(ABM FN) De Brusselse beurs levert vrijdag flink in. Tegen het einde van de voormiddag daalde de Bel20 index 1,2 procent naar 3.737,66 punten.
Senior financial economist Tom Simonts van KBC wees op de Amerikaanse president Donald Trump, die sneller dan verwacht bijkomende importheffingen op 200 miljard dollar aan Chinese goederen wil zetten. "Dat deed het sentiment geen deugd",aldus Simonts.
Ook marktanalist Michael Hewson van CMC Markets noemde de handelszorgen als belangrijkste reden voor het slechte sentiment op de beurzen.
Om Trump tevreden te stellen zal de EU meer moeten doen, concludeerde Hewson.
Verder ging de aandacht uit naar de inflatie in de eurozone. De consumentenprijzen stegen in augustus met 2,0 procent, na een toename van 2,1 procent in juli.
De euro/dollar werd verhandeld op 1,1671.
Stijgers en dalers
Donderdagavond en vanochtend voorbeurs waren er heel wat bedrijven die met resultaten kwamen. "Het is een slechte dag om slechte cijfers te publiceren. Veel rode cijfers", concludeerde Simonts.
Telenet en Proximus behoorden tot de weinige stijgers met winsten van 0,6 en 0,4 procent.
Indexzwaargewicht AB InBev daalde 2,7 procent. Volgens senior financial economist Tom Simonts van KBC is het onduidelijk waar de koersdruk vandaan komt.
Ackermans & van Haaren verloor 4,2 procent na het afgeven van halfjaarcijfers. De winst van de holding liep op jaarbasis terug van 133,5 miljoen naar 111,7 miljoen euro. De kernparticipaties leverden evenwel meer winst op en Ackermans & van Haaren vindt deze ook goed gepositioneerd voor de rest van het jaar. Er was echter ook een "tegenvallende" contributie van bijna 11 miljoen euro negatief vanuit de zogeheten growth capital-activiteit.
Onderdeel CFE kreeg een pandoering van 7,4 procent. Hoewel de omzet van CFE volgens KBC Securities meeviel, gold dit niet voor de winstontwikkeling. KBC wees met de beschuldigende vinger naar baggeraar DEME. "De EBITDA [van DEME] daalde ondanks de overweldigende omzetstijging." Dit was toe te schrijven aan vertragingen bij de schepen Living Stone en Apollo, wat hogere kosten tot gevolg had. Maar dit effect zal er in de tweede jaarhelft niet zijn, benadrukte KBC.
Ook de halfjaarcijfers van Sioen werden slecht ontvangen. Het aandeel daalde 2,6 procent. Overnames dreven de omzet van Sioen hoger, maar autonoom was er nauwelijks groei.
Koploper op de tweede lijn was D'Ieteren met een stijging van 5,4 procent. ING noemde de cijfers veel beter dan verwacht en de aangekondigde outlookverhoging was volgens de bank nog aan de voorzichtige kant. KBC Securities besloot het koersdoel met 1 euro te verhogen naar 50,00 euro.
In de Bel Small ging de koers van Resilux 3,1 procent hoger. KBC Securities trok het koersdoel stevig op, van 155,00 naar 170,00 euro. Op basis van de halfjaarcijfers besloot de analist de raming voor de REBITDA voor heel 2018 te verhogen van 40,5 miljoen naar 42,2 miljoen euro.
MDxHealth wist nog niet te herstellen van het koersverlies van donderdag en leverde nog eens 3,3 procent in.
Kiadis Pharma behaalt nog geen omzet en de kosten stijgen. Jefferies ziet hier geen probleem in en blijft onverminderd positief over het aandeel.
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.