Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Mediq Terug naar discussie overzicht

PREVIEW: OPG boekt lagere winst en EBIT in KW

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 24 juli 2008 16:04
    PREVIEW: OPG boekt lagere winst en EBIT in KW2


    AMSTERDAM (Dow Jones)--OPG Groep nv maakt vrijdag om 08.00 uur een nettowinst van EUR19,4 miljoen bekend over het tweede kwartaal van 2008, een afname van de EUR22,5 miljoen die in dezelfde periode in 2007 in de boeken werd gezet. Dat is de gemiddelde verwachting van drie door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde analisten. De winst voor rente en belastingen (EBIT) daalt naar verwachting tot EUR29,5 miljoen, van EUR32,0 miljoen een jaar terug. De omzet komt uit op EUR675 miljoen, versus EUR602,1 miljoen in het tweede kwartaal van 2007, denken de analisten. Zij kijken met belangstelling uit naar de resultaten van Pharmacy Netherlands. De effecten van het preferentiebeleid zal OPG in het tweede kwartaal nog niet voelen, aldus de analisten. Woensdag omstreeks 16.00 uur noteert het aandeel 6,0% lager op EUR13,09, terwijl de ASX met 1,9% daalt. (CVT)



    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

  2. forum rang 10 voda 24 juli 2008 16:39
    PREVIEW: OPG focus op Direct & Institutional en Nederland


    Door Carlie van Tongeren

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST



    AMSTERDAM (Dow Jones)--OPG maakt vrijdag een lagere EBIT en winst over het tweede kwartaal van 2008 bekend, denken drie door Dow Jones Nieuwsdienst gepolste analisten. De focus zal liggen op de divisies Direct & Institutional en Pharmacy Netherlands, tegen de achtergrond van het preferentiebeleid en de daarmee samenhangende juridische en publicitaire strijd.

    Drie door Dow Jones Nieuwsdienst gepolste analisten voorzien gemiddeld een nettowinst van EUR19,4 miljoen, een afname ten opzichte van de EUR22,5 miljoen die in dezelfde periode in 2007 in de boeken kon worden gezet. De winst voor rente en belastingen (EBIT) daalt naar verwachting tot EUR29,5 miljoen, van EUR32,0 miljoen een jaar terug.

    De omzet wordt wel hoger verwacht, op EUR675 miljoen, versus EUR602,1 miljoen in het tweede kwartaal van 2007. Dit cijfer wordt gedreven door autonome groei en de toevoeging van de acquisities van JP Medical, Kirudan, DiabetConcept, Hahn & Hahn, Hermedico en Byram, zo stelt analist Stefaan Genoe van Petercam. Frederike Kamphuis van ING Wholesale Banking wijst vooral op de toevoeging door Byram, dat voor het eerst een volledig kwartaal meetelt.

    Analist Danny van Doesburg van SNS Securities zegt zich met name te richten op de divisie Direct & Institutional, vanwege de recente acquisities. Verder gaat zijn aandacht uit naar de activiteiten in Polen. De resultaten van Pharmacy Netherlands zijn volgens hem niet heel erg interessant, omdat hier voor de tweede helft van het jaar allerlei veranderingen op het programma staan, waaronder het preferentiebeleid en de claw back-regeling. De effecten daarvan zullen in de tweedekwartaalcijfers nog niet voelbaar zijn.

    Genoe van Petercam verwacht niet dat OPG meer informatie geeft over het veelbesproken preferentiebeleid. Wel, zo stelt hij, zal Pharmacy Netherlands last hebben van het transitieakkoord. "Als resultaat daarvan zullen zowel de omzet als de EBIT in de divisie zijn gedaald."

    Ook ING-analiste Kamphuis is benieuwd wat de impact van de onrust op de Nederlandse farmaciemarkt is op de resultaten. Ze verwacht in elk geval een lagere EBIT.

    Op basis van het transitieakkoord verwacht ze tevens dat OPG de outlook ten aanzien van de EBIT voor het gehele jaar neerwaarts zal bijstellen. OPG gaat uit van een EBIT van EUR134-138 miljoen, stelde het bedrijf eerder. Kamphuis denkt dat OPG dat nu echter zal verlagen naar circa EUR130 miljoen, wat overeenkomt met haar EBIT-verwachting voor 2008.

    In september 2007 sloot de overheid een convenant met fabrikanten van generieke medicijnen, de innovatieve industrie, zorgverzekeraars en apothekers. Dit zogeheten transitieakkoord bevat afspraken over besparingen op de geneesmiddelenuitgaven van EUR340 miljoen in 2008 en nog eens EUR116 miljoen in 2009. Dit akkoord had ook in het eerste kwartaal van dit jaar een negatieve invloed op de resultaten.

    Het aandeel noteerde donderdag rond 16.30 uur 6,4% lager op EUR13,04, in een 2,2% lagere ASX.



    Door Carlie van Tongeren; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715200; carlie.vantongeren@dowjones.com

  3. forum rang 10 voda 25 juli 2008 16:26
    2e Update: OPG verlaagt winstverwachting voor 2008
    25 juli 2008, 12:19 uur | FD.nl/DJ
    (2e Update van eerder gepubliceerd bericht 'OPG boekt verlies door afboeking in KW2; verlaagt verwachting' om informatie van CEO en huidige koers toe te voegen.)

    Door Carlie van Tongeren

    Van FD.nl/DJ

    AMSTERDAM (FD.nl/DJ)--OPG Groep nv heeft zijn winstverwachting voor 2008 verlaagd. Dat maakt de distributeur van geneesmiddelen vrijdag bekend bij publicatie van de tweedekwartaalcijfers. Het bedrijf gaat nu uit van een bedrijfsresultaat (ebit) van euro 95 tot euro 100 mln, in plaats van euro 134-138 mln.

    In het tweede kwartaal van 2008 heeft OPG een nettoverlies van euro 166,6 mln geboekt, vergeleken met een nettowinst van euro 22,5 mln in dezelfde periode vorig jaar. Exclusief een bijzondere afboeking daalde de winst met 45%, tot euro 12,4 mln. Drie door FD.nl/DJ gepolste analisten gingen vooraf uit van een winst van euro 19,4 mln.

    De cijfers worden sterk beinvloed door een bijzondere afboeking van goodwill. Die heeft betrekking op de extreme prijsdaling op generieke geneesmiddelen, recente rechterlijke uitspraken en uitlatingen van de minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport over de toekomst van de vergoedingensstructuur in de Nederlandse apothekenmarkt, aldus OPG.

    "De strategie om om te gaan met het prefentiebeleid staat. Maar de omvang en de snelheid van de effecten van het prefentiebeleid hebben ons en markt verrast", zo licht bestuursvoorzitter Marc van Gelder in een persconferentie toe. Het feit dat OPG vooralsnog geen zicht heeft op een compensatieregeling, heeft geleid tot een afschrijving van euro 198 mln op Nederlandse apotheken.

    Het bedrijfsresultaat (ebit) bedroeg in de verslagperiode euro 176 mln negatief. Exclusief de bijzondere afboeking belandde de ebit op euro 22,0 mln, een daling van 31% ten opzichte van euro 32,0 mln vorig jaar. Analisten waren hier uitgegaan van euro 29,5 mln.

    "Forse prijsverlagingen ten gevolge van het preferentiebeleid, in combinatie met het vooralsnog uitblijven van volledige compensatie, veroorzaken een sterk drukkend effect op het bedrijfsresultaat van Apotheken Nederland", aldus OPG. "De overige segmenten liggen op koers en laten een gezonde groei zien."

    Het bedrijfsresultaat bij Apotheken Nederland daalde met 69% naar euro 6,2 mln. De divisie Direct & Institutional boekte een stijging van 40%, terwijl de divisies Apotheken Internationaal en Overig stijgingen van ruim 100% boekten tot respectievelijk euro 1,9 mln en euro 3,1 mln.

    De omzet voor de totale groep steeg daarentegen met 16% naar euro 698,4 mln van euro 602,1 mln in het tweede kwartaal van 2007. De analistenconsensus bedroeg hier euro 675 mln. Apotheken Nederland kende een omzetdaling van 6%, terwijl Apotheken Internationaal en Direct & Institutional stijgingen van 25% en 45% realiseerden.

    De recente, grote acquisitie van het Amerikaanse Byram heeft binnen het directe kanaal een bijdrage aan de omzetgroei geleverd van 36 procentpunt. De overige 9 procentpunt werd verzorgd door autonome groei.

