Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

SNS Reaal Terug naar discussie overzicht

hetze tegen SNS

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Forecast2006 31 december 2012 14:05
    Beste lezers,

    Welke partij is bezig met een Hetze tegen SNS Reaal?

    Welke partij heeft hier baat bij?

    Is er een overname kandidaat die dit tegen de laagste koers gaat proberen?

    Hoor graag wat je hier van weet?

    Kind regards,

    Forecast.
  2. e87 31 december 2012 15:13
    Geen idee heb ook dat gevoel. SNS is toch wel meer waard als een eurootje per aandeel? Ik zit er voor 2 euro in.
  3. [verwijderd] 31 december 2012 15:52
    Er zijn vermoedelijk wel wat lieden die meer weten maar die houden hun mond stijf dicht en zetten die wetenschap zeker niet op dit forum.

    Wie er achter zit(als dat al het geval zou zijn) kan dus niet achterhaald worden tenzij bij toeval als iemand kwaadwillig wordt ofzo maar het kunnen niet al te veel partijen zijn en degenen die op SNS azen(dat zijn dus geen overnamekandidaten maar potentiële gegadigden voor een overname) worden uiteraard als eersten aangekeken.

    En dan scoren enkele banken hier te lande behoorlijk hoog.

    En wat de CEO ontkent doet niet terzake; dat fenomeen is inmiddels in Nederland ingeburgerd.
  4. s.lin 31 december 2012 16:01
    SNS hekelt NRC, krant brengt opnieuw bericht over bank
    31 December 2012 15:16 |
    Vijf pagina's heeft SNS Reaal nodig om duidelijk te maken wat er allemaal niet klopt aan het bericht van NRC Handelsblad van zaterdag. De krant zelf gaat vandaag gewoon door met de berichtgeving.

    SNS Reaal is in 2010 niet door Ernst & Young (E&Y) geadviseerd om 1,2 miljard euro af te schrijven op de vastgoedpoot Property Finance. Dat schrijft de topman van de financiële instelling, Ronald Latenstein, in een brief aan de hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Die krant maakte zaterdag melding van de waarschuwing van de adviseurs.

    Advies Ernst & Young
    In het artikel in NRC Handelsblad van zaterdag staat dat als SNS het advies wel had opgevolgd, ze direct bij de overheid om financiële steun had moeten vragen om overeind te blijven.

    Volgens SNS ging het bij de adviezen van E&Y om stresstesten, waaruit mogelijke verliezen naar voren komen. Die verliezen mogen volgens de bank en verzekeraar volgens de boekhoudregels (IFRS) niet als voorziening worden genomen. Dit in tegenstelling tot kredietverliezen die zich daadwerkelijk manifesteren.

    Onjuist en verouderd
    Latenstein haalt in zijn brief (zie pdf) hard uit naar NRC. Volgens de bestuursvoorzitter heeft SNS te weinig tijd gekregen om op vragen van de krant in te gaan en is de informatie waarop de berichtgeving is gebaseerd, ‘grotendeels onjuist en verouderd'. “Tot onze verontwaardiging hebben wij zaterdagochtend 29 december jl. in uw krant moeten lezen dat de uitgebreide antwoorden die wij hebben aangeleverd op geen enkele wijze lijken te zijn meegenomen in de - niet anders dan tendentieus en onnodig schadelijk te noemen – berichtgeving over SNS REAAL.”

    Berichtgeving in NRC
    SNS heeft geëist dat NRC de brief zou plaatsen. De krant heeft maandag een klein gedeelte uit de brief gepubliceerd.

    Dat is niet het enige wat NRC deze maandag in haar krant over SNS schrijft: in het voorpagina-artikel en in een achtergrondverhaal schrijft NRC maandag over mogelijke betrokkenheid van SNS bij een groot strafrechtelijk onderzoek in Frankrijk naar oplichting met vakantiewoningen: een makelaar in het zuiden van het land zou de woningen hebben verkocht tegen een bedrag tot 40 procent boven de feitelijke waarde.

    SNS Reaal zegt pas sinds begin 2012 van het fraudeonderzoek op de hoogte te zijn.

    Commentaar NRC
    Naar aanleiding van de berichtgeving van zaterdag en van maandag schrijft NRC Handelsblad tevens een commentaar in de maandagkrant: “SNS Reaal leeft in geleende tijd. De bank en verzekeraar voert een overlevingsstrijd die snel moet worden beslist […] de problemen van SNS Reaal zijn rechtstreeks te herleiden tot de overname en de daaropvolgende gestage expansie van vastgoedfinancier Property Finance. In een reconstructie afgelopen weekeinde in deze krant vielen ten minste twee dingen op: de tekortschietende interne organisatie en het soms onverklaarbare optimisme over de internationale financieringen […].”

    Vereniging van Effectenbezitters
    De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) riep SNS maandag op een buitengewone aandeelhoudersvergadering te organiseren, om beleggers ‘te informeren over de strategie, vergezeld van een zinvolle financiële rapportage'.

    bnr.nl
  5. [verwijderd] 31 december 2012 16:05
    'Half februari duidelijkheid over SNS Reaal'
    Gepubliceerd: Monday 31 December 2012 16:00

    HILVERSUM (AFN/RTLZ) - De Nederlandsche Bank verwacht dat uiterlijk half februari de knoop is doorgehakt voor de redding van SNS Reaal en haar dochterondernemingen. Dat meldde RTLZ maandag op basis van bronnen binnen de bank en verzekeraar.

    De centrale bank stelt tegenover de tv-zender dat half februari geen toeval is. Dan presenteert het bedrijf namelijk de resultaten over 2012. SNS gaf zelf eerder al aan dat in december 2012 of januari 2013 een oplossing wordt aangekondigd.

    SNS dreigt te bezwijken onder de slechte prestaties van de divisie Property Finance. De verliezen zijn te groot voor het moederconcern om ze te kunnen opvangen. Zelfs als gezonde dochters als ASN, Zwitserleven en Reaal worden verkocht, blijft er nog een negatief eigen vermogen over voor het moederbedrijf.
  6. [verwijderd] 31 december 2012 16:14
    voor de iex leden die geen abonnement hebben op de nrc-handelsblad.
    poster heeft dit jaar zelf geen bankaandelen maar kent de louche onroerendgoedhandel.
    pag.5
    SNS Reaal Franse pers publiceerde jarenlang over fraude bij bouwprojecten; in 2012 spreekt SNS Reaal intern de vrees uit via vastgoeddochter bij proces betrokken te raken

    Jerôme en Anne Billot hadden tien jaar geleden al eens een vakantiewoning gekocht. Fransen kopen die wel vaker, als belegging. Het land heeft aantrekkelijke fiscale regelingen die bedoeld zijn om met name zelfstandig ondernemers te helpen een fatsoenlijk pensioen op te bouwen.

    Het echtpaar woont in Marseille. Hij (44) is anesthesist en zij (44) is verpleegkundige. Ze hebben een volwassen dochter en eentje van 6 jaar. Toen de makelaar die hun het eerdere appartement had verkocht, in de zomer van 2007 in korte tijd drie keer belde om te zeggen dat er nu een ultieme beleggingsmogelijkheid was, zei Jerôme Billot: kom maar langs. Hij kende meer medisch specialisten die op de aanbieding waren ingegaan.

    De makelaars van kantoor Apollonia kwamen op een middag vijf uur lang bij het echtpaar op bezoek om de belegging toe te lichten, vertelt de anesthesist. Billot: „Ze praatten heel snel. Ze wisselden telkens van euro’s naar francs en terug. Ze vroegen ons stapels nog oningevulde papieren te tekenen. Met gegarandeerde huuropbrengsten en de belastingvoordelen zou het een ideale belegging zijn. Toen ze weggingen, namen ze alle papieren mee. Zij zouden alles regelen met de bank. Eerlijk gezegd wisten we niet precies waarvoor we hadden getekend.”

    Een paar maanden later zag Billot voor het eerst een overzicht van de bank. Hij en zijn vrouw bleken veertien appartementen te hebben gekocht, waarvan twee in het zonnige Roquebrun-sur-Argens aan de Côte d’Azur. De huurinkomsten en het belastingvoordeel wogen lang niet op tegen wat ze maandelijks aan hypotheek moesten aflossen. Hij belde de bank direct om alles terug te draaien. Inmiddels heeft de bank beslag gelegd op hun huis en andere bezittingen. De bank zegt nog 3,2 miljoen euro van het echtpaar tegoed te hebben.

    Makelaarskantoor Apollonia is inmiddels de spil in een van de grootste fraudeschandalen met vakantiewoningen in Frankrijk. Het kantoor zou de vakantiewoningen tot 40 procent boven de feitelijke waarde aan particulieren hebben verkocht. Gegarandeerde huuropbrengsten werden niet uitbetaald, of waren lager dan beloofd. Ook zou de makelaar steeds met een enkele leningaanvraag van een koper bij meerdere banken leningen hebben aangevraagd om zo uit naam van een koper zo veel mogelijk woningen te kunnen verkopen. Documenten zouden zijn vervalst om eventuele schulden en leningen van kopers te verbergen.

    Het schandaal breidde zich al snel uit. Justitie doet sinds 2008 onderzoek naar de betrokkenheid van notarissen, makelaars en projectontwikkelaars in heel het land. Nu blijkt dat niet alleen Franse instellingen bij de zaak zijn betrokken. Vastgoeddochter SNS Property Finance van bank en verzekeraar SNS Reaal was tot 2010 mede-eigenaar van het vastgoedbedrijf, dat via makelaar Apollonia de appartementen in het zonnige Roquebrun en in andere Franse zonnige en sneeuwoorden verkocht. De kopers van de appartementen kregen niet wat hun beloofd was. En omdat ze de appartementen met geleend geld hadden gekocht, zitten velen nu met schulden die ze niet kunnen aflossen. Twee gedupeerden zouden volgens Franse media zelfmoord hebben gepleegd.

    Hoe kwam SNS hierin terecht? De aanwezigheid van de bank in Frankrijk begint met de overname van Bouwfonds Property Finance in 2006. Er ontstaat een nieuwe vastgoeddochter SNS Property Finance, die het financieren, ontwikkelen en exploiteren van vastgoed in het buitenland enthousiast voortzet, waaronder Océanis. Dat is het grootste project van de bank in Frankrijk en is genoemd naar de Franse projectontwikkelaar Océanis. Het gezamenlijk vastgoedbedrijf Océanis SNSPF heet tot en met 2006 nog ODB, met de B van Bouwfonds dus.
  7. [verwijderd] 31 december 2012 16:16
    vervolg:
    Net als veel andere buitenlandse bouwprojecten van SNS kenmerkt ook dit project zich door een slecht beheer van grote, risicovolle kredieten. Het is niet duidelijk of medewerkers van de vastgoeddochter zich hebben verrijkt. Zeker is dat de vele makelaars, projectontwikkelaars en verhuurders met wie Océanis SNSPF samenwerkte, miljoenen aan de vakantiewoningen in bijvoorbeeld Roquebrun hebben verdiend. Ten koste van particulieren als het echtpaar Billot, maar ook ten koste van SNSPF.

    Het project Océanis behelst ongeveer zeventien projecten met appartementen, vakantieparken, hotels en bijbehorende parkeerplaatsen. Een ervan betreft de bouw en exploitatie van ruim 300 appartementen in Roquebrun, met op het complex een zwembad en een parkeergarage onder de grond. Een folder met lachende mensen prijst het project aan als een ideale investering.

    Maar al vrij snel gaat het mis. Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf betaalt te veel geld voor de bouwgrond in Roquebrun. Moederbedrijf Océanis koopt de grond in 2004 voor 1,1 miljoen euro. Een jaar later verkoopt Océanis de bouwgrond voor meer dan het driedubbele aan het gezamenlijke vastgoedbedrijf dat er 3,7 miljoen euro voor betaalt. Dit blijkt uit de koopovereenkomst, in het bezit van deze krant.

    De Nederlanders financieren de dure bouwgrond zonder officiële leningsovereenkomst. Het blijkt tekenend voor de rest van het project. Er wordt bijvoorbeeld vervolgens een lening verstrekt voor de bouw van de appartementen, op voorwaarde dat de helft ervan wordt voorverkocht. Het geld wordt overgemaakt zonder dat duidelijk is of dit daadwerkelijk het geval was, blijkt uit een ander intern document van de bank.

    Als de Franse zakenpartner in geldnood zit, trekt SNS de portemonnee. Océanis gebruikt het geleende geld vooral voor beloningen en om andere financiers tevreden te stellen. De Fransen komen in 2007 bijvoorbeeld miljoenen euro tekort. Het bedrijf vraagt aan de Nederlandse zakenpartner een vooruitbetaling. In een kort bericht vanaf zijn vakantieadres laat de directeur Zuid-Europa van SNSPF, Michiel Olland, op 17 juli via zijn Blackberry weten akkoord te gaan met de vooruitbetaling van „de gevraagde 3 miljoen euro voor managementfees”. Eenderde ervan zal bestemd zijn voor beloningen in het project in Roquebrun.

    De Nederlandse vastgoeddochter heeft via het gezamenlijk vastgoedbedrijf zaken gedaan met personen en bedrijven die in verband worden gebracht met fraude. Eigenaar Patrice Cavalier van Océanis wordt al in 2007 in Franse media genoemd in een andere fraudezaak. Drie van de vier makelaars die jarenlang de grootste beloningen opstrijken van Océanis SNSPF zijn betrokken in het landelijke justitieel onderzoek.

    Er gaat in de loop der jaren 28 miljoen euro aan commissies van het gezamenlijk vastgoedbedrijf naar Apollonia en 3,6 miljoen euro naar een makelaar die Omnium heet. Die wordt in 2008 eveneens verdacht van oplichting. Ook aan twee verdachte notarissen zijn miljoenen betaald. De beloningen die Océanis SNSPF uitbetaalt in alle projecten zijn sowieso extreem hoog, blijkt uit interne documenten. Gemiddeld maken ze ruim een kwart uit van de projectkosten.

    Het patroon van slecht beheer door SNS herhaalt zich ook in bijvoorbeeld de skioorden Flaine en Vallorcine.

    SNS Property Finance is er eerst alleen financier van de bouw van de viersterren toeristenverblijven. Net als in andere projecten heeft de oorspronkelijke eigenaar weinig eigen geld en krijgt toch een flinke lening mee. Er wordt afgesproken dat de bouw pas start als de helft van de woningen is verkocht. In de leningaanvraag staat dat dit niet is gehaald, maar wel bijna: 47 procent van de woningen in Flaine is voorverkocht. De lening wordt verstrekt. Later blijkt dat slechts 5 van de 55 woningen zijn voorverkocht. Uiteindelijk wordt SNSPF zelf eigenaar van de skiverblijven. Sinds 2011 probeert ze ervan af te komen.

    Na het besluit van de bank en verzekeraar om alle activiteiten in het buitenland af te bouwen, trekt de vastgoeddochter zich uiteindelijk in de zomer van 2010 terug uit het gezamenlijk vastgoedbedrijf. Sindsdien heeft SNS nog bijna 60 miljoen euro tegoed van de Franse zakenpartner.

    In een memo van 26 juli 2011 bekijkt de afdeling risicomanagement van SNS Property Finance een nieuw voorstel om deze lening te herstructureren. Daarin staat: de herstructurering „leidt er overigens niet per definitie toe dat alle leningen terugbetaald zullen worden. Het is niet onwaarschijnlijk dat er een restverlies zal zijn”. De Franse projectontwikkelaar verkeert inmiddels aan de rand van faillissement.

    Océanis is een van de veertien projecten die op verzoek van de bank door forensisch bureau Holland Integrity Group zijn onderzocht. Het is onduidelijk wat de bank met de bevindingen heeft gedaan. SNS zegt niet in te gaan op individuele dossiers en specifieke transacties.

    Het strafonderzoek naar fraude met vakantiewoningen wordt jarenlang breed uitgemeten in de Franse media, maar gaat aan het hoofdkantoor van SNS Reaal voorbij. In een schriftelijke beantwoording van vragen van deze krant stelt de bank pas sinds het begin van dit jaar op de hoogte te zijn van de zaak, via Franse media. Onder meer het Franse dagblad Le Monde schrijft er al sinds begin 2009 regelmatig over.

    Pas op 7 juni 2012 wordt in een intern document van de bank voor het eerst de vrees uitgesproken dat de vastgoeddochter in het Franse schandaal wel eens „medeschuldige” zou kunnen worden. De bank heeft er nooit iets over naar buiten gebracht.
  8. [verwijderd] 31 december 2012 16:24
    de volledige tekst van de voorpagina.
    beter is om de krant van vandaag aan te schaffen, dus hup sns- effectenbezitters op naar b.v. de dichtbijgelegen ahold.

    SNS mogelijk betrokken bij Franse strafzaak

    Amsterdam.

    Door onze redacteuren Tom Kreling en Esther Rosenberg | pagina 1

    Bank en verzekeraar SNS Reaal houdt er rekening mee te worden betrokken bij een groot strafrechtelijk onderzoek in Frankrijk naar oplichting met vakantiewoningen. In een vertrouwelijk document van de bank van 7 juni 2012 adviseert een interne commissie aan de raad van bestuur een Franse jurist in te schakelen „om het risico te beoordelen dat SNSPF als medeschuldige wordt aangemerkt”. SNS Property Finance is het dochterbedrijf van de bank dat vastgoed financiert. Het is geen verdachte in het lopende strafonderzoek, maar deed wel zaken met verdachte bedrijven, waaraan het hoge commissies betaalde.

    Het Franse strafonderzoek begon in 2008 na klachten van particulieren over oplichting met vakantiewoningen door een makelaar in het zuiden van het land, Apollonia. Die zou de vakantiewoningen hebben verkocht tegen een bedrag tot 40 procent boven de feitelijke waarde. Afspraken over huuropbrengsten kwam hij niet na. Ook zouden documenten zijn vervalst. Het strafonderzoek werd uitgebreid naar betrokken projectontwikkelaars, notarissen en banken in het land. Honderden gedupeerden meldden zich, velen met grote schulden. Twee gedupeerden zouden volgens Franse media zelfmoord hebben gepleegd.

    Apollonia verkocht onder meer vakantiewoningen voor het vastgoedbedrijf Océanis SNSPF. Dat was tot 2010 het gezamenlijk vastgoedbedrijf van SNSPF en een Franse projectontwikkelaar, Océanis.

    SNS Reaal zegt pas sinds begin 2012 van de fraudezaak op de hoogte te zijn, via Franse media. Onder meer het dagblad Le Monde bericht al sinds 2009 over de zaak. Het project Océanis is een van de veertien vastgoedprojecten die de bank door een forensisch bureau liet onderzoeken. De bank heeft nog 60 miljoen euro tegoed van de projectontwikkelaar, die op de rand van een faillissement verkeert.
  9. [verwijderd] 31 december 2012 17:48
    In het 4e kwartaal heeft de vastgoedtak een enorm verlies geleden. Overal treedt er fraude op en in beslagnames. Dit gaat SNS veel geld kosten.
    Sjoerd van Keulen heeft de Bouwfonds Property Finance overgenomen, maar realiseerde niet dat je dan in hefbomen belegd. Over de activa loop je enorme risico's. De toenmalige topman zag dat compleet over het hoofd. Hoe is het mogelijk en dat nog bij een bankinstelling. Dat de heer van Keulen de plank volledig mis sloeg bleek wel uit zijn loftrompet dat er 30 miljoen euro was bespaard, dit door goede onderhandelingsvaardigheden van SNS. Hebben ze wel naar de risico's gekeken, die zijn vele malen hoger.

    In oktober 2006 stak toenmalig bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen van SNS Reaal de loftrompet over Bouwfonds Property Finance. SNS nam deze vastgoedfinancieringstak voor 810 miljoen euro over van ABN Amro. Dat was voor 30 miljoen euro minder dan aanvankelijk aangekondigd en volgens Van Keulen kwam dat onder meer door de onderhandelingsvaardigheden van SNS.

    Maar die 30 miljoen is een schijntje vergeleken met de verliezen die SNS met de overgenomen activiteiten zou boeken. Want die belopen inmiddels 860 miljoen euro, méér zelfs dan de gehele overnamesom die SNS voor Bouwfonds Property Finance betaalde.

    "We hebben alle vertrouwen in een zonnige toekomst", zei Van Keulen in oktober 2006. Maar dat bleek ten onrechte. Het staartje van 2006, heel 2007 en 2008, droeg Property Finance nog aan de winst van SNS Reaal bij, voor in totaal 120 miljoen euro.

    Maar die totale winstbijdrage werd in 2009 weggevaagd. De crisis op de financiële markten die in de tweede helft van 2008 inzette, bezorgde de vastgoedtak van SNS over 2009 een verlies van 219 miljoen euro. En die verliezen liepen in de maanden daarna alleen maar verder op.

    In 2010 verdrievoudigt het verlies bij Propery Finance, tot 643 miljoen euro. Door de financiële crisis moet SNS afschrijvingen doen op vastgoedprojecten en probleemleningen.

    In het eerste halfjaar van 2011 lopen de verliezen terug, maar daarmee is de draai nog niet gemaakt. In een toelichting op de halfjaarcijfers is de huidige bestuursvoorzitter van SNS Reaal, Ronald Latenstein, voorzichtig.

    SNS houdt rekening met nieuwe verliezen. Het afbouwen van de probleemfinancieringen gaat nog zeker anderhalf jaar duren.

11 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 466 7.126
AB InBev 2 5.541
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.582 52.236
ABO-Group 1 25
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.132
Accentis 2 267
Accsys Technologies 23 10.899
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 192
Adecco 1 1
ADMA Biologics 1 34
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 14 17.850
Aedifica 3 926
Aegon 3.258 323.089
AFC Ajax 538 7.092
Affimed NV 2 6.305
ageas 5.844 109.907
Agfa-Gevaert 14 2.066
Ahold 3.538 74.353
Air France - KLM 1.025 35.298
AIRBUS 1 12
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 467 13.051
Alfen 16 25.331
Allfunds Group 4 1.520
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.251
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 426
Altice 106 51.198
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.486 114.826
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.837 244.036
AMG 972 134.498
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 305 6.745
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 496
Antonov 22.632 153.605
Aperam 92 15.064
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 386
Arcadis 252 8.807
Arcelor Mittal 2.035 321.011
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 287
arGEN-X 17 10.358
Aroundtown SA 1 221
Arrowhead Research 5 9.751
Ascencio 1 28
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.108 39.641
ASML 1.766 110.523
ASR Nederland 21 4.514
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 522
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 32 14.109
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 67
Azerion 7 3.449

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 april

    1. Inkoopmanagersindex diensten maart def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex diensten (Caixin) maart (Chi)
    3. Inkoopmanagersindex diensten maart def. (Dld)
    4. Inkoopmanagersindex diensten maart def. (eur)
    5. Producentenprijzen februari (eur)
    6. Acuity Brands Q2-cijfers
    7. Handelsbalans februari (VS)
    8. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    9. Inkoopmanagersindex diensten (S&P) maart def. (VS)
    10. Inkoopmanagersindex diensten (ISM) maart def. (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht