Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

ING Groep NL0011821202

Laatste koers (eur)

15,788
  • Verschil

    -0,178 -1,11%
  • Volume

    15.865.157 Gem. (3M) 9,8M
  • Bied

    15,790  
  • Laat

    15,794  
+ Toevoegen aan watchlist

Kijken zondag 21.30 Documentaire ING @ Zembla

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 april 2009 22:24
    Aanstaande zondag staat bankverzekeraar ING centraal in het documentaire-programma Zembla. Aan de vooravond van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van 27 april vraagt Zembla aan drie topmensen van ING wat er de afgelopen jaren mis is gegaan.

    Jan Maarten Slagter, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB): "ING is te groot geworden om failliet te laten gaan. Als ING failliet gaat, staan we drie dagen later stenen door de ruiten van bakkers te gooien om aan brood te komen. Het is net zo belangrijk als water uit de kraan." Het gevolg is dat de overheid keer op keer moet bijspringen om te zorgen dat ING niet omvalt.

    Harald Benink, hoogleraar Banking en Finance: "We zijn op een punt gekomen waar we nooit hadden moeten komen. Banken durven meer risico te nemen. Men weet dat als het goed gaat we veel geld verdienen en als het verkeerd gaat, dan is de overheid altijd aanwezig om de bank te redden."

    Met een balanstotaal van 1.332 miljard euro, meer dan het bruto binnenlands product (BBP) van Nederland, België en Luxemburg samen, is ING het grootste financiële bedrijf ter wereld.

    Door de kredietcrisis kwam ING zwaar in de problemen. Zo moest minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) een kapitaalinjectie van 10 miljard euro toedienen en werd de portefeuille van Amerikaanse Alt-A hypotheken bijna volledig verzekerd door de Nederlandse overheid.

    Toenmalig minister van Financiën Wim Kok (PvdA) bracht in 1989 de geprivatiseerde Postbank naar de beurs en maakte de megagroei mogelijk door de belemmeringen voor de fusie met verzekeringsbedrijf Nationale Nederlanden weg te nemen.

    Nadat Kok in 2003 tot commissaris van ING werd benoemd, effende hij het pad voor de hoge salarissen en bonussen. Die waren 'marktconform' en geen 'excessieve zelfverrijking', zoals hij als minister-president nog had beweerd.

    Op maandag 27 april neemt Kok op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering afscheid als commissaris. Publiekelijk verantwoording afleggen vindt hij niet nodig, net als Michel Tilmant, de in januari teruggetreden voorzitter van de Raad van Bestuur. Eind 2007 dreigde hij het hoofdkantoor van ING te verplaatsen, omdat hij het 'debat over de salarissen van managers' zat was.

    De ING-uitzending van Zembla wordt op zondag 26 april om 21:30 uitgezonden op Nederland 2.

    frontpage.fok.nl:80/nieuws/109830/ING...
  2. RcH 26 april 2009 20:06
    Afrekenen met de ING in 'Zembla'
    zaterdag 25 april 2009
    Zembla ING heeft onlangs de grootste overheidssteun gekregen in de Nederlandse geschiedenis: 43 miljard euro. Aan de vooravond van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering vraagt 'Zembla' aan een aantal topmensen van ING wat er de afgelopen jaren mis is gegaan. Hoe heeft ING zo kunnen groeien zonder dat de gevaren daarvan waren afgedekt?
    stuur dit artikel door discussieer mee
    in het forum

    'ING is te groot geworden om failliet te laten gaan. Als ING failliet gaat, staan we drie dagen later stenen door de ruiten van bakkers te gooien om aan brood te komen. Het is net zo belangrijk als water uit de kraan', zegt Hans Maarten Slagter, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters. Het gevolg is dat de overheid keer op keer moet bijspringen om te zorgen dat ING niet omvalt.

    'We zijn op een punt gekomen waar we nooit hadden moeten komen', aldus Harald Benink, hoogleraar Banking en Finance. 'Banken durven meer risico te nemen. Men weet dat als het goed gaat we veel geld verdienen en als het verkeerd gaat, dan is de overheid altijd aanwezig om de bank te redden.'

    'Dat is onzin', zegt Koos Timmermans, Hoofd Risico van ING. 'Het is niet zo dat de ING risico's neemt, omdat we weten dat de overheid er wel achter staat.'

    'Zembla' spreekt met drie topbestuurders van ING: twee leden van de Raad van Bestuur, Koos Timmerman (Hoofd Risico) en Eli Leenaars en met Hans Verkoren, oud-directeur ING Direct, de internetspaarbank van ING.

    Met een balanstotaal van 1332 miljard euro, meer dan het Nationaal Inkomen van Nederland, België en Luxemburg samen, is ING het grootste financiële bedrijf ter wereld.

    Maar het vertrouwen in ING zakte volledig in tijdens het begin van de kredietcrisis. Dit was de reden waarom minister van Financiën Wouter Bos ING te hulp schoot met garanties tot ruim veertig miljard euro, de grootste staatssteun uit de Nederlandse geschiedenis. Door garant te staan voor onder andere de hypotheekbeleggingen in de VS, wist Bos de spaarders gerust te stellen. ING, maar ook de Nederlandse Staat, had een run op ING niet overleefd.

    Toenmalig minister van Financiën Wim Kok bracht in 1989 de geprivatiseerde Postbank naar de beurs en maakte de megagroei mogelijk door de belemmeringen voor de fusie met verzekeringsbedrijf Nationale Nederlanden weg te nemen. Nadat Kok in 2003 tot commissaris van ING werd benoemd, effende hij het pad voor de hoge salarissen en bonussen. Die waren 'marktconform' en geen 'excessieve zelfverrijking', zoals hij als minister-president nog had beweerd. Op maandag 27 april neemt Kok op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering afscheid als commissaris. Publiekelijk verantwoording afleggen vindt hij niet nodig, net als Michel Tilmant, de in januari teruggetreden voorzitter van de Raad van Bestuur. Eind 2007 dreigde hij het hoofdkantoor van ING te verplaatsen, omdat hij het 'debat over de salarissen van managers' zat was.

    'Zembla', zondag 26 april 2009 om 21.40 uur op Nederland 2.
  3. [verwijderd] 26 april 2009 21:01
    quote:

    RcH schreef:

    Met een balanstotaal van 1332 miljard euro, meer dan het Nationaal Inkomen van Nederland, België en Luxemburg samen, is ING het grootste financiële bedrijf ter wereld.

    Klopt dit wel? Zijn een aantal Amerikaanse banken (Bank of America ed.)niet nog veel groter??
  4. [verwijderd] 26 april 2009 22:49
    Zembla gezien. Erg interessant. Kortom de ING zal noooooooit omvallen. Overheid zit helemaal klem t.b.v. landsbelang. (-;

    ING behoort daarmee tot de veiligste belegging in het bankwezen. Met het kopen van ING aandelen kun je je dus eigenlijk geen bult vallen.
  5. razorclaw 27 april 2009 12:27
    Beetje jammer dat Kok niet wilde antwoorden op de vraag waarom het RvC ING zo groot heeft laten worden...
    ...en een beetje jammer van Zembla dat ze die vraag niet aan iemand hebben gesteld waarvoor ING nog geen verleden tijd is maar óók in datzelfde RvC plaatsnam (Hommen bijvoorbeeld).
    En had die ex-juriste geen beroepsgeheim waar ze zich aan zou moeten houden?
  6. [verwijderd] 27 april 2009 17:45
    quote:

    Petrovskie schreef:

    Zembla gezien. Erg interessant. Kortom de ING zal noooooooit omvallen. Overheid zit helemaal klem t.b.v. landsbelang. (-;

    ING behoort daarmee tot de veiligste belegging in het bankwezen. Met het kopen van ING aandelen kun je je dus eigenlijk geen bult vallen.
    wees maar niet zo zeker, ing gaat krimpen
    daarna opsplitsen in een verz. en een bank deel

    en dan zou ing bank alsnog genationaliseerd kunnen worden.
  7. [verwijderd] 28 april 2009 10:27
    quote:

    Petrovskie schreef:

    Zembla gezien. Erg interessant. Kortom de ING zal noooooooit omvallen. Overheid zit helemaal klem t.b.v. landsbelang. (-;

    ING behoort daarmee tot de veiligste belegging in het bankwezen. Met het kopen van ING aandelen kun je je dus eigenlijk geen bult vallen.
    Het is te hopen dat je kennis verder strekt dan bovenstaand.

    For your sake ga ik er maar vanuit dat je opmerking sarcastisch is bedoeld.

    nog even en Paulta is weer terug.

    ING koerst op 5.75, aex 231....min 2.8%
12 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 februari

    1. Ondernemersvertrouwen eerste kwartaal (NL)
    2. Lotus Bakeries cijfers vierde kwartaal
    3. ArcelorMittal Q4-cijfers
    4. ING Q4-cijfers
    5. Carlsberg Q4-cijfers (Dee)
    6. Siemens Healthineers Q1-cijfers (Dld)
    7. Société Générale Q4-cijfers (Fra)
    8. AstraZeneca Q4-cijfers
    9. Fabrieksorders december (Dld)
    10. Detailhandelsverkopen december (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht