Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Farmaceuten de grote winnaars in Brussel in 2024

Farmaceuten de grote winnaars in Brussel in 2024
Beeld: UCB

(ABM FN) Biotechzwaargewichten UCB en Argenx trokken in 2024 de kar in Brussel. UCB wist afgelopen jaar te pieken op bijna 193 euro, een absoluut record, en sloot daar op de laatste handelsdag van het jaar vlak onder, op 192,20 euro. Dat betekende op jaarbasis een winst van liefst 143,6 procent.

De Brusselse farmaceut boekt succes met ontstekingsremmer Bimzelx, waarvoor het inmiddels al goedkeuring heeft voor verschillende behandelingen in de VS. Dat levert UCB een miljardenomzet op per jaar. Dat het onlangs geen succes boekte met de ontwikkeling van een potentiële behandeling tegen de ziekte van Parkinson, lijkt geen probleem, want daarvoor waren de verwachtingen toch al niet zo hoog. Analisten van KBC Securities zijn overtuigd van het toekomstige succes van UCB dankzij de strategische focus op chronische en slopende ziekten.

Ook Argenx wist afgelopen jaar meermaals zijn record aan te scherpen en piekte op 613 euro. Het aandeel sloot op 31 december op precies 600 euro en steeg daarmee op jaarbasis 74,7 procent. De Gentse farmaceut timmert aan de weg met Vyvart, een behandeling tegen verschillende spierziekten. Analisten van UBS verwachten dat het positieve sentiment rond Argenx in 2025 blijft aanhouden. Ook kan Argenx volgens de Zwitserse bank in 2025 mogelijk operationeel winstgevend worden.

Een potentiële bedreiging voor UCB en Argenx is de aanstelling van Robert F. Kennedy Jr. als minister van volksgezondheid in de VS. Kennedy is genomineerd door aanstaand president Donald Trump en staat bekend als zeer sceptisch over vaccinaties en andere medicijnen. Indien hij ook daadwerkelijk minister wordt, zou dat het landschap in de farmaceutische industrie kunnen veranderen.

Waar UCB en Argenx afgelopen jaar goede zaken deden, had Galapagos het lastig, met een koersverlies van 28,3 procent op jaarbasis. Er is volgens Kepler Cheuvreux beperkt zicht op de strategische uitvoering van Galapagos, terwijl beleggers een lange adem moeten hebben als het gaat om succes, gezien de tijdlijnen die het bedrijf aanhoudt.

Voor Lotus Bakeries was 2024 ook een gedenkwaardig jaar, want het aandeel wist door de grens van 10.000 euro te breken. Dat gebeurde voor het eerst in het voorjaar, waarna Lotus met horten en stoten pas in de zomer echt boven de 10.000 euro wist te blijven. De piek lag dit jaar op 12.580 euro, maar daar noteert het aandeel al weer een paar maanden onder, met een slotkoers van 10.780 euro op de laatste dag van het jaar. Op jaarbasis bleef een winst van 31 procent over.

Verder wisten ook financials Ageas en KBC dit jaar te stijgen, met 19,3 en 27 procent en wonnen ook Solvay en Ackermans & Van Haaren in 2024 terrein.

Voor Melexis was het een lastig jaar; het aandeel verloor 38,1 procent. Analisten van Kepler Cheuvreux wezen op de hoge voorraden, een zwakkere vraag en prijsdruk; trends die vermoedelijk ook komend jaar aanhouden.

Umicore liet in 2024 zelfs 60 procent gaan. Het was sowieso een lastig jaar voor de sector, met het faillissement van de Zweedse batterijmaker Northvolt. Umicore is zelf ook bezig met een strategische evaluatie van Battery Materials. Een omslag op de markt voor batterijmaterialen ligt volgens analisten van Jefferies nog ruim twee jaar in de toekomst. Begin 2025 houdt Umicore een beleggersdag, waar meer duidelijkheid moet komen over de strategie voor de komende jaren.

Vastgoed stond in 2024 onder druk, vaak afhankelijk van het rentebeleid van de centrale banken en economische ontwikkelingen. Aedifica leverde op jaarbasis 11,7 procent in en Cofinimmo daalde in 2024 met 22,1 procent. WDP ging er afgelopen jaar 33,3 procent op achteruit in de Bel20. In de BelMid behoorden Care Property, Montea en VGP tot de sterkste dalers.

Een negatief marktsentiment zette afgelopen jaar druk op het aandeel Proximus, dat op jaarbasis 41 procent verloor. Daarbij kreeg het telecombedrijf concurrentie van nieuwkomer Digi, dat lagere tarieven aanbiedt in België. Volgens analisten van JPMorgan zou de overname van een belang van 100 procent in Fiberklaar, een joint venture tussen Proximus en EQT Infrastructure, een aanzienlijk positief effect zou kunnen hebben, maar vermoedelijk pas op de lange termijn.

Ook beleggers in Bpost hadden een lastig jaar en moeten ook nog even geduld hebben, want volgens analisten van Bank of America zijn er op de middellange termijn geen positieve aanjagers voor het aandeel. Bpost had het in 2024 lastig door onder meer de onrust rond het persdistributiecontract, de aanhoudende kosteninflatie en de voortdurende omzetdaling in Noord-Amerika. Volgens analisten van Barclays is het aandeel wel goedkoper dan concurrenten en dus is er in de toekomst mogelijk kans op een herstelrally. Bpost verloor afgelopen jaar 57,8 procent.

Met een koersdaling van 33,1 procent op jaarbasis was het aandeel Tessenderlo in 2024 ook een grote daler. De industriële speler gaf afgelopen jar diverse winstwaarschuwingen.

DEME was in 2024 de sterkhouder in de BelMid, met een winst van 23,7 procent. Zakenbank Kepler Cheuvreux verwacht dat de investeringen van DEME zullen stijgen vanaf de dieptepunten in 2024 en zullen verdubbelen tegen 2026. De analisten rekenen ook op een snellere winstgroei per aandeel.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
arGEN-X kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

bpost kopen verkopen
KBC Groep kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Lotus Bakeries kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Melexis kopen verkopen
Proximus kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

UCB kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

Umicore kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 februari

    1. Beurs Shanghai gesloten (Chinees nieuwjaar)
    2. Inkoopmanagersindex industrie januari def. (Jap)
    3. Omzet detailhandel december (NL)
    4. Inflatie januari vlpg. (NL)
    5. Inkoopmanagersindex industrie januari (NL)
    6. Inkoopmanagersindex industrie januari def. (Spa)
    7. Inkoopmanagersindex industrie januari def. (Ita)
    8. Inkoopmanagersindex industrie januari def. (Fra)
    9. Inkoopmanagersindex industrie januari def. (Dld)
    10. Inkoopmanagersindex industrie januari def. (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht