voor de belastingbetaler met zich meebrengen.

    Onduidelijk blijft echter nog altijd of de Franse grootbank ook nog door wil met de deal. Nadat topman Prot vorige week nog uitermate dreigende taal sprak, hield BNP Paribas zich de afgelopen dagen opvallend op de vlakte. Het concern heeft slechts gemeld ’kennis te hebben genomen’ van het negatieve besluit van de aandeelhouders.

    Opvallend was verder dat de vrijdag direct na zijn benoeming al weer opgestapte Fortis- commissaris Ugeux gisteren liet weten dat hij zijn besluit mogelijk zou willen ’heroverwegen’, al achten juristen dit onmogelijk.
  4. [verwijderd] 16 februari 2009 14:39
    'Weinig hoop op deal met BNP Paribas'
    Na de 'nee' op de algemene vergadering van de aandeelhouders vorige week voor de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas, ziet de regering vanmiddag de top van de Franse bank. Vicepremier Vanackere (CD&V) vreest dat er geen nieuwe deal uit de bus zal vallen.
    Op het overleg zullen premier Van Rompuy (CD&V) en minister van Financiën Reynders (MR) proberen duidelijkheid te krijgen of de Franse bank bereid is om opnieuw over Fortis te onderhandelen.

    Vicepremier Vanackere heeft er alvast weinig hoop op, zei hij vanmorgen na afloop van het kernkabinet. 'Ik schat de kans niet bijzonder groot in, maar ik denk dat we elke kans moeten aangrijpen om het industrieel project dat oorspronkelijk bedoeld was, te doen lukken', zei Vanackere.

    De algemene vergadering van de aandeelhouders stemde het akkoord dat de regering in oktober vorig jaar bereikte met BNP vorige woensdag met een nipte meerderheid weg.

    Ook aan de kant van Fortis wordt er actie ondernomen na de 'njet'. De raad van bestuur van de Fortis Holding ziet vandaag verschillende aandeelhoudersverenigingen om te weten 'wat zij willen'.

    www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx...
  5. [verwijderd] 16 februari 2009 14:56
    'Constructief gesprek' Fortis met aandeelhouders

    Fortis holding heeft maandag aan tafel gezeten met het advocatenkantoor Modrikamen, het adviesbureau Deminor en de Nederlandse aandeelhoudersvereniging VEB. Na afloop van de gesprekken zijn geen inhoudelijke verklaringen afgelegd. Wel staat vast dat er een aantal werkafspraken zijn gemaakt. De woordvoerster van de VEB had het over een 'constructief gesprek'.
    (tijd) - Het initiatief voor de besprekingen ging uit van Jozef De Mey, de nieuwe voorzitter van de dito raad van bestuur van de holding. De Mey wil een stand van zaken opmaken na de nee-stem van vorige week op de algemene vergadering van Fortis.
    Na de bijeenkomst verkoos Kathleen Steel, de woordvoerster van Fortis, geen inhoudelijke verklaringen af te leggen. 'Het ging om een eerste contactname met de nieuwe raad. Er zullen overigens nog contacten komen met aandeelhouders.'
    De aanwezigen maakten de afspraak achteraf eerder vaag te blijven in hun commentaar. Ook meester Oliveir Bonhivers van het kantoor Modrikamen hield zich daaraan. 'We hebben gesproken over de te volgen werkwijze. Het was een informele en verkennende vergadering die in een erg goede sfeer verliep. We blijven overigens in contact en zullen elkaar snel terugzien.' De woordvoerster van de VEB had het over een constructief gesprek. 'Er zijn verschillende oplossingsrichtingen besproken en werkafspraken gemaakt.'
    Bert Broens


    14:48 - 16/02/2009 Copyright © De Tijd
  6. dreco 16 februari 2009 14:57
    'Constructief gesprek' Fortis met aandeelhouders
    Jozef De Mey, de nieuwe voorzitter van Fortis.

    De nieuwe raad van bestuur van de Fortis-holding heeft maandag aan tafel gezeten met het advocatenkantoor Modrikamen, het adviesbureau Deminor en de Nederlandse aandeelhoudersvereniging VEB. Na afloop van de gesprekken zijn geen inhoudelijke verklaringen afgelegd. Wel staat vast dat er een aantal werkafspraken zijn gemaakt. De woordvoerster van de VEB had het over een 'constructief gesprek'.
    (tijd) - Het initiatief voor de besprekingen ging uit van Jozef De Mey, de nieuwe voorzitter van de dito raad van bestuur van de holding. De Mey wil een stand van zaken opmaken na de nee-stem van vorige week op de algemene vergadering van Fortis.

    Na de bijeenkomst verkoos Kathleen Steel, de woordvoerster van Fortis, geen inhoudelijke verklaringen af te leggen. 'Het ging om een eerste contactname met de nieuwe raad. Er zullen overigens nog contacten komen met aandeelhouders.'

    De aanwezigen maakten de afspraak achteraf eerder vaag te blijven in hun commentaar. Ook meester Oliveir Bonhivers van het kantoor Modrikamen hield zich daaraan. 'We hebben gesproken over de te volgen werkwijze. Het was een informele en verkennende vergadering die in een erg goede sfeer verliep. We blijven overigens in contact en zullen elkaar snel terugzien.' De woordvoerster van de VEB had het over een constructief gesprek. 'Er zijn verschillende oplossingsrichtingen besproken en werkafspraken gemaakt.'


  7. forum rang 10 voda 16 februari 2009 15:48
    Weinig hoop bij Belgen op nieuw akkoord Fortis
    BRUSSEL (ANP) - De top van de Belgische regering spreekt
    maandag met het Franse BNP Paribas over Fortis, maar er is
    weinig hoop dat dat leidt tot een nieuw akkoord. Vicepremier
    Steven Vanackere heeft dat maandag gezegd tegen de publieke
    omroep VRT.

    De regering en BNP Paribas sloten eerder een akkoord over de
    overname van Fortis Bank, maar dat is vorige week nipt verworpen
    door de aandeelhoudersvergadering van Fortis. De regering wil nu
    horen of de Fransen tot nieuwe onderhandelingen bereid zijn.

    De raad van bestuur van Fortis Holding heeft maandagochtend
    een ontmoeting gehad met een aantal verenigingen die
    aandeelhouders vertegenwoordigen, waaronder de Nederlandse VEB.
    De gesprekken zouden oriënterend van aard zijn geweest.

    ((ANP Redactie Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20
    504 5999))
  8. [verwijderd] 16 februari 2009 15:59
    Beleggers Fortis zoeken compromis
    Het nieuwe bestuur van Fortis hoeft de overeenkomsten met BNP Paribas slechts op een paar punten te verbeteren om aandeelhouders dit keer wel achter zich te krijgen. Dat schrijft het Nederlandse Financieele Dagblad (FD), op basis van uitspraken van beleggersverenigingen VEB en Deminor, die vandaag met het bestuur van Fortis rond de tafel gaan zitten.

    "Zonder de oude afspraken structureel te wijzigen moet het mogelijk zijn de aandeelhouders dit keer ja te laten zeggen", aldus VEB-directeur Jan Maarten Slagter volgens het FD. De VEB stemde vorige week al voor de transacties die het oude Fortis-bestuur met BNP Paribas had gesloten. Fortis-ceo Karel de Boeck zei gisteren dat er binnen tien dagen een oplossing moet komen, meldt de krant verder. (novum/sam)
    16/02/09 15u03
  9. [verwijderd] 16 februari 2009 16:41
    Fortis slaagt er niet in om haar nieuwe bestuurders te verzekeren voor bestuurdersaansprakelijkheid.

    Aandeelhouders
    Daarom wil Fortis het drietal zelf maar vrijwaren van eventuele claims. Maar de aandeelhouders moeten met dat plan instemmen. Of dat lukt, is nog maar de vraag.

    Rechtszaken
    Fortis kreeg vorige week een nieuw bestuur. De aandeelhouders stemden in met de benoeming van Jozef de Mey en Jan Zegering Hadders. Eerder werd Karel de Boeck al benoemd. Het nieuwe bestuur krijgt te maken met een reeks rechtszaken.

    Vingers branden
    Normaal zijn bestuurders hiervoor verzekerd. Maar er is geen verzekeringsmaatschappij meer die zijn vingers wil branden aan Fortis. Daarom wil Fortis ze zelf maar vrijwaren van claims.

    Tegen?
    Iedereen die na 2 oktober 2008 lid was van de raad van bestuur wordt straks verzekerd door Fortis zelf. Als de aandeelhouders hiermee instemmen tenminste, en dat is nog niet zeker. Een grote beleggersadviseur, Risk Metrics, adviseert aandeelhouders namelijk tegen te stemmen. Fortis gaat nu met Risk Metrics in gesprek. Op 6 maart moet blijken of het voorstel van Fortis het haalt.

    Om wie gaat het
    Niet alleen het nieuwe bestuur wordt gevrijwaard van claims, maar ook een hele reeks oud-bestuurders. Hieronder de namen van de oud- en zittende bestuurders om wie het gaat.

    Zittende bestuurders:
    Jozef de Mey
    Jan Zegering Hadders
    Karel de Boeck

    Oud-bestuurders:
    Jan-Michiel Hessels
    Philippe Bodson
    Louis Cheung
    Richard Delbridge
    Clara Furse
    Reiner Hagemann
    Jacques Manardo
    Aloïs Michielsen
    Ronald Sandler
    Rana Talwar
    Herman Verwilst
    Klaas Westdijk
    www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/co...
  10. [verwijderd] 16 februari 2009 17:12
    Fortis-onderzoekscommissie gaat door
    Commissievoorzitter Bart Tommelein van Open VLD

    De Fortis-onderzoekscommissie gaat door. Er wordt gezocht naar twee magistraten die de commissie zullen bijstaan. Dat hebben de leden van de onderzoekscommissie maandagnamiddag afgesproken achter gesloten deuren.

    (belga) - De commissie moet uitmaken of de scheiding der machten geschonden werd in het gerechtelijke dossier rond Fortis. Vier deskundigen die voor de commissie een rapport opstelden, zeiden dat de commissie beter de werkzaamheden opschort of stopzet, om niet in het vaarwater te komen van lopende gerechtelijke of tuchtrechtelijke procedures. Die experten hebben intussen ontslag genomen.

    De commissieleden moesten maandag beslissen hoe het verder moet. Tijdens een vergadering met gesloten deuren is beslist dat er twee magistraten aangezocht zullen worden om de commissie te begeleiden.

    Normaal gezien moet de commissie haar werkzaamheden afronden tegen 15 maart.

    16:48 - 16/02/2009 Copyright © De Tijd
  11. [verwijderd] 16 februari 2009 19:37
    Fortis-BNP : Persbericht van Eerste minister Herman Van Rompuy
    Zoals afgelopen donderdag aangekondigd in de Kamer hebben de minister van Financiën en ikzelf vanmiddag een onderhoud gehad met vertegenwoordigers van BNP Paribas. De bedoeling van dit contact was een stand van zaken op te maken na de beslissingen van de aandeelhouders van Fortis Holding tijdens de algemene vergaderingen van 11 en 13 februari. De regering houdt zich eveneens ter beschikking voor een gesprek met Fortis Holding.

    Voor meer informatie:
    Dirk De Backer - Woordvoerder Eerste minister
    T. : 02 501 02 06 - 0497 59 99 19
    E-mail : dirk.debacker@premier.fed.be

    Jérôme Hardy – Adjunct-woordvoeder Eerste minister
    T. : 02 501 02 36 - Mobile : 0497 54 02 51
    E-mail : jerome.hardy@premier.fed.be
    presscenter.org/archive/other/c46221e...
  12. [verwijderd] 16 februari 2009 21:02
    Fortis (Verkopen), soap nadert nieuwe climax
    Samenvatting
    Fortis (Verkopen), is momenteel in heronderhandeling met de Belgische overheid en BNP Paribas. Naar onze mening is een succesvol resultaat van levensbelang voor Fortis. Gezien de wankele situatie waarin Fortis verkeert, hanteren wij een Verkoopadvies.

    Soap nadert nieuwe climax
    De Fortis-soap nadert een nieuwe climax. De verzekeraar is opnieuw in onderhandeling met de Belgische overheid en het Franse BNP Paribas om zijn continuiteit te waarborgen. Een succesvolle heronderhandeling is echter verre van zeker. In het licht van de negatieve ontwikkelingen heeft kredietbeoordelaar Moody's de credit rating van Fortis in herziening genomen voor een verlaging. Een verlaging van de huidige investeringswaardige Baa2-rating naar een niet-investeringswaardige ofwel 'junk bond' status lijkt daarmee niet ver meer weg.

    Als gevolg van de besluiten tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering moet Fortis opnieuw onderhandelen over de verkoop van bedrijfsonderdelen aan de Belgische staat. Bovendien staat BNP Paribas' overname van Fortis Bank ter discussie. Dit kan financiele problemen opleveren voor Fortis Holding. Indien de verkoop van een deel van Fortis Bank definitief wordt teruggedraaid, moet Fortis immers een grote som geld terugbetalen aan de Belgische overheid. Dit kan op zichzelf al tot financieringsproblemen leiden voor Fortis. Daarnaast kan Fortis nog te kampen krijgen met grote blootstelling naar de giftige gestructureerde kredietportefeuille, wat weer tot grote verliezen kan leiden. Dit zijn slechts enkele problemen waarmee Fortis kampt. De totale situatie is zeer complex en wordt nog eens bemoeilijkt door juridische procedures, uiterst moeilijke marktomstandigheden voor financiele dienstverleners in zijn algemeenheid en tijdsdruk om tot een oplossing te komen.

    Advies: Verkopen
    Ons advies is Verkopen. Wij vinden de kansen op zelfstandig voortbestaan van Fortis zeer onzeker. Dit is naar onze mening vooral afhankelijk van de lopende heronderhandelingen met de Belgische overheid en de Franse bank BNP Paribas. Uiteraard kan dit positief voor Fortis uitpakken, met gunstige gevolgen voor het Fortis-aandeel. Wij vinden het echter niet geoorloofd om hier vanuit te gaan. Nationalisatie van de overige verzekeringsactiviteiten zien wij ook als een reeel scenario. In dat geval kunnen aandeelhouders en houders van (achtergestelde) obligaties helemaal met lege handen achterblijven. Gezien de enorme juridische onzekerheid, de grote financiele risico's en de zwakke vooruitzichten voor de huidige bedrijfsactiviteiten hanteren wij een Verkoopadvies.

    Auteur: Jurriaan Hofman, analist van IRIS Research, heeft geen belangen in dit fonds.
    Publicatiedatum: 16-02-2009 10:17
  13. [verwijderd] 16 februari 2009 21:13
    Kon Verhofstadt Fortis redden?
    16/02/2009 18:56

    Het Nederlandse pensioenfonds APG, waar Guy Verhofstadt (Open VLD) commissaris is, onthield zich op 11 februari bij de cruciale stemming door de aandeelhouders. APG beschikte over twee procent van de stemmen en had het resultaat kunnen doen kantelen, als het voor had gestemd.

    Op 17 april vorig jaar werd voormalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) lid van de raad van commissarissen van het grote Nederlandse pensioenfonds APG (Algemene Pensioen Groep NV), dat meer dan 2000 werknemers in dienst heeft en een vermogen beheert van ruim 200 miljard euro.

    Een Nederlandse raad van commissarissen wordt weleens vergeleken met een raad van bestuur van bij ons, hoewel de taken verschillen. Dat Verhofstadt uitgerekend door een Nederlands bedrijf was gevraagd, wat naar verluidt eerder uitzonderlijk is, had volgens het bedrijf alles te maken met Verhofstadts kennis over de vergrijzingspolitiek in Europa.

    Vorige week, bij de stemming over de verkoop van Fortis aan BNP Paribas, viel het op dat APG zich onthield, zij het niet over de hele lijn. APG stemde vóór de verkoop van de Nederlandse activiteiten, omdat het dacht dat er voor dat onderdeel een juiste prijs was betaald.

    Voor de verkoop van de Belgische activiteiten onthield het fonds zich, 'omdat de gevolgen van een nee-stem, gezien de complexiteit van de zaak, niet te voorspellen waren.' Het liefst had APG gewoon tegen willen stemmen, zo klonk het, precies omdat het de prijs in het geval van België níét correct vond.

    Heeft Guy Verhofstadt de stemming beïnvloed? Dat ontkent zowel zijn woordvoerder Koert Deboeuf als APG zelf.

    'Een raad van commissarissen ziet toe op het belang van de vennootschap als onderneming en bemoeit zich niet met de dagelijkse gang van zaken, zoals het behartigen van de aandeelhoudersbelangen van het pensioenfonds. Dat is de verantwoordelijkheid van de directie van APG Vermogensbeheer', aldus de woordvoerder van APG.

    'De rol van een commissaris is anders dan die van een bestuurder', zegt Deboeuf. 'Een commissaris is een controleur die nagaat of de financiële normen worden gehaald. Een bestuurder, zoals wij die kennen in België, heeft een veel bredere rol en draagt een veel ruimere verantwoordelijkheid over de strategie van een bedrijf. Guy Verhofstadt had met andere woorden geen enkele invloed op de stemming over de aandelen.'

    Hoe dan ook, voor de ex-premier was het een godsgeschenk dat APG niet tégen stemde. In de feiten zou het nog weinig verschil hebben gemaakt. Het nee-kamp heeft het sowieso toch gehaald. Maar een aandeelhouder die goed is voor twee procent van de stemmen (50 miljoen aandelen) en die zich onthoudt in plaats van tegenstemt, kan naargelang van de omstandigheden wel degelijk de doorslag geven. APG had het verschil gemaakt, als het voor had gestemd.

    (I.V.D.) www.knack.be
13 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 12 februari

    1. Faillissementen januari (NL)
    2. TINC Q4-cijfers
    3. Siemens Energy Q1-cijfers (Dld)
    4. ABN AMRO Q4-cijfers
    5. Ahold Delhaize Q4-cijfers
    6. Heineken Q4-cijfers
    7. Randstad Q4-cijfers
    8. TINC Q4-cijfers
    9. Hypotheekaanvragen wekelijks (VS)
    10. Kraft Heinz Q4-cijfers (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht