mvliex 1 schreef op 6 februari 2013 10:17:
Met dank aan......
Het dooit.. (n’est-ce pas?)Mogelijk bent u een fervent schaatsliefhebber en dan is de dooi voor u ongetwijfeld een vervelend natuurverschijnsel. Zelf ben ik niet zo van de gladde ijzers en over het weer meld ik normaliter dat dit vooral voor boeren en zeelui van belang is.
Waarom dan toch deze titel voor de notitie? Omdat ook op de financiële markten sprake is van een behoorlijke ‘dooiaanval’. Deze is overigens wel al wat langer gaande dan dit weekend, maar net als bij het weer is het ook bij de dooi op de financiële markten onzeker of deze bestendig zal blijken te zijn. Echter, gezien de aanzienlijke temperatuurverbeteringen die in de financiële markten waarneembaar zijn, kan de dooiaanval niet zomaar genegeerd worden. Zo ligt de Spaanse rente (looptijd 10 jaar), die vorig jaar een piekniveau van ruim 7,50% bereikte, inmiddels op circa 5,20%. Voor het de facto failliet zijnde Griekenland vraagt de markt weliswaar nog steeds een forse rentevergoeding van ruim 10%, maar ook dat is een zeer forse daling ten opzichte van de niveaus tussen de 25% - 30% die we enkele maanden geleden nog op de borden zagen staan. Ook de beurskoersen hebben de laatste maanden een aanzienlijke verbetering van het sentiment te zien gegeven.
Tijd dus om de duffelse jas naar zolder te brengen en de schaatsen weer in te vetten? Laten we vooral niet vergeten dat het pas eind januari is. Koning Winter heeft weliswaar voor nu de aftocht moeten blazen, maar kan zomaar weer opnieuw toeslaan. Waar zou een nieuwe koude-aanval op de financiële markten door veroorzaakt kunnen worden? Helaas beschik ik niet over een (financiële) weerballon, maar er zijn wereldwijd wel enkele ‘koudefronten’ aan te wijzen.
Japan wordt door economen al geruime tijd omschreven als “a bug waiting for a windshield”. Sinds daar, ruim twintig jaar geleden, de vastgoedprijzen en de financiële sector onderuit gingen, heeft de Japanse overheid met het ene na het andere stimuleringspakket geprobeerd de groei weer aan te jagen. Met als resultaat een staatsschuld die nu circa 230% van het BNP bedraagt. Daar kunnen zelfs de Grieken niet aan tippen. Dat de rente al die tijd toch zeer laag bleef, was te danken aan de spaarzaamheid van de Japanners. Spaargeld dat massaal werd aangewend om staatsleningen te kopen (al dan niet via banken). Onder druk van de vergrijzing is het spaaroverschot de laatste jaren echter steeds verder teruggelopen en zal het mogelijk binnenkort zelfs omslaan in ontsparing. Daarmee wordt het een uitdaging om ook in de toekomst de overheidstekorten te blijven financieren. Dit kan dan alleen door de ‘geldpers’ aan te zetten, met als gevolg het risico op een forse waardedaling van de yen en mogelijk hogere rentes.
Ook in de VS dreigt een nieuwe crisis rond de oplopende overheidsschuld (ook wel bekend onder ‘the Fiscal Cliff’). Weliswaar op een veel lager niveau dan Japan (volgens IMF-norm richting de 100%), maar in tegenstelling tot Japan is de VS voor de financiering afhankelijk van buitenlandse partijen. En of deze zullen wachten met het vragen van een hogere rente tot de schuld gestegen is tot Japanse niveaus is maar zeer de vraag. Inmiddels doet de politiek in de VS hetzelfde als wat Europa vaak (terecht) verweten is: het probleem voor zich uitschuiven in plaats van het aan te pakken.
In Europa lijkt de UK inmiddels op koers te liggen voor een volgende recessie. Wat de eurozone betreft lijkt de lagere rente voor bekende probleemlanden aan te geven dat de markt gelooft dat de crisis, hoewel nog niet opgelost, wel controleerbaar is. Het cruciale woord in deze zin is echter ‘bekende’. Een groot risico voor de eurozone zit in oplopende zorgen over ‘La Douce France’. Een land waarin de economie voor ruim 55% draait op overheidsuitgaven en die overheid zal de broekriem aan moeten halen. Monsieur Hollande lijkt met zijn (pogingen tot) interventie, bijvoorbeeld bij Renault, vooral zijn best te doen om als een bedreiging voor de vrije markt gezien te worden.
Als de financiële markten Frankrijk inderdaad af gaan straffen… haalt u die warme jas dan maar snel weer van zolder.