    Daarnaast deed OPG onlangs een aantal kleinere acquisities, zoals het Deense Hermedico, het Noorse Medrek en Calea Nederland. "We gaan de komende periode door met het doen van kleine acquisities in het directe kanaal", zegt de bestuursvoorzitter. "Daarbij denken we vooral aan landen waar we al zitten: Duitsland, Denemarken, Noorwegen en de Verenigde Staten." Verder kan hij geen concrete uitspraken doen over geplande overnames. Wel zegt de CEO op financieel vlak "voldoende armslag" te hebben om dat acquisitiebeleid te vervolgen.

    Binnen de divisie Apotheken Internationaal heeft Polen, dat vorig jaar een "moeilijk jaar had vanwege politieke omstandigheden", het dit kwartaal goed gaan, aldus financieel directeur Hans Janssen. De autonome omzetgroei bedroeg 13%, boven marktniveau. "Het herstructureringsplan loopt goed; we gaan de goede richting op", aldus Janssen.

    De winstwaarschuwing die OPG vandaag afgaf, wordt veroorzaakt door een afname van de ebit met euro 34 mln van Apotheken Nederland en voor euro 5 mln vanuit de overige segmenten.

    Het preferentiebeleid dat per 1 juni van kracht is, leidt tot een structureel negatief effect op het bedrijfsresultaat in 2008 van zo'n euro 24 mln (op jaarbasis circa euro 42 mln). Daarbovenop komen dit jaar daaraan gerelateerde eenmalige kosten van euro 4 mln. Additionele prijsmaatregelen leiden tot een negatief effect van euro 7 mln. Lager dan verwachte omzetten en additionele kosten vanwege de gewijzigde marktomstandigheden drukken het bedrijfsresultaat daarbinnen ten slotte met euro 8 mln.

    OPG doelt daarmee op "verhoogde marketinginspanningen en het kostenbesparingsprogramma" en kosten voor ketenbouw en ICT die hoger uitkomen dan verwacht. De opschorting van de claw back per 1 juli zorgt voor een positieve noot, van euro 9 mln.

    De daling van euro 5 mln vanuit de overige segmenten is ten slotte gerelateerd aan de koerdaling van groothandel Anzag, waar OPG een belang in heeft.

    Wat betreft de omzet verwacht OPG voor het hele jaar nu een toename van 9% in plaats van 10%, vooral vanwege de prijsverlagingen bij Apotheken Nederland door het preferentiebeleid. In relatie tot die divisie, stelt OPG dat de reorganisatie, een reductie met 250 FTE, is gestart. Dit is ook een rechtstreeks gevolg van het preferentiebeleid, aldus Van Gelder. In de persconferentie licht de CEO toe dat er 10% gedwongen ontslagen zullen vallen. Dit leidt in 2009 tot kostenbesparingen van euro 9 mln en euro 15 mln in 2010, zo maakt OPG vandaag bekend.

    Het interim-dividend blijft gehandhaafd op euro 0,17 per aandeel.

    Het aandeel OPG noteert vrijdag omstreeks 12.10 uur 6,8% lager op euro 12,12, terwijl de ASX met 1,75 daalt.

    Door Carlie van Tongeren; FD.nl/DJ; +31 20 5715200; carlie.vantongeren@dowjones.com

    Actuele koers OPG GROEP: 12,08 (-7,08%)

    Metadata
  4. forum rang 10 voda 25 juli 2008 16:28
    TAXATIES OPG: Petercam verlaagt advies van 'add' naar 'hold'
    25 juli 2008, 11:28 uur | De Financieele Nieuwsdienst/bn
    AMSTERDAM (fd.nl) - Overzicht van (gewijzigde) taxaties en/of aanbevelingen OPG na tweedekwartaalcijfers 2008 (25 juli):
    BINNENLANDSE EFFECTENHUIZEN
    *** (25/07) Petercam
    Advies: hold (add)
    Motivatie: De tweedekwartaalcijfers van 2008 en de prognose voor het gehele jaar van OPG zijn lager dan de analisten hadden verwacht vanwege lagere resultaten bij Pharmacies Netherlands. Volgens de analisten impliceert de huidige waardering negatieve waarde van Pharmacies Netherlands. In hun ogen is dit op lange termijn niet realistisch, aangezien dit het einde impliceert van de farmaciesector in Nederland op lange termijn. De analisten verlagen het advies van 'add' naar 'hold' ondanks de waarde van het aandeel op lange termijn.

  5. forum rang 10 voda 25 juli 2008 16:29
    Rechtszaak OPG en verzekeraar UVIT op 31 juli
    25 juli 2008, 12:37 uur | FD.nl/DJ
    Door Carlie van Tongeren

    Van FD.nl/DJ

    AMSTERDAM (FD.nl/DJ)--Verzekeraar UVIT heeft een rechtszaak aangespannen tegen OPG Groep nv, die op 31 juli aanstaande dient. Dat zegt bestuursvoorzitter Marc van Gelder vrijdag tijdens de persconferentie naar aanleiding van de tweedekwartaalcijfers.

    De zaak die het fusiebedrijf van Unive en VGZ-IZA-TRIAS heeft aangespannen, heeft betrekking op het aanbieden van geneesmiddelen onder een eigen label, zoals OPG doet en wil blijven doen.

    Via een tenderprocedure zijn er fabrikanten aangewezen voor de levering van 36 generieke middelen. OPG werkt echter met andere fabrikanten. Wel doet OPG dat naar eigen zeggen tegen de vastgestelde prijs.

    Bestuursvoorzitter Van Gelder stelt dat, door over te gaan op een andere fabrikant en dus andere middelen en/of verpakkingen, de 'therapietrouw' van gebruikers afneemt. Volgens hem is het zo dat meer mensen hun medicijnenkuur niet afmaken, wanneer je de verpakking of het middel wijzigt.

    Overigens is dit niet de enige rechtszaak die OPG recentelijk heeft gehad of nog voor de deur heeft staan. Op 31 juli dient er ook een hoorzitting, geinitieerd door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), inzake een verhoging van de compensatieregeling.

    OPG verloor eerder samen met farmacieketens en groothandels een rechtszaak over de implementatie van het preferentiebeleid. Daartegen gaan de partijen echter in beroep.

    Daarnaast werd er namens de KNMP een rechtszaak gewonnen, waardoor de claw back regeling voorlopig is afgeschaft. Uit de resultaten van vrijdag bleek dat dat voor OPG een voorlopig dempend effect heeft op de negatieve effecten van het preferentiebeleid van euro 9 mln.

    OPG verlaagde vandaag bij de tweedekwartaalcijfers zijn winstverwachting voor de rest van het jaar. Het bedrijf gaat voor 2008 uit van een ebit van euro 95-100 mln, terwijl eerder euro 134-138 mln werd voorzien. De verlaging is voor het grootste gedeelte gerelateerd aan het Nederlandse preferentiebeleid.

    Het onlangs van kracht geworden preferentiebeleid houdt in dat verzekeraars voor bepaalde werkzame stoffen alleen nog de laagst geprijsde generieke geneesmiddelen zullen vergoeden. Dat moet leiden tot een aanzienlijke prijsdaling op generieke geneesmiddelen.

    Door Carlie van Tongeren; FD.nl/DJ; +31 20 5715200; carlie.vantongeren@dowjones.com

    Actuele koers OPG Groep: 12,08 (-7,08%)

    Metadata
  6. forum rang 10 voda 25 juli 2008 16:54
    Apotheker voelt pijn van goedkoop medicijn
    M a i n story, met foto

    AMSTERDAM (ANP) - Apotheken zuchten onder het nieuwe
    medicijnenbeleid, dat zorgverzekeraars verplicht tot
    prijsbewustheid. Het beursgenoteerde OPG, de grootste uitbater
    van apotheken in Nederland, maakte vrijdag bekend 250 banen te
    schrappen als gevolg van dit beleid.

    De onderneming, ook actief als groothandelaar in
    geneesmiddelen, moest fors afboeken op de waarde van zijn
    Nederland apotheken. Daardoor leed het in tweede kwartaal een
    nettoverlies van bijna 167 miljoen euro op een omzet van ruim
    698 miljoen euro. OPG verlaagde de winstprognose voor heel 2008.
    Op de beurs in Amsterdam kelderde het aandeel OPG met 7 procent.

    Volgens het wettelijk geldende 'preferentiebeleid', moeten
    zorgverzekeraars elk half jaar per werkzame stof de goedkoopste
    geneesmiddelen aanwijzen. Alleen die medicijnen worden vergoed.
    Duurdere medicijnen komen voor rekening van de patiënt.

    Daar komt bij dat een aantal medicijnen fors in prijs zijn
    gedaald, een aantal patentloze zelfs met 80 tot 90 procent.
    Cholesterolverlager Simvastatine bijvoorbeeld kostte in 2003 49
    euro per doosje. Begin van dit jaar was de prijs gezakt naar 8
    euro en inmiddels gaat het voor 1,25 euro over de toonbank.

    Apothekers konden jarenlang rekenen op een bonus van
    farmaceuten als zij hun medicijn verstrekten. Die inkomsten
    vallen nu weg, zonder dat de overheid compensatie biedt.

    Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft de Nederlandse
    Zorgautoriteit (NZa) gevraagd onderzoek te doen naar de
    inkoopvoordelen van apotheken, voordat hij een beslissing neemt
    over eventuele compensatie. Die beslissing wordt pas in november
    verwacht. OPG-topman Marc van Gelder rekent erop ,,dat de
    redelijkheid zal zegevieren''. De topman wijst erop dat
    gemiddeld een apotheek achtduizend patiënten bediend. Dat is
    Europees gezien zeer efficiënt, aldus de OPG-topman. ,,Willen de
    politiek en de zorgverzekeraars dat op het spel zetten? Ik denk
    het niet.''

    Volgens Van Gelder is een aantal apothekers in financiële
    problemen geraakt . ,,Per apotheek is er ongeveer een tekort van
    200.000 euro door het preferentiebeleid. Dan is het voor jonge
    startende apothekers moeilijk het hoofd boven water te houden.''
    Met een aantal van zijn klanten heeft OPG betalingsregelingen
    getroffen.

    De interesse van zelfstandige ondernemers om een apotheek
    over te nemen, is volgens Van Gelder drastisch afgenomen. ,,De
    markt is gewoon tot stilstand gekomen wegens de onzekerheid.'' .
    OPG moest zelf 198 miljoen euro afboeken op de waarde van eerder
    overgenomen apotheken.

    De topman is op zich niet tegen het nieuwe beleid. ,,We
    willen ook naar een geliberaliseerde markt en onderhandelen met
    verzekeraars. Maar dan moet zowel op prijs als op kwaliteit
    gebeuren en niet zoals nu alleen op prijs.''

    Bovendien bestaat in de branche de vrees dat patiënten vaker
    van medicijn moeten veranderen als de zorgverzekeraars
    regelmatig beslissen een andere goedkoper medicijn te gaan
    vergoeden.

    Bij OPG werken vierduizend mensen. Het concern wil de
    aangekondigde banenreductie grotendeels via natuurlijk verloop
    uitvoeren. Van Gelder sluit niet dat de inkomstenderving bij de
    Nederlandse apotheken noopt tot verdere maatregelen, afhankelijk
    van het besluit van minister Klink.

    ((ANP Redactie Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20
    504 5999))
6 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 466 7.158
AB InBev 2 5.544
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.582 52.485
ABO-Group 1 25
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.132
Accentis 2 267
Accsys Technologies 23 10.930
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 193
Adecco 1 1
ADMA Biologics 1 34
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 14 17.890
Aedifica 3 927
Aegon 3.258 323.201
AFC Ajax 538 7.092
Affimed NV 2 6.306
ageas 5.844 109.908
Agfa-Gevaert 14 2.074
Ahold 3.538 74.357
Air France - KLM 1.025 35.322
AIRBUS 1 12
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 467 13.057
Alfen 16 25.485
Allfunds Group 4 1.523
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.251
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 426
Altice 106 51.198
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.486 114.826
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.837 244.233
AMG 972 134.717
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 305 6.753
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 501
Antonov 22.632 153.605
Aperam 92 15.103
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 387
Arcadis 252 8.808
Arcelor Mittal 2.035 321.075
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 287
arGEN-X 17 10.375
Aroundtown SA 1 221
Arrowhead Research 5 9.757
Ascencio 1 30
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.108 39.692
ASML 1.767 112.070
ASR Nederland 21 4.522
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 522
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 32 14.323
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 67
Azerion 7 3.463

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 april

    1. Consumenten- en producentenprijzen, maart (Chi)
    2. Industriële productie, februari (NL)
    3. Fagron cijfers eerste kwartaal en beleggersdag
    4. Aalberts jaarvergadering
    5. Van Lanschot Kempen bava (kapitaalteruggave)
    6. Inflatie, maart (VS) volitaliteit verwacht
    7. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    8. TSMC, omzetcijfers maart
  2. 11 april

    1. Faillissementen, maart (NL)
    2. Inflatie, maart (Dld)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht