Jan Pal schreef op 3 juni 2015 08:54:
De olieprijs zal komende maanden verder zakken, door structureel overaanbod, afnemende vraag uit China en de stijgende dollar. Binnen een jaar stijgt die olieprijs nog wel iets om dan de komende jaren rond $80 per vat te blijven cirkelen.
ABN-econoom Hans van Cleef
ABN-econoom Hans van Cleef
Foto: REUTERS
Dat blijkt uit prognoses van ABN Amro. De hoge olieprijs van $110 per vat raakt definitief uit zicht door het structureel hoge aanbod.
Sinds de opmars in januari dit jaar steeg de olieprijs tot $69,63 voor een vat Brentolie. De verhoging van de rente door de Federal Reserve die ABN Amro de komende tijd verwacht, gaat gelijk op met een aansterkende dollar. Als die effecten optreden, drukken ze traditioneel de olieprijs.
Daarnaast hebben hedgefondsen zogeheten speculatieve long-posities opgebouwd in olie, wat recent de prijs deed stijgen. Veel van die posities zijn verkleind, waardoor de olieprijs kan zakken.
Olieputten in productie
Met de weer iets gestegen olieprijs kwam ook de bodemprijs aan kosten voor nieuwe productieplatforms weer in zicht voor oliewinbedrijven. Ver onder de $69 loonde het niet om aan de productie te beginnen, die is her en der weer opgetuigd.
,,Ook eerder geboorde – maar nog niet in productie genomen – olieputten kunnen alsnog in productie komen", aldus energiespecialist Hans van Cleef van ABN Amro. De daling van het aantal boorinstallaties neemt af en stabiliseerde onlangs al na een periode van zes maanden met sluitingen.
OPEC blijft produceren
Vrijdag zal bovendien de OPEC waarschijnlijk beslissen haar productiequotum van 30 miljoen vaten per dag te handhaven. Daarmee behouden de lidstaten samen het marktaandeel. Deze lijn staat in contrast tot de wens eind vorig jaar van Iran en Venezuela om de productie te verlagen om de prijs te verhogen.
ABN Amro acht het mogelijk dat de OPEC vrijdag tijdens de lang verwachte bijeenkomst de totale productie zal aankondigen te verhogen. Uit reserveringen van olietankers blijkt dat Irak uitgaat van een hogere productie op korte termijn. Saudi-Arabië produceert al op recordniveau en Libië zou op korte termijn meer kunnen produceren, zegt Van Cleef.
Niet-OPEC-landen houden vol
Ook in niet-OPEC landen zal in ieder geval tot 2017 de productie toenemen, constateert Van Cleef, wat een prijsdrukkend effect krijgt. Daarnaast zal de vraag vanuit Azië en vooral China naar olie afzwakken.