nr36 schreef op 26 februari 2015 05:57:
FD
Detacheerders hebben de wind in de rug
Geschreven door: Paul Nierop
UITZENDBRANCHE
Vooral Randstad en USG People profiteren van gunstige verwachtingen over de Europese economie
Amsterdam
Uitzendbedrijven doen het goed.
Randstad, USG People en Brunel staan op het Damrak sinds het begin van het jaar in de plus, terwijl ze vorig jaar nog rode cijfers noteerden. Vooral over USG People zijn analisten positief. Randstad wordt gezien als een zeer solide aandeel met momentum.
Brunel geldt als een risicovollere belegging. Brunel en USG People komen vrijdag met jaarcijfers.
Voor de komende maanden zijn de verwachtingen voor de uitzendsector over het algemeen positief gestemd. ‘Er is meer optimisme over de groei van de Europese economie’, zegt analist Konrad Zomer van ABN Amro. ‘Het idee dat het dieptepunt wel eens achter ons zou kunnen liggen, is uitermate goed nieuws voor cyclische aandelen zoals uitzenders, die vorig jaar wat achterbleven in verhouding tot defensieve aandelen.’
De beurskoersen van detacheerders laten sinds dit jaar een opwaartse trend zien. AEX-fonds Randstad ging bijna 28% omhoog, evenals Midkapper USG People. Brunel won 17%.Over heel 2014 verloren de drie bedrijven aan beurswaarde: Randstad 15%, USG People 4%, en Brunel bijna 40%. ‘Aan het begin van 2014 had de markt het gevoel dat de economie in de tweede helft van het jaar beter zou gaan draaien’, zegt Zomer. ‘Toen het economisch herstel wat langer op zich bleek te laten wachten, leidde dat tot teleurstelling onder beleggers en een terugtrekkende beweging.’
Over het algemeen worden uitzendbedrijven al snel aantrekkelijker voor beleggers, wanneer er (toenemende) economische groei wordt verwacht. Dan is er meer vraag naar tijdelijke werknemers.
Dat geldt bijvoorbeeld voor bedrijven in de auto-industrie, zegt Zomer. ‘Die verkopen meer auto’s en hebben dus werknemers nodig.
Dan gaan ze niet meteen vaste werknemers in dienst nemen, maar doen ze het eerst met tijdelijke krachten. Daar profiteren de uitzendbedrijven enorm van.’
Op dit moment leiden vooral de steunmaatregelen van de ECB tot positieve verwachtingen voor de economie en meer vertrouwen bij bedrijven. Maar USG People, Brunel en Randstad zullen niet in dezelfde mate kunnen profiteren.
Zo is voor Brunel is de ontwikkeling van de olieprijs van groot belang. Het bedrijf is voor twee derde van zijn inkomsten afhankelijk van de olie- en gassector.
De belangrijkste klanten zijn Shell, Exxon, Chevron en olieservicebedrijven.
Die schroeven hun investeringen terug bij een lage olieprijs en zetten sommige projecten in de ijskast. Minder opdrachten voor Brunel dus, en een winstwaarschuwing in november.
‘Het dalen van de olieprijs heeft een enorme impact gehad op de koers van het bedrijf’, zegt analist Marc Zwartsenburg van ING. Nu de olieprijs een beetje opveert, beweegt de koers van Brunel weer omhoog. ‘Je ziet een sterke correlatie tussen de olieprijs en de koers. Wel profiteert het bedrijf van de sterke dollar en de algemene groeiverwachting van de wereldeconomie.’
Voor USG People is vooral het economisch herstel in Nederland en België van belang. Daar haalt het bedrijf het grootste deel van zijn omzet en winst vandaan.
Uit cijfers van de brancheorganisatie Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) blijkt dat de Nederlandse markt voor uitzenders het goed doet. Zowel het aantal uitzenduren als de omzet nam in de eerste vier weken van dit jaar toe met 11% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
‘Het is alleen afwachten of USG is meegegaan met de markt, of een deel van zijn marktaandeel is kwijtgeraakt aan Randstad’, zegt Zwartsenburg. ‘Randstad is met een enorme kracht de markt ingegaan om zijn marktaandeel te herstellen.’
Vorig jaar verloor Randstad, dat actief is in 44 landen, marktaandeel in Nederland, Frankrijk en de VS. ‘In moeilijke tijden zie je vaak dat de kleinere spelers wat aan marktaandeel winnen van de grotere’, vervolgt Zwartsenburg.
‘Een opmerkelijke eigenschap van de uitzendsector. Maar ook bedrijfsspecifieke redenen verklaren het verschil, waaronder te weinig investeringen in sales in de VS en de nasleep van de reorganisatie in Frankrijk. In de tweede helft van 2014 heeft Randstad deze gaten echter bijna volledig gedicht.’
De omzet en de winst van de uitzender uit Diemen stegen in 2014 over de gehele linie, behalve in Duitsland, bleek vorige week uit de jaarcijfers.
Aangezien Randstad 23% van zijn omzet behaalt in de VS, is de dollarkoers van belang voor de winst. ‘Een sterkere dollar maakt verschil, al zijn de kosten die ze maken ook in dollars’, zegt Zomer. ‘Van de drie uitzenders is Randstad het meest solide aandeel.
Het bedrijf heeft uitstekende cijfers gepubliceerd en heeft momentum.’
Randstad heeft een koerswinstverhouding (k/w) voor 2015 van 15,9. Dat is onder het Europese sectorgemiddelde van 17,5.
Het cijfer geeft weer hoeveel keer de verwachte winst wordt betaald door beleggers bij de koop van een aandeel. De helft van de 26 analisten gepeild door Bloomberg geeft een koopadvies voor Randstad, tegenover een derde met een houden-advies.
USG People heeft een k/w van 14,4, bij Brunel is dat 19,4. Zomer is vooral erg positief over USG People. ‘Ik zie de winstschattingen voor 2015 verder omhoog gaan.’ Negen van de tien analisten adviseren kopen.
‘Voor Brunel daarentegen zie ik een groot risico dat de winst dit jaar tegenvalt, vanwege de ontwikkelingen in oliegerelateerde industrieën’, concludeert Zomer.
Acht van de negen analisten geeft een houden-advies.