johannes51 schreef op 1 juli 2012 23:11:
[...]
1.
absolute leek op TA gebied. Dan kun je niet in het volgende bericht melden dat je een methode volgt, de irma methode.
Wat is de irma methode?
2. TAers spreken elkaar tegen. Het feit dat beoefenaren van iets elkaar tegenspreken, betekent niet dat het onzin is wat ze beoefenen. Psychologen, weermannen, natuurkundigen en vele andere serieuze disciplines hebben beoefenaren die elkaar tegenspreken.
3. Welke golf. Golventheorie leidt tot multi-interpretabele waarnemingen en dat is totaal onaanvaardbaar als basis voor welke analyse dan ook. Men moet beginnen met éénduidige metingen/waarnemingen, dan pas kun je nagaan of die voorspellende eigenschappen hebben. Er is een overvloed aan éénduidige indicatoren in TA, dus is er beslist geen nood aan golventheorie.
Iets wat aan golventheorie verwant is, is harmonics. Zelf heb ik mij er niet in verdiept, maar in ieder geval heb ik de indruk dat de patronen van harmonics éénduidig zijn, met als makkelijk te verifieren uitkomst dat ze wel of niet worden voltooid.
4. stelligheid. Voorspellingen behoren altijd met stelligheid te worden gedaan, of het nu over het weer gaat, verkiezingen, voetbalwedstrijden of koersverloop, het gaat niet aan om het de vorm van "misschien dit, misschien dat" te geven. Wel heeft TA de mogelijkheid om grenzen aan te geven waarna een bepaald vervolg opeens veel waarschijnlijker wordt.
5. Hoe lang het gaat duren. In mijn tradingsysteem stel ik geen koersdoelen. Ik werk met voorwaarden waaraan ik een moment identificeer om een positie te openen en te sluiten. Overigens moet men tradingsystemen niet verwarren met technische analyse. Er bestaan systemen die helemaal geen gebruik maken van TA.
6. De columnist had gelijk. Dat is mooi.
7. Moet men Tein Haonneb negeren? Persoonlijk bekijk ik de grafiekjes die hij publiceert, maar ik handel er nooit op. Ik kan er ook niet zo veel mee. Bovendien weet ik vaak niet wat Teins oordeel is als hij bijvoorbeeld verschillende grafische benaderingen van de AEX op hetzelfde tijdstip heeft gepubliceerd.
De hamvraag, zeker met een eenvoudig verschijnsel als een koers, is en blijft: "gaat het de nu komende periode X, stijgen, dalen of zijwaarts?" Soms is Tein daar duidelijk in en soms niet.
Tenslotte: uiteindelijk heb je alleen jezelf en moet je voor jezelf een methode bedenken om geld te besteden op de beurs.