Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Bel20 herovert 3.000 punten grens

(ABM FN) Beleggers negeerde donderdag een nieuwe reeks slechte economische macro-cijfers en stuwden de Bel20 terug boven de 3.000 punten grens. De index won 1,8 procent tot 3.052,55 punten.

Het sentiment kon deze ochtend niet bedorven worden door de slechte industriële cijfers uit Duitsland en Frankrijk. Zo daalde de industriële productie in Duitsland met 9,2 procent in maart waar economen slechts een daling met 8,8 procent hadden verwacht. In Frankrijk daalde de productie zelfs met 16,2 procent op maandbasis.

Volgens Patrick Casselman, senior equity specialist bij BNP Paribas Fortis zullen de komende 6 maanden voor beleggers volatiel blijven. De aandelenspecialist merkt tevens op dat de beurzen al sterk vooruit gelopen zijn. “Zo hebben we in Europa sinds midden maart al een behoorlijke stijging achter de rug en in Amerika is zelfs 3/4de van de daling sinds de coronacrisis goedgemaakt” aldus Casselman.

Door de omvang van de huidige recessie, het consumentenvertrouwen dat verder daalt en werkloosheidscijfers die blijven stijgen is Casselman niet positief over de economie op korte termijn. “We kunnen wel herstellen vanaf dit dieptepunt, maar volledig herstellen kan nog meer dan een jaar duren” waarschuwt Casselman. “Ik denk dat deze laag conjunctuur wel 2 tot 3 jaar kan aanhouden”.

Ook waarschuwt de specialist dat we zeker nog naar onder kunnen op de beurs. “Een volatiel klimaat voor de komende 6 maanden wil zeggen dat we zeker nog kunnen terugvallen van de huidige niveaus. Dat kan door een tweede besmettingsgolf waar virologen voor waarschuwen en een nieuwe lockdown, maar zelfs zonder lockdown zal een lagere economische groei blijven” waarschuwt de specialist.

“Een correctie in het najaar en zelfs eerder is daardoor zeker mogelijk. De golf van faillissementen die eraan komt kan het sentiment bederven of de sterk oplopende overheidsschulden” verwacht de specialist.

Wel is Casselman hoopvol voor de lange termijn beleggers. “Op lange termijn zitten we op een economisch dieptepunt. Beleggers die geduld hebben, kunnen hierdoor koop gelegenheden vinden in cyclische aandelen. Denk aan autoproducenten en andere cyclische producten die nadien terug zullen herstellen” besluit de aandelenspecialist.

Vandaag werden ook enkele Amerikaanse macro-cijfers gepubliceerd. Zo is de arbeidsproductiviteit in Amerika in het eerste kwartaal van dit jaar minder sterk gedaald dan verwacht. De productiviteit daalde op kwartaalbasis met 2,5 procent in het afgelopen kwartaal, tegen een verwachte daling met 5,5 procent.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam uit op 3,169 miljoen, tegen een met 7.000 opwaarts herziene 3,846 miljoen in de week die eindigde op 25 april. Dit is een daling op weekbasis van 677.000 aanvragen. Er was vooraf door economen rekening gehouden met 3,05 miljoen aanvragen.

De olieprijzen stegen na een dip woensdag. Het muntpaar euro/dollar noteerde op 1,0789.

Stijgers en dalers

In de Bel-20 nam Aperam de leiding onder de hoofdaandelen met een koersstijging van 6,0 procent, gevolgd door ING dat 5,2 procent won. De sterkste daler was Proximus dat met een verlies van 2,4 procent de rode lantaarn opeiste.

AB InBev won dan weer 1,4 procent, ondanks slechte kwartaalcijfers. De omzet van de bierreus daalde afgelopen kwartaal met 5,8 procent tot 11,0 miljard dollar, waarbij de lagere volumes vanwege de corona-uitbraak een “materiële impact hadden”, benadrukte de bierreus. De analistenconsensus had op een daling van 5,4 procent gemikt. Per hectoliter ging de omzet wel 3,9 procent hoger. Analisten van ING en Kepler Cheuvreux waarschuwden wel dat de hardste klap nog op komst is.

GBL zag de resultaten en de netto actiefwaarde in het eerste kwartaal van 2020 stevig druk staan door de coronacrisis en de impact ervan op de financiële markten en bedrijven. Het geconsolideerde nettoresultaat kwam op 15,0 miljoen euro. Dit was nog 159 miljoen euro een jaar eerder. Het koersdoel werd door Kepler naar 89,10 euro verhoogd en naar 77,00 euro door KBC Securities. Kepler hanteert ook een Houden advies, terwijl KBC het aandeel koopwaardig vindt. Het aandeel steeg 2,9 procent.

Solvay, dat woensdag flink steeg na de kwartaalupdate, moest donderdag wel 0,7 procent prijsgeven en zat daardoor bij het kleine groepje achterblijvers.

Op de tweede rij spoot Euronav 2,7 procent omhoog. De olierederij boekte een sterk eerste kwartaal en verwacht ook een solide tweede kwartaal dankzij de hoge vrachttarieven, aldus KBC Securities. De bedrijfskasstroom en de nettowinst kwamen volgens het beurshuis boven de verwachtingen uit.

Intervest Offices & Warehouses behaalde in het eerste kwartaal van 2020 gemengde resultaten, maar verwacht over 2020 wel dividend uit te keren. Het aandeel stond onderaan de BelMid met een daling van 2,5 procent.

Bij de kleinere aandelen won Bone Therapeutics 5,1 procent. De Waalse biotech heeft zijn financiële positie verder versterkt door een additionele 4 miljoen euro op te halen. Deze nieuwe financiering komt bovenop de 11 miljoen euro die Bone Therapeutics vorige week heeft opgehaald.

Celyad had aan het einde van het eerste kwartaal nog bijna 34 miljoen euro in kas en kan daar nog geruime tijd mee voort. Het aandeel moest wel 1,7 procent prijsgeven.

Alleen Global Graphics deed het slechter met een verlies van 4,0 procent.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde de belangrijkste Amerikaanse indexen in het groen.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 april

    1. Consumenten- en producentenprijzen, maart (Chi)
    2. Industriële productie, februari (NL)
    3. Fagron cijfers eerste kwartaal en beleggersdag
    4. Aalberts jaarvergadering
    5. Van Lanschot Kempen bava (kapitaalteruggave)
    6. Inflatie, maart (VS) volitaliteit verwacht
    7. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    8. TSMC, omzetcijfers maart
  2. 11 april

    1. Faillissementen, maart (NL)
    2. Inflatie, maart (Dld)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht