AngelEye schreef op 16 mei 2015 14:43:
Interessant aandeel, heb gisteren een kleine positie ingenomen.
Kenmerk van deze manier van grootschalige mijnbouw; Lange ontwikkeltijd met zeer hoge kosten voor een mijn; 2 tot 3 jaar voor productie kan beginnen, nog eens 1 jaar voordat deze maximaal is. Investering van ruim $400 miljoen. Korte levensduur (maximaal 12 jaar).
Banro heeft ruim $500 miljoen aan aandelen kapitaal opgehaald tussen 2008 en 2012 voor een gemiddelde koers van ruim $2 per aandeel. Dat geld is voornamelijk geïnvesteerd in 2 productie locaties.
De eerste draait sinds een klein jaar op 60-100%, nu is dat 100% (iets later dan de bedoeling vanwege problemen met machines). De andere draaide het 1e kwartaal op ca. 1/3 van maximale capaciteit en gaat naar verwachting in het 2e halfjaar op 100% draaien. Daarnaast zijn er nog 3 andere locaties die ontwikkeld worden.
Sinds 2012 is het aandeel gekelderd en wordt er geen geld meer opgehaald met aandelen uitgifte (teveel verwatering?). Er wordt nu tegen hoge rente (9 – 15%) geleend en goud op termijn verkocht waarbij direct betaald wordt en het goud over een langere periode geleverd kan worden (met kortingen van ruim 20%).
Het geleende geld, ca. 200 miljoen, is voornamelijk gebruikt voor het laatste deel van de ontwikkeling van de 2e locatie die nu langzaam op stoom komt. De ontwikkeling van de 3 ander locaties staat op laag pitje.
Het grootste deel, 175 miljoen, is geleend tegen 10% tot 15% waarbij de rente niet wordt betaald maar bijgeschreven (tegen 2% extra rente). De lening moet worden afbetaald op 1 mrt 2017.
Belasting hoeft voorlopig nog niet te worden betaald omdat er nog voor ruim 80 miljoen aan compensabele verliezen zijn.
Opvallend is dat het aandeel 4 jaar lang (tijdens de ontwikkeling van de eerste locatie) op een hoog nivo bleef hangen. Pas toen de eerste mijn langzaam in productie kwam is het aandeel in elkaar geklapt. Wat als gevolg had dat het bedrijf zich diep in de schulden heeft moeten steken voor het laatste deel van de tweede locatie.
Ik kan niet achterhalen wat de reden is dat de investeerders afhaken juist op het moment dat het bedrijf gaat lopen. Iets wat mogelijk speelt is de (veel) hoger dan verwachte productiekosten. Er werd uitgegaan van ruim minder dan $500 per ounce. Dat was in het begin echter ruim $1000. Maar dit neemt nu snel af naar $527 in het eerste kwartaal. Daarnaast is de goudprijs omlaag gegaan maar nog altijd boven de $1200 per ounce waarvan werd uitgegaan.
Grootste risico is die lening van 175 miljoen, en de opgelopen rente, die in 2017 moet worden terugbetaald. De cashflow is op dit moment nog erg laag. Ik verwacht dat de winst vanaf het 3e kwartaal ruim kan verdubbelen naar $14 miljoen per kwartaal. Maar zelfs dan zal er extra financiering nodig zijn. Ik kan niet achterhalen welke investeringen nog gedaan moeten worden. Ik hoop echter dat men de ontwikkeling van de 3 nieuwe locaties uitstelt zodat de afschrijving van de eerste 2 locaties kan worden gebruikt voor de aflossing van de dure leningen.
Wat me bevalt aan het bedrijf is dat ze veel doen voor de ontwikkeling van de plaatselijke economie; wegen en bruggen zijn gebouwd of verbeterd (uiteraard in eerste plaats voor de mijnen zelf, maar ook de bevolking profiteert ervan), net als ziekenhuizen, scholen, huizen en kerken. Het bedrijf heeft zo’n 4.000 mensen in dienst, vrijwel allemaal congolezen (tot aan management aan toe). Uiteindelijk zijn er zo’n 200.000 mensen die profiteren van de aanwezigheid van het bedrijf. Dat is een manier van ontwikkelingshulp wat ik liever zie dan het blind geld over de muur gooien.