Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Beleggingsfondsen Terug naar discussie overzicht

De toekomst van het goud

271 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 juni 2006 20:47
    Ik ben een nieuw draadje over goud gestart, maar refereer uiteraard wel aan hetgeen ik eerder heb gepost.

    De aanval richting $600 voor het goud lijkt nu echt te zijn ingezet getuige het feit dat goud vandaag bijna de $620 aantikte terwijl zilver richting $11,50 ging. Beide hebben daarna een licht corrigerende beweging naar boven laten zien.
    Goud sloot net onder de $630 en zilver net onder de $12.
    Als de neerwaartse beweging eindigt, is het wellicht interessant om long te gaan (turbo) of bij te kopen (Merril Lynch e.a.) met als koersdoel $800 - $1.000 in de komende 1- 2 jaar en volgens sommige analisten op lange termijn (10- 12 jaar) zelfs richting $2.000 -$4.000.
    Ook als dat niet gehaald wordt maar slechts in de buurt komt is dat een mooie beweging. Houd er wel rekening mee dat de achterliggende factoren minder fraai zijn, zoals oplopende inflatie en rente, duurdere consumentenproducten door hoge grondstof- en energieprijzen maar ook de angst voor een lagere US $.
    Ik zag dat ABNAMRO een Goud Quanto Certificaat (structured product) voert dat het wisselrisico van een dalende dollar afdekt. Dus wellicht voor de langere termijnbeleggers een alternatief. Zie ook bijgaande link.
    www.abnamro.nl/nl/beleggen/koersinfor...

    Een vlucht in goud zou best eens de verklaring kunnen zijn voor de ontwikkelingen die sommigen verwachten. Dat soort bespiegelingen hangen bijvoorbeeld samen met de lange neergaande Kondratieff golf die tot circa 2020 loopt. Dat kan betekenen dat wanneer de tussentijdse economische (kortcyclische) opleving ten einde is het hard kan teruggaan.
    Het is niet voor niets dat overheden en bedrijven de afgelopen jaren en nog steeds sterk in de kosten snijden en streven naar een flexibel apparaat om beter op allerlei ontwikkelingen in te spelen. Alleen laat men zich daar in dit verband liever niet over uit. Daar staat tegenover dat dus ook op lange termijn een sterke opleving komt. Immers de neergaande golf wordt volgens de theorie gevolgd door een opgaande golf. Zie ook bijgaande link.
    www.usmarkets.nl/modules.php?name=New...

    fintech
  2. [verwijderd] 2 juni 2006 08:22
    Fintech wederom bedankt voor het delen van je kennis.

    Zeker na de laatste correctie heb ik me ingelezen in de gold rush. Toen ik ben gestart met beleggen had ik altijd het idee dat je binnen je portefeuille grondstoffen (bijvoorbeeld goud) en onroerend goed moet hebben om, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet, te hedgen. Ik was echter zeer verbaasd toen ik zag dat zowel goud maar zeker ook onroerend goed mee corrigeerden. Wellicht berust deze meebewegende lijn op de laatste correctie op toeval, maar sinds die tijd zit ik met vragen hoe ik het beste een correctie of erger nog een crash (beperkt) kan afdekken. Elke tip is van harte welkom.

    Met gefrontste wenkbrouwen heb ik het verhaal van de heer Kondratieff gelezen. Deze econoom "presteert" het zelfs, in tegenstelling tot de pogingen van Geert Jan Nikken hier op IEX om de beweging per dag te voorspellen, om lijnen over tientallen jaren te zien.

    Nu ben ik van huis uit een optimistisch mens en heb ik weinig tot geen voorkennis van economie, maar het negatieve, of om het in "hun" termen te doen de zondvloed, zie ik niet aankomen.

    Wat ik zie is dat de afgelopen weken enorm nerveus is gereageerd op renteverhogingen. Waarom? Volgens mij puur ingegeven door een visie dat de bomen niet tot in de hemel kunnen rijzen. De economie en ook de aandelen markt is de laatste twee jaar goed, zeer goed zelfs. Er worden immers renteverhogingen ingevoerd om de opmars (onnatuurlijk) te controleren.

    Nu wellicht de renteverhoging heeft geleid tot een te felle negatieve economische reactie (zie cijfers van Amerika gisteren) verdwijnt de angst onder de beleggers. En als de angst (emotie) verdwijnt staat men weer open voor de werkelijkheid.

    Wat ik zie zijn ongelooflijk goede omzetten, begrotingsoverschotten en wereldwijd een enorme potentie voor groei. Er ontstaat een nieuwe wereldeconomie. Dit is geen gevoel maar feiten. De eerste bewustwording zag je gisteren in Amerika en Japan en ook de rest behalve Europa terug. Er ontstond een rally. Wellicht zijn wij vandaag aan de beurt.

    Of we nu het komende jaar gaan winnen weet ik niet, zo eenvoudig is beleggen niet. Menselijke emoties lijken namelijk een door mij onderschatte kracht te hebben op de economische markt. Feit blijft dat je geen betere vooruitzichten dan nu kunt hebben om te beleggen. En laat ik me nu net altijd graag op facts baseren. Emoties zijn volgens psychologen immers slechte raadgevers.

    Een heel verhaal, genoeg nu, in elk geval veel succes.
  3. jrxs4all 2 juni 2006 14:14
    Maurice,

    interessant stukje over goud:

    www.marketwatch.com/News/Story/Story....

    Wat het hedgen betreft: het hangt van de samenstelling van je portefeuille af. Gewoon verkopen is natuurlijk de simpelste methode. Als dat niet kan om welke reden dan ook is de beste methode om met een future of turbo short een positie in te nemen die het tegenstelde doet van wat je portefeuille doet,

    JR
  4. [verwijderd] 3 juni 2006 19:04
    Crash in de woestijn

    Op de site van US markets trof ik een artikel aan dat de beursdaling in Saoudi Arabië belicht.
    Guy Boscart verbaast zich er over dat de media hier geen aandacht aan schenken. Hij concludeert aan het einde van zijn artilel: "Het is een rijk land met zeer veel overschot op de balans, ook verdienen ze als nooit tevoren aan de olie nu deze al een zeer lange tijd boven de 60 dollar staat en nu zelfs boven de 70 dollar per vat. Er wordt nu veel verloren op de beurs maar blijkbaar stapt men niet in de dollarbeleggingen. Wel stapt men blijkbaar massaal in het Goud..."

    www.usmarkets.nl/modules.php?name=New... Markets

    fintech
  5. jrxs4all 3 juni 2006 19:41
    Typisch staaltje sensatie"journalistiek" van Guy Boscart.

    Want met die CRASH daar valt het wel mee als je kijkt hoe hard de index de jaren daarvoor was GESTEGEN, gewoon een CORRECTIE.

    En dan stapt men daar BLIJKBAAR massaal in GOUD meer geen enkel BEWIJS daarvoor wordt gegeven.

    Guy is een clown maar niet een waar ik om kan lachen,

    JR
  6. [verwijderd] 7 juni 2006 22:10
    Ik had gisteren even het idee dat de aanval op de $600 grens ten einde leek tot gisteren en vandaag het goud opnieuw daalde en wel tot net onder de $620. Ik had juist besloten me aan een turbo long te wagen maar ben daar toch iets te vroeg mee geweest. In de namiddag trad een herstel op naar net boven de $628. Zilver zag een 'low' onder $11,40 en herstelde tot $11,80. Het is nu afwachten of deze uptrend vannacht wordt voortgezet door Sydney resp. Hong Kong en of dat morgen tot winstnemingen of juist een verdere stijging zal leiden.
    De berichten over op handen zijnde renteverhogingen (FED en ECB), inflatie door hoge grondstofprijzen en de lagere US$ overheersen nog steeds de markten. De indexen dalen worldwide nog steeds. Pas als de berichtgeving in de markten verwerkt is zal die trend stabiliseren en zullen de markten langzaam aan wat herstellen. Wellicht toch een goed moment om af tegen de trend in wat aan te kopen.

    fintech
  7. [verwijderd] 8 juni 2006 21:07
    De aanval op de $600 grens is vandaag ingezet. Goud tikte $607 aan. Momenteel ligt goud rondom $610 en zilver rondom $11,10.
    Vanmiddag maakte de ECB bekend de rente met 0,25% te verhogen (dus niet met 0,5%). Dit zou inmiddels al verdisconteerd moeten zijn in de aandelenkoersen. Ook de olies liepen vanmiddag licht terug. Light crude oil noteerde onder $70 en Brent oil tikte $68,20 aan. Angst voor inflatie als gevolg van hoge gronstofprijzen en stijgende rente zouden nu toch in de koersen verdisconteerd moeten zijn. Niets minder lijkt waar. Dit beursklimaat is momenteel alleen interessant voor de handel. Analisten blijven de koersen omlaag praten maar maken niet duidelijk waarom. Fundamenteel ziet het er goed uit. Bedrijven maken nog steeds winst en spreken over goede vooruitzichten. Ook economische indicatoren duiden op herstel. Dat de Verenigde Staten een stapje terug moeten doen was ook allang bekend.
    Het kan nooit lang meer duren of het herstel moet zijn intrede doen. Toch is een waarschuwing op zijn plaats. Als goud onder de $600 duikt kan het verder omlaag gaan. Als goud goed herstelt en doorzet komen op termijn nieuwe highs in zicht.
    Er lijkt momenteel alom verwarring te bestaan. Massaal verkopen doet de koersen dalen. Verstandig bijkopen (contrair handelen) met het oog op een aankomend herstel is mijn credo. Morgen de laatste beursdag van deze week. Eindelijk rust in de tent of volgt er toch nog zo'n weekje?
    Wees beducht dat een herstel niet de verliezen van de afgelopen tijd zal goedmaken en ook geen langdurig karakter heeft. Degenen die gehandeld hebben naar de wijsheid 'sell in May and don't forget to remember to come back in September' hebben dit keer gelijk gekregen. Dat zou dus betekenen dat vanaf september de koersen weer omhoog moeten gaan. Dan kan verstandig bijkopen op het huidige niveau geen kwaad.

    fintech
  8. [verwijderd] 9 juni 2006 11:58
    In de loop van de ochtend lijkt zich een bescheiden herstel (richting $612) in te zetten. Waar ik in eerdere postings enorme potentie voor goud schetste op langere termijn, naar niveau's van $2,000 - $4,000, word ik overruled door de visie van James Turk, in een artikel van Peter van Kleef.
    Zie bijgaande link
    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
    Dat wil ik toch niemand onthouden ?

    fintech
  9. [verwijderd] 9 juni 2006 22:34
    Ondanks dat de europese beursen vandaag herstelden sloot New York licht in de min. Goud teste met verve de $600 grens, bleef er net een paar dubbeltjes boven om uiteindelijk tegen $607 te sluiten.
    www.livecharts.co.uk/MarketCharts/gol...
    Dit zal deze maand mogelijk nog een aantal keren kunnen gebeuren. De grote vraag is of de $600 grens wordt weerstaan of genomen.
    Het weekend is begonnen.

    fintech
  10. [verwijderd] 13 juni 2006 09:29
    Goud gaat gewoon omlaag net als alle andere commodities. Alles gaat nu omlaag omdat er de afgelopen 3 jaar weer veel te overdreven is gereageerd en de beurzen daardoor veel te hoog zijn opgelopen. Zo simpel is het nu.
  11. [verwijderd] 13 juni 2006 20:39
    quote:

    Nijhuism schreef:

    Goud gaat gewoon omlaag net als alle andere commodities. Alles gaat nu omlaag omdat er de afgelopen 3 jaar weer veel te overdreven is gereageerd en de beurzen daardoor veel te hoog zijn opgelopen. Zo simpel is het nu.
    wonderdokter guy was nu weer eens te bullish
  12. [verwijderd] 13 juni 2006 22:42
    We moeten nu duidelijk een pas op de plaats maken. Goud richting $560.
    Ook de energiefondsen zijn net als de olieprijs dalend. Brentolie $66,70 en Light Crude oil $68,50.
    E.e.a. staat niet in verhouding tot te verwachten inflatiecijfers en de vraag naar grondstoffen is nog steeds hoog. De vraag is dus wanneer de 'lucht' er uit is. Pas daarna zal zich een herstel inzetten.

    fintech

  13. [verwijderd] 23 juni 2006 19:41
    Wallstreet is the worldwide leading indicator.
    De Europese beurzen blijven met argusogen de ontwikkelingen in Wallstreet volgen. Parmantig gaan de beurzen hier en elders in de wereld omhoog maar zodra Wallstreet in de min opent volgen we onmiddellijk.
    Dat spel zal zo blijven totdat er duidelijkheid is over de renteverhoging in Amerika (29 juni).
    Het gaat er vooral om dat de stijgende rente de de economische vooruitzichten onder druk zet. Wanneer de US$ gaat dalen is dat weer nadelig voor de export naar Amerika. Kortom ' fingerspizten' gevoel om de juiste maatregelen te treffen.
    Inmiddels probeert goud -ondanks een lagere dolar- uit het dal te klimmen. In de afgelopen dagen (21 juni) oplopend naar circa $593 en thans rond $584.
    Het is belangrijk dat goud eerst weer boven de $600 komt. Anders blijft het gevaar van een verdere daling richting $ 500 of zelfs daar onder bestaan. Bij een herstel kan op korte termijn een kleine $100 stijging plaatsvinden. Maar dat zal dan op korte termijn moeten gebeuren. Dat is overigens geen garantie dat het goud daarna, in augustus, niet wederom omlaag kan.
    Zilver volgt goud, of is het juist andersom ?
    Op 21 juni boven de $10,50, momenteel rond $ 10,30.
    Het herstel is broos.
    Pas in september zal duidelijk zijn of er van een uptrend sprake is. Tot dan kan het alle kanten uitgaan. Ook een tussentijdse krachtige rally behoort dus tot de mogelijkheden, afgewisseld door nieuwe winstnemingen.

    fintech
  14. [verwijderd] 29 juni 2006 21:58
    Financieel Nieuws van FD/Betten: Het beleidsbepalend comite van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (FOMC) heeft het toonaangevende Federal Funds-tarief verhoogd met 25 basispunten tot 5,25%. Dit heeft de Federal Reserve donderdagavond bekendgemaakt. In aanloop naar het besluit waren de verwachtingen hooggespannen. Ogen waren gericht op de toelichting op het besluit van Fed-voorzitter Ben Bernanke. De financiele markten hoopten hierin aanwijzingen te vinden voor toekomstige rentestappen. De angst bestaat dat een te hoge rente een rem zet op de economische groei.

    De indices 'vlogen' omhoog. De AEX was al vooruitgelopen en gesloten met een winst van 1,98%, De DJI staat nu +1,79% en de Nasdaq +2,73%.
    Goud heeft inmiddels de $600 aangetikt (noteert er nu iets onder) en zilver de $10,70.
    Ik ben zeer benieuwd of de markten opnieuw bullish worden of dat na een korte rally weer winstnemingen volgen.
    Goud dat aanvankelijk een eigen koers volgde, heeft zich de afgelopen tijd min of meer laten leiden door het sentiment op de beurzen en geen zelfstandige koers gevaren. Nog niet duidelijk is of goud zijn eigen weg zal hervatten. Degenen die rekening hielden met dit herstel (zie ook voorafgaande postings) kunnen wellicht profiteren van het lagere instapniveau in de afgelopen weken.

    fintech

  15. [verwijderd] 6 juli 2006 21:58
    Zoals eerder gemeld is nog steeds sprake van een trendmatige ontwikkeling die in de pas loopt met Wallstreet. Vanavond steeg de DJAI en goud ging mee, tikte ja zelfs $635 aan en zilver $11,60.
    Ten op zichte van medio juni toch een herstel van ca 13% voor het goud. Niet alleen interessant voor turbo beleggers maar ook voor fondsbeleggers zoals Merril Lynch en SGAM, die ook flink herstel laten zien. Het blijft niettemin volatiel en we zullen moeten afwachten hoe zich dit verder gaat ontwikkelen. Voor de lange termijn blijf ik optmistisch (2008: goud richting $1,000). Maar in de loop van deze of volgende maand kan er best wel weer een tussentijdse 'low' neergezet worden. Ben je de voorgaande low imiddels te boven dan zou je tijdelijk eieren voor je geld kunnen kiezen en later terug kunnen komen. Je kunt ook rustig blijven zitten en de blik op de langere termijn gericht houden.

    fintech
  16. [verwijderd] 11 juli 2006 22:54
    Voor degenen die toch wat in zilver en goud willen doen via turbo's, raad ik aan een veilig stop-loss niveau te kiezen. Dus voor zilver niet een stop-loss van EUR 10 maar bijvoorbeeld een stop-loss niveau van EUR 7,30. Weliswaar is de hefboom bij een stop-loss niveau van EUR 7,30 'slechts' 2,5 en bij die van EUR 10 liefst 5,6, maar dat is het verschil tussen wat rustiger slapen of over de dag heen actief de markt volgen. Er zijn ook tussenliggende stop-loss niveaus mogelijk. Nog wat rustiger en voor de wat langere termijn is de aanschaf van een zilvercertificaat. Wil je je daarenboven indekken tegen de dalende US dollar, kies dan voor een quantocertificaat.
    De verwachting ten aanzien van zilver is dat deze de US$ 13 zal doorbreken, maar dat kan best met enkele heftige bewegingen plaatsvinden, vandaar het advies rekening te houden met het stop-loss niveau.
    Goud volgt normaliter de beweging van het zustermetaal, dus daarvoor geldt grosso modo hetzelfde.
    Inmiddels beginnen goud en zilver weer enigszins een eigen koers te gaan. Het is voor mij niet direct duidelijk of er een relatie is met de stijgende olieprijs. Olie tikte de $75 aan, maar ook de dollar oogt momenteel sterk.
    In de loop van de middag zijn goud en zilver 'uitgebroken'. Goud koerst nu rondom $ 642 en zilver rondom $11,55.
    Uit de grafieken over de afgelopen weken blijken flinke fluctuaties mogelijk, maar de afgelopen weken is de langere termijn trend toch positief.
    Voor Goud op langere termijn kan men ook terecht bij Merril Lynch en SGAM. Daar blijft wel het eventuele dollarrisico bestaan.

    fintech.

  17. [verwijderd] 2 augustus 2006 00:35
    Nadat goud en zilver een kwakkelend bestaan leken te lijden in de afgelopen paar weken leek vanavond sprake van een 'uitbraak' van goud (tikte bijna $648 aan) en zilver dat door $ 11,70 grens is heen gegaan.
    Wellicht dat dit te maken heeft met de vanavond bekend gemaakte hogere inflatiecijfers in Amerika en de angst dat de FED volgende week (8 augustus) een nieuwe renteverhoging zal doorvoeren.

    Daarnaast gaan er geruchten dat de US Treasury de goudprijs omlaag heeft gemanipuleerd. Een bericht hierover staat in het forum Koffiekamer (The manipulation of the gold market). Zij verwijzen naar het volgende artikel.
    www.fnarena.com/index2.cfm?type=dsp_n...
    Dit voedt wederom geruchten dat de goudprijs op termijn veel hoger kan. Mr. Heller denkt dat de goudprijs naar $2.000 kan eind 2007.
    Ik houd vast aan mijn eerdere uitgangspunt van $800 richting 2008. Alles wat het meer zal zijn is mooi meegenomen.
    Ik verwijs ook naar mijn vorig bericht om geen al te grote risico's te nemen met turbo's met een hoge hefboom i.v.m. de volatiliteit. Ga veilig zitten en wacht rustig af.

    fintech
  18. [verwijderd] 2 augustus 2006 22:57
    Zilver stijgt door, inmiddels richting $12,15 en goud beweegt zich rond $652 na eerder $656 te hebben aangetikt.
    Of het koersdoel voor zilver van $13 al op korte termijn en zonder corrigerende bewegingen zal worden gehaald, laat zich moeilijk voorspellen, maar de trend lijkt gezet.
    Highs van boven de $14 werden gehaald op 20 april, 3, 5, 11, 12 en 13 mei waarna de correctie tot beneden $12,50 begon.
    Het dieptepunt lag op 14 juni (onder $10) en medio juli werd de $11,50 grens geslecht.

    Bekijk eens de grafieken op: www.kitco.com/charts

    fintech
  19. [verwijderd] 31 augustus 2006 23:04
    Goud, zilver en olie

    Na een kortdurende scherpe daling eerder deze week zorgde het bericht vandaag dat de Canadese gouddelver Goldcorp zijn Noord-Amerikaanse rivaal Glamis overneemt voor een verdere stijging van de goudprijs en voor een nog grotere stijging van de prijs van het zilver. Goud op dit moment richting $628 en zilver op weg naar het eerder door mij genoemde koersdoel van $13 (zie o.a. het bericht van 11 juli).
    Of dit een goed moment is om winst te nemen om later opnieuw in te stappen laat zich altijd moeilijk voorspellen. Het kan morgen verder stijgen maar er is na zo een stijging ook kans op winstnemingen.

    Nu olies dalen naar niveaus onder $70 biedt dat weer perspectief voor aankopen. Immers op langere termijn zal de trend up zijn.

    fintech
271 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 466 7.012
AB InBev 2 5.495
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.582 51.551
ABO-Group 1 22
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.132
Accentis 2 264
Accsys Technologies 23 10.589
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 188
ADMA Biologics 1 34
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 14 17.732
Aedifica 3 903
Aegon 3.258 322.688
AFC Ajax 538 7.087
Affimed NV 2 6.295
ageas 5.844 109.887
Agfa-Gevaert 14 2.049
Ahold 3.538 74.331
Air France - KLM 1.025 35.024
AIRBUS 1 11
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 467 13.036
Alfen 16 24.703
Allfunds Group 4 1.469
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.251
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 405
Altice 106 51.198
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.486 114.821
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.836 242.941
AMG 971 133.211
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 305 6.687
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 491
Antonov 22.632 153.605
Aperam 92 14.975
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 381
Arcadis 252 8.767
Arcelor Mittal 2.033 320.667
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 286
arGEN-X 17 10.296
Aroundtown SA 1 219
Arrowhead Research 5 9.731
Ascencio 1 26
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.108 39.089
ASML 1.766 106.525
ASR Nederland 21 4.452
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 485
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 32 13.647
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 64
Azerion 7 3.392

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 februari

    1. Economische groei Q4 vlpg (Jap)
    2. Handelsbalans december (eur)
    3. Wall Street gesloten op Presidents' Day volitaliteit verwacht
  2. 18 februari

    1. Reserve Bank of Australia rentebesluit (Aus)
    2. Greenyard Q3-cijfers
    3. Werkloosheid december (VK)
    4. Inflatie januari def. (Fra)
    5. ZEW economisch sentiment februari (Dld)
    6. Baidu Q4-cijfers (Chi)
    7. Empire State index februari (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht