Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Arend Jan Kamp - ING saver dan Rabo?!

47 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. lange_ton 4 maart 2009 22:07
    quote:

    vastgoedkoning schreef:

    heel veel wel en dan hoofdelijk, banken hebben nauwelijks risico in Nederland.
    Optimist. Ik heb in ieder geval geen NHG en ken ook niemand in mijn omgeving. Geldt in ieder geval voor een lening onder de 265.000 euro.
  2. lange_ton 4 maart 2009 22:09
    quote:

    ischav2 schreef:

    Beetje en vreemd stuk. Rabo heeft tot nu toe geen enkele behoefte gehad aan financiele steun.
    Wel veel extern geleend de laatste tijd moesten meer rente betalen over de obligatielening dan ING.
    Komt door de staatsgarantie die ING heeft.
  3. [verwijderd] 4 maart 2009 22:12
    quote:

    vastgoedkoning schreef:

    In Nederland zijn huizen door verzekering gedekt tegen daling, grens gaan ze optrekken. In Nederland kan je niet zoals in de US je sleutel terug geven en de schuld ook aan de bank geven ivm daling waarde. De schuld is hoofdelijk. MAW, je lult uit je nek.

    MVG

    VK
    Ik denk niet dat Nederland er goed voor staat indien de woningmarkt 20/30% daalt. Mensen zullen enorm pessimistisch worden, maatregelen eisen. Het zal overslaan naar de rest van de economie. Een en al ellende. Zeker als je er ook nog gedwongen verkopen bij krijgt.

    Ja dan kun je wel simpel zeggen dat ze de schuld blijven houden aan de bank, maar als ook maar 10 of 15% van die schuld oninbaar is hun hele buffer weg.

    De stelling dat er geen risico is dus onjuist. Je kunt hooguit zeggen dat je zo'n scenario hier niet verwacht, en dat het risico klein is.
  4. [verwijderd] 4 maart 2009 22:14
    quote:

    vastgoedkoning schreef:

    heel veel wel en dan hoofdelijk, banken hebben nauwelijks risico in Nederland.
    Is goed. Neem jij mijn aandelen SNSReaal over voor de boekwaarde....

    Je zult ongetwijfeld doelen op de NHG. Nu ik toch tegen mythes aan het aanschoppen ben. Als de shit echt los breekt op de huizenmarkt is de stroppenpot van de NHG peanuts.

    Weet iemand hoeveel hypotheken meelopen met de NHG? Ik zal het eens meenemen in mijn berekening.
  5. [verwijderd] 4 maart 2009 22:15
    quote:

    Gordon Shandling schreef:

    Van het weekend eens een leuke berekening gemaakt, mede voor alle non-believers die nog steeds denken dat er banken veilig zijn (en dat is wat anders dan dat ik suggereer dat alle banken omvallen).

    ..

    Schiet u maarrrrr....
    Allemaal eens met de berekening en het feit dat zelfs de Rabo failliet kan gaan?
    Oke, ik zal de NHG nog meenemen in de berekening. Die 40% daling komt er toch wel.
  6. lange_ton 4 maart 2009 22:17
    quote:

    Ivanrybkin schreef:

    [quote=ischav2]
    Beetje en vreemd stuk. Rabo heeft tot nu toe geen enkele behoefte gehad aan financiele steun.
    [/quote]

    Maar heeft wel weer bij moeten springen bij Eureko. en het gewone bankbedrijf zal het ook even wat minder doen.

    Ik heb altijd begrepen dat obligatiebeleggers betere beleggers zijn dan de aandelenbeleggers. Dan zal dan toch ook wel gelden voor de mensen die in obligatieverzekeringen handelen?

    Ondanks het bijspringen komt RABO met goede cijfers. Je kunt deze cijfers echter niet vergelijken met de andere banken omdat hun structuur anders is. Het bijspringen bij Eureko zal waarschijnlijk niet in deze cijfers verwerkt zijn. Ze komen met goede cijfers maar ze zijn beetje vertekend, doet het goed bij het grote publiek en weer gratis reclame in de populaire pers.
    Komen ze met slechte cijfers dan stop ik gelijk met roken.
  7. lange_ton 4 maart 2009 22:49
    quote:

    kpe schreef:

    Saver...please, come on..probably you mean "safer"

    Je schrijft engels dus dan moet het zijn HFMEA.
  8. aadj 4 maart 2009 22:51
    Goed stuk.De professionele markt ziet obligatieleningen van Rabo als meer risicovol dan ING. ING wordt dus meer solvabel geacht als Rabo. Rabo is niet beursgenoteerd en ING wel, we zullen dus nooit weten hoe beleggers Rabo waarderen. We weten wel hoe ING wordt gewaardeerd door beleggers. nl als een onderneming die dicht tegen faillissement aanzit.
    Gezien de geringere premie op de CDR voor ING is dit volgens mij een prima koopsignaal voor ING.
  9. Ruud100 4 maart 2009 23:23
    quote:

    Gordon Shandling schreef:

    De netto hypotheekschuld in NL (2008) is 582 miljard.
    Uitgaande van een verhouding (die in de loop der jaren steeds hoger is komen te liggen) van 80% voor hypotheken/onderpand kom ik uit op een waarde van de assets (onze huizen) van 727,5 miljard.

    De totale overwaarde is 145,5 miljard. De Rabo ziet, door haar marktaandeel van 30%, 43,7 miljard van die overwaarde tegenover haar hypotheekleningen staan. Dit is de buffer voor eventuele terugval van de markt.

    Ik ben onvoldoende thuis in IFRS maar bij een redelijke daling van de Nederlandse huizenmarkt loopt, naar mijn idee, de Rabo al tegen een impairment test op haar kapitaal aan. Een daling van 30% zorgt ervoor dat de huizen bijna 22 miljard minder waard zijn dan de hypotheken. Dag en tot ziens. Misschien zijn die CDS kopers zo gek nog niet.

    Schiet u maarrrrr....
    We zijn geen collectief dat een bundeltje huizen ter waarde van 725 miljard gekocht heeft met één hypotheek van 580 miljard. Rabo en ING mochten willen dat dat zo was. Om te beginnen zul je bijv. alle huizen van bijv. ouderen ZONDER hypotheek uit de dekking van 725 miljard moeten halen etc.

    Om de risico's in te schatten zul een aparte categorien moeten maken. Bijv. "tophypotheken" ter waarde van zeg 75 miljard waar 60 miljard aan onderpand tegenover staat etc. Tot je bij de categorie geen hypotheek komt van 0 miljard waar 60 miljard aan onderpand aanhangt. (Let op, deze getallen zijn denk ik niet beschikbaar dus bij deze door mij even verzonnen!)

    Volgende en veel belangrijker "Deadtrap" voor ING en Rabo die je eventjes vergeet: Bedrijfsonroerend goed!! De particulier doet het nog uitstekend, maar bedrijven gaan al aan de lopende band failliet. En de schade die 1 autodealer voor een bank oplevert daar passen heeel veel particulieren in om maar een voorbeeld te noemen. En waar de woningmarkt nog redelijk blijft liggen, probeer eens een garagebedrijf waar een hypotheek van € 4 miljoen op zit te verkopen.... Dan heb je maar twee keuzes: Het leeg laten staan en voor 4 miljoen op je balans zetten of met enorm verlies verkopen.

    Daarboven op komen nog de problemen die bij bedrijven als NXP, Wavin etc zullen ontstaan omdat die helemaal volgepompt met schulden de crisis moeten zien te overleven. Een deel daarvan gaat het echt niet redden en dan verdampt er in een keer een miljard of nog veel meer. Zie het voorbeeld hieronder

    Gr
    Ruud

    NIJMEGEN - De Nijmeegse chipmaker NXP wil een deel van zijn schulden terugkopen. De multinational gaat de schuld van 6 miljard dollar ( 4.69 miljard euro) herstructureren. Door een bod te doen op een deel van de uitstaande obligaties hoopt het bedrijf af te komen van de hoge rentebetalingen die het elk kwartaal moet opbrengen.
  10. clever 5 maart 2009 00:24
    Het gaat er helemaal niet om of ing veiliger is dan de rabo.

    Het gaat de verstrekker (bij welke grootbank?) van de informatie om het bashen van nibc-direct. Dat is immers de conclusie.

    Volgens mij valt dat gewoon binnen het garantiestelsel en heeft nibc laatst een obligaite uitgegeven met overheidsgarantie.

    Het heeft er alle schijn van dat Arend Jan Kamp
    zich als een sukkel heeft laten gebruiken.
  11. [verwijderd] 5 maart 2009 00:49
    Beste Arend Jan,

    Rabobank heeft geen staatsgarantie die de door haar uitgegeven obligaties garandeert. Dit verklaart het hogere risico. Dit is echter al eerder gebleken aan de hand van de funding levels van de nieuwe obligaties die Rabobank in 2009 in de markt heeft gezet. Rabobank weegt de kosten van uitgifte van deze wat duurder geprijsde obligaties af tegen het nadeel van wellicht de triple A status kwijtraken wanneer voor staatssteun wordt aangeklopt. Daarnaast is medezeggenschap van de overheid nimmer gewenst, aangezien dit bijna niet anders dan het belang van de leden kan schaden.

    Daarnaast is het verstandig te kijken naar het volume waarin u deze CDSen kunt handelen.

    De quotes die op deze afgegeven worden zijn indicatief en de handel in de CDS vaak illiquide.
  12. [verwijderd] 5 maart 2009 03:19
    Volgens de IFRS-regels hoeft de Rabobank niet af te achrijven over zelf verstrekte hypotheken. Dat geldt alleen voor cdo's, rmbs's, etc, dus als obligaties verpakte hypotheken. Bovendien kan een NL-hypotheekgever niet zomaar z'n sleutels inleveren zoals in de VS (vastgoedkoning schreef dat ook al). Kortom daar kan het probleem niet liggen.
    Waar het om gaat is of de Nederlander die een hypotheek heeft genomen zijn rente en aflossing kan betalen. Van een daling van 20% van de huizenprijzen zal niemand wakker hoeven liggen.
    Tussen 1979 en 1982 daalden de huizenprijzen in ons land met globaal 30%. Geen bank die er door in moeilijkheden kwam. Sommige mensen wel, niet omdat de waarde van hun huis zo daalde, maar omdat ze te veel hooi op de vork hadden genomen en de lasten niet konden opbrengen. Ik heb geen concrete getallen bij de hand, maar het aantal was niet erg groot.
    Misschien waren de banken in die tijd wel voorzichtiger. Destijds kon je echt niet meer dan 70% krijgen. Voor meer had je extra onderpand nodig of een gemeentegarantie.
    Zijn de Postbank en de Rabobank nu zo veel makkelijker bij het verstrekken van een hypotheek? Ik kan het me nauwelijks voorstellen.

    Dat toch de CDS-spread op Rabo-oligaties groter is, kan te maken hebben met de nationale garantie op ING-obligaties (maar alleen de recente obli's hebben die), of met de internationale (lees Amerikaanse beoordelaars) die de Nederlandse huizenmarkt niet kennen. Het IMF maakte er ook al een potje van, toen ze een rapport over NL gingen uitbrengen.

    Zowel ING als de RAbobank lopen risico's bij bedrijfsleningen. Maar iedereen die ervaring heeft met een hypotheek of een lening voor zijn bedrijf, weet hoeveel eisen aan het onderpand gesteld worden. Bij faillissement staan de banken, na de belasting, op de eerste rij.

    GW

  13. [verwijderd] 5 maart 2009 08:40
    Hallo allemaal,

    Dank voor jullie reacties, vooral de mensen die er écht verstand van hebben en goede tekst en uitleg geven. Dat is nog eens echt van beleggers, voor beleggers.

    Sorry voor die blunder in de kop (ik schaam me dood). Ik maak best lange dagen dan en maak je soms de gekste (tik)fouten door vermoeide ogen.

    Doei,
    AJK
  14. [verwijderd] 5 maart 2009 09:14
    quote:

    Hans Heijkers schreef:

    Heb zelf alles bij de postbank, tegenwoordig dus ook onder de naam ING maar ik hoef mij al helemaal geen zorgen te maken want ik heb mijn eigen hypotheek ook bij de postbank en als er iets zou gebeuren worden eerst de postieve saldi gesaldeerd met de hypotheek en ik heb helaas niet meer tegoeden dan mijn hypotheek :)
    Is dat wel zo? Ik heb me laten vertellen dat veel banken hun uitstaande hypotheken en hun verplichtingen (o.a. spaargeld van klanten) in verschillende dochterbedrijven hebben ondergebracht. Zodoende kan bij een eventueel faillissement de hypotheekportefeuille worden doorverkocht en de opbrengst worden doorgesluisd naar de schuldeisers, terwijl de spaarders kunnen fluiten naar hun geld of in ieder geval achteraan in de rij kunnen aansluiten. De reden dat banken dit zouden doen: een betere creditrating zodat ze minder rente hoeven te betalen op leningen. Dus dat salderen is niet vanzelfsprekend een gelopen race ...
  15. [verwijderd] 5 maart 2009 09:24
    Nog één nabrander:
    AJK, vraag eens aan je bron of hij de betrouwbaarheid van CDS spreads als indicator voor problemen nagaat. Ik lees net op een Engelse website dat Fortis een jaar geleden nog één van de laagste CDS spreads had van heel Europa........
    en het schijnt inderdad zo te zijn dat hedgefunds met een shortpositie op een bepaalde bank door de illiquide CDS markt met een kleine investering de CDS-spread van hun target enorm kunnen opblazen......kassa
    Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat optimisme over Europese banken op zijn plaats is
  16. [verwijderd] 5 maart 2009 09:44
    quote:

    revaluer schreef:

    Nog één nabrander:
    AJK, vraag eens aan je bron of hij de betrouwbaarheid van CDS spreads als indicator voor problemen nagaat. Ik lees net op een Engelse website dat Fortis een jaar geleden nog één van de laagste CDS spreads had van heel Europa........
    Dat klopt, maar ik heb het net even gecheckt: de spreads liepen bij Fortis opeens hard op zodra er geruchten in de markt ontstonden (2e helft sept.: van rond de 100 basispunten naar bijna 700 bps). ING is nooit boven de 190 bps geweest. Een betere indicator voor bankrisico bestaat er volgens mij niet.
47 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 466 7.162
AB InBev 2 5.544
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.582 52.505
ABO-Group 1 25
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.132
Accentis 2 267
Accsys Technologies 23 10.931
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 193
Adecco 1 1
ADMA Biologics 1 34
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 14 17.892
Aedifica 3 927
Aegon 3.258 323.212
AFC Ajax 538 7.093
Affimed NV 2 6.306
ageas 5.844 109.909
Agfa-Gevaert 14 2.074
Ahold 3.538 74.361
Air France - KLM 1.025 35.331
AIRBUS 1 12
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 467 13.068
Alfen 16 25.503
Allfunds Group 4 1.525
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.251
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 426
Altice 106 51.198
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.486 114.826
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.837 244.262
AMG 972 134.758
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 305 6.757
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 501
Antonov 22.632 153.605
Aperam 92 15.106
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 387
Arcadis 252 8.808
Arcelor Mittal 2.035 321.095
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 287
arGEN-X 17 10.380
Aroundtown SA 1 221
Arrowhead Research 5 9.758
Ascencio 1 30
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.108 39.699
ASML 1.767 112.250
ASR Nederland 21 4.522
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 523
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 32 14.346
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 67
Azerion 7 3.463

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 april

    1. Theon jaarcijfers
    2. Kendrion jaarvergadering
    3. Internationale handel februari (NL)
    4. Aalberts ex-dividend
    5. Goldman Sachs Q1-cijfers (VS)
    6. OPEC maandrapport (Oos)
  2. 15 april

    1. Ctac jaarvergadering
    2. PostNL jaarvergadering
    3. TomTom Q1-cijfers
    4. Beiersdorf Q1-cijfers (Dld)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht