sharkie schreef op 17 november 2016 11:27:
www.noordblog.nl/2016/11/17/arcadis-b...Arcadis heeft een prestigieuze opdracht binnengesleept. Het bureau moet er voor zorgen dat de inwoners van de Indiase miljoenenstad Amaravati droge voeten houden.
door Peet Vogels
Een gloednieuwe stad bouwen in een gebied dat regelmatig overstroomt. In de Indiase deelstaat Andhra Pradesh gaan ze dat doen, met hulp van het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis. Daar zijn ze trots op in Amersfoort. ,,Het is het meest iconische stedelijke ontwikkelingsproject waar ik ooit aan heb gewerkt’’, zegt Rob Steijn, commercieel directeur van de divisie water en milieu bij Arcadis.
De stad Amaravati beslaat straks een oppervlakte van 270 vierkante kilometer en zal 5 miljoen mensen huisvesten. Chandrababu Naidu, de premier van de deelstaat Andhra Pradesh en de grote trekker van dit project, heeft een grootse visie. ,,Het moet een voorbeeldstad worden die duizend jaar blijft bestaan’’, zegt Steijn. Steijn en zijn mensen moeten zorgen dat die voorbeeldstad droog blijft. ,,Nu overstroomt het gebied regelmatig tijdens de moessonregens. Dat zorgt voor vruchtbare grond. Het is nu nog een landbouwgebied te midden van rivieren. De stad komt aan de oevers van de Krishna rivier’’, legt Steijn uit. Overstromingen tegengaan is vanouds een specialiteit van Nederlanders. Zo heeft Arcadis een dijk van 24 kilometer ontworpen langs de oever van de Krishna. Het project omvat veel meer. ,,Naidu is helemaal weg van Amsterdam met die grachten en die bruggetjes. Hij wil daarom kanalen in de stad, waar je met bootjes kunt varen’’, zegt Steijn. Dus wordt 32 van de 60 kilometer aan afvoerkanaal in de stad bevaarbaar gemaakt. Die afvoerkanalen zijn onderdeel van de grootste uitdaging voor Arcadis.
Met een dijk een stad beschermen tegen overstromingen is één ding. Maar zorgen dat de moessonregens de stad uit kunnen is een ander. Het snel afvoeren van al dat water is een voorwaarde om een leefbare stad te kunnen bouwen. ,,Normaal gesproken zetten we pompen in om het water snel uit de stad weg te krijgen of we vangen het tijdelijk op in reservoirs. Maar dat kan hier niet. Het water moet vanzelf uit de stad naar de waterafvoerkanalen kunnen stromen, heeft de premier bepaald.’’ ,,Aan het einde van die afvoerkanalen pompen we dan al het water weg naar de Krishna rivier. Dat doen we met twee supergemalen, de grootste pompstations ooit gebouwd.’’ Ook de eilanden in de rivier moeten worden beschermd tegen overstroming en erosie. ,, Het is Hollands Glorie op zijn best.’’ Er zijn weinig protesten van de boeren die hun land moeten opgeven. ,,Er is onderzoek gedaan naar de gevolgen voor het milieu en de sociale impact. Veel boeren zijn partner geworden, zij profiteren mee in de ontwikkeling van het gebied. Ze zijn niet onteigend, de regering heeft de gronden aangekocht. Dat is hier goed geregeld.’’
Bron: Leeuwarder Courant.
Geplaatst op: 17 november 2